UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-08 18:15

Pasarétről indultak, Párizs felé tartanak – a Vasas neveltjei adják az olimpiai selejtezős felnőttválogatott gerincét

A Vasas Akadémia női kosárlabda-szakosztályának szakmai vezetőjével, Krivacsevics Dragoljubbal beszélgettünk annak kapcsán, hogy a Pasaréten nevelkedett játékosokkal teletűzdelt felnőtt női válogatott olimpiai selejtezőtornán szerepel Sopronban.

A Székely Norbert vezette felnőtt női kosárlabda-válogatott csütörtök este a kanadaiak ellen megkezdi szereplését a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtornán. Ha a magyar csapatnak sikerül az első három hely valamelyikén végeznie a japánokkal, illetve a spanyolokkal kiegészülő négyes csoportban, akkor női kosarasaink 44 évnyi szünet után vehetnek részt ötkarikás játékokon. (A mieink legutóbb 1980-ban, Moszkvában lehettek ott olimpián.)

A mieink 12 fős kerete összesen nyolc klub játékosaiból tevődik össze, ugyanakkor ha sorra vesszük a nevelőegyesületeket is, akkor már árnyaltabb a kép: a névsor egy harmadát – szám szerint négy játékost – a Vasas Akadémia adja (a piros-kékek mögött a Csata és a Pécs következik, egyaránt két-két saját nevelésű szereplővel). A válogatott jelenlegi meghatározó játékosai közül

az utánpótlásévei alatt Aho Nina, Dombai Réka, Határ Bernadett és Varga Alíz is jó néhány esztendőt töltött el Pasaréten.

„A korábban kihirdetett bő keretben ráadásul nemcsak ők, hanem további négy Vasas-nevelésű játékos kapott meghívót: Mérész Beatrix, Tóth Franka, Bach Boglárka és Sitku Zsuzsanna – utóbbi ráadásul csak az utolsó keretszűkítésen esett ki a végső csapatból – mondta Krivacsevics Dragoljub, a Vasas Akadémia női szakágának szakmai vezetője az Utánpótlássportnak. –

Számunkra ez hatalmas fegyvertény, hogy mind a bő, mind a szűkített keretet nézve a válogatott egy harmada nálunk nevelkedett.

Egytől egyig nagyon büszkék vagyunk a lányokra!"

Aho Nina Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

„Azt hiszem, ezek a számok egyébként jól megmutatják, hogy immár hosszú évek óta milyen minőségű nevelőmunkát végzünk. Nálunk a játékosok megkaphatták a szükséges alapokat, a megfelelő képzést, illetve a folyamatos fejlődésükhöz elengedhetetlen játéklehetőséget is ahhoz, hogy utána képesek legyenek továbblépni, és akár magasabb szinten is megállni a helyüket – legyen szó Euroligás, Európa-kupás csapatról vagy éppen a felnőttválogatottról.

A Vasasnak elsősorban az a küldetése, hogy játékosokat neveljen, és ebben szerencsére sikerül élen járnunk.

Sohasem a pillanatnyi eredményesség lebegett a szemünk előtt az utánpótlásban, hanem igyekeztünk mindig hosszú távon gondolkodni. A felnőttcsapatunkban például többször is előfordult, hogy légiós nélkül vágtunk neki a bajnokságnak, és inkább adtunk lehetőséget azoknak a fiataloknak, akikben láttuk a potenciált. Összességében nagyon bizakodó vagyok a válogatott kijutási esélyeivel kapcsolatban. Azt gondolom, Székely Norbert csapata megérett arra, hogy olimpián szerepeljen – amely, ha összejön, hatalmas plusz lendületet adhatna itthon a teljes sportágnak." 

A MAGYAR NŐI FELNŐTTVÁLOGATOTT KERETE:
Aho Nina
 (DVTK HUN-Therm)
Dombai Réka (SERCO UNI Győr)
Dubei Debóra (SERCO UNI Győr)
Cyesha Goree (SERCO UNI Győr)
Határ Bernadett (Perfumerías Avenida, Spanyolország)
Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd)
Juhász Dorka (Famila Beretta Schio, Olaszország)
Kányási Veronika (DVTK HUN-Therm)
Kiss Virág (CBK Mersin, Törökország)
Lelik Réka (DVTK HUN-Therm)
Studer Ágnes (Flammes Carolo Basket, Franciaország)
Varga Alíz (Sopron Basket)

(Kiemelt képen: Dombai Réka Fotó: Girgász Péter/MKOSZ)