UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-02-02 16:47

Az utolsó válogatóra készülnek a juniorok

A juniorkorú vívók számára az utolsó lehetőség következik, hogy kiharcolják a korosztályos világversenyeken való részvételt.

Fontos hétvége előtt állnak a juniorkorú vívóink, ugyanis a korosztály számára az idei világversenyek előtti utolsó válogató-viadalokat rendezik.

Mindannyi fegyvernem képviselője világkupaversenyen vesz részt.

Párbajtőrban a férfiak Bázelben, a nők Tbilisziben, tőrben a férfiak Zágrábban, a nők Lipcsében, míg kardban mindkét nem képviselői Plovdivban lépnek pástra.

A férfi párbajtőrözők között a tavaly egyéni kadétvilágbajnoki címet szerző Pelle Domonkos és a junior Eb-, valamint vb-bronzérmes Somody Soma helye tűnik biztosnak az utazó csapatban, továbbá a kadétkorú Antal Máté is jó pozícióból várja a következő megméretést. A negyedik kiadó helyet Keresztes Ádám szeretné megőrizni. A női mezőnyben a felnőttválogatott Wimmer Dorina, az idén már junior-világkupát nyert Salamon Réka, a kadétvilágbajnok Nagy Blanka, valamint a junior-vb-bronzérmes Gachályi Gréta alkotta, igen erős kvartett a legesélyesebb az Eb-n, majd a vb-n való szereplésre.

Érdekesség, hogy a férfiak között nemrégiben a junior országos bajnokságon győztes Szabó Domonkos a hetedik a rangsorban, míg döntőbeli ellenfele, Hirtling Máté a tizenegyedik. Ebben a fegyvernemben tehát könnyen előfordulhat, hogy az országos bajnok nem lesz ott a korosztály világversenyein.

A tőrözőink eddig ebben az évadban kevesebb kiugró eredményt értek el, de így is bizakodhatunk, hiszen az elmúlt néhány év világversenyein egyre szebb sikereket tudhattak magukénak. A férfiaknál jelenleg Bagdány Albert vezeti a rangsort, mögötte Bálint Álmos, Rubin Mattia és Budaházy Ambrus helyezkedik el, ám Tabajdi Zsombort csupán néhány pont választja el a negyedik pozíciótól. A női mezőnyben Wolf Eszter és a még kadétkorú Kollár Anna minden bizonnyal világverseny-résztvevő lesz, velük pedig jelen állás szerint Polonyi Petra és Kalocsai Luca tart.

Bíró Huba is junior-vk-t nyert az idén Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A kardozók nagyszerű idényt produkálnak, és ha sikerül átmenteni a formájukat a világversenyekre, akkor idén is több éremmel gazdagodhatnak. A férfiak között Bíró Huba a budapesti világkupaverseny megnyerésével robbant be a juniorok élmezőnyébe, és mellette Dallos Benedek is többször biztató teljesítménnyel rukkolt ki. A ranglista harmadik helyén a korosztály magyar bajnoka, Tóth Bertalan, a negyediken Péch Kornél áll.

Az évek óta brillírozó női kardválogatott megfiatalodva is az egyik favoritnak számít a világversenyein. Az egyéniben már junior-vb-bronzérmes Spiesz Anna parádés vívást bemutatva nyert idén budapesti vk-n és lett harmadik a sorozat madridi állomásán, a tavalyi kadét Európa- és világbajnok Domonkos Emese pedig egy korosztállyal fentebb is bravúrosan versenyez. Ők ketten alapemberei a Budapesten és Madridban is győztes csapatnak, melybe jelenleg még Bende Barbara és Kovács Zsanett követel helyet magának.

(Kiemelt képünkön: Spiesz Anna budapesti junior-világkupán Fotó: Magyar Vívó Szövetség)