UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-02-11 19:55

A fiúk között edződő Hiezl Réka az U18-as vb-n és az ifjúsági olimpián is letette a névjegyét

A 14 éves jégkorongozó, Hiezl Réka sűrű és rendkívül eredményes heteken van túl: előbb az U18-as válogatottal bronzérmet nyert az egnai divízió I/A-csoportos vb-n, majd Gangwon felé vette az irányt a 3x3-as nemzeti együttessel, és arannyal tért haza az ifjúsági téli olimpiáról. A Vasas U16-os fiúcsapatában edződő fiatal ráadásul mindkét eseményen szórta a pontokat.

A 2009-es születésű Hiezl Réka a magyar válogatott egyik legfiatalabbjaként lehetett ott az olaszországi, divízió I/A-csoportos U18-as leány jégkorong-világbajnokságon. A Vasas csatárreménysége pályafutása első vb-jén szerepelhetett Egnában, ahol nem is maradt adós a kiemelkedő teljesítménnyel: két góllal és négy gólpasszal zárt, ezzel a mieink legeredményesebb játékosának bizonyult, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar csapat a harmadik helyen végzett a második vonalbeli tornán.

Világbajnokságon pályára lépni teljesen más élményt nyújt, mint bármilyen más tornán szerepelni. Sokkal nagyobb a tét, és fantasztikus volt a tornát övező körítés 

– mondta 14 éves Réka az Utánpótlássportnak. – A csapat összességében jól teljesített. Bár a vb nem indult jól számunkra, a végére szépen belelendültünk, és szerencsére sikerült győzelemmel zárni, ezzel pedig kiharcolni a bronzérmet."

A vb-t követően a fiatalnak a dél-koreai Gangwonban volt jelenése, ahol az ifjúsági téli olimpián szerepelt a 3x3-as válogatottal. A mieink valamennyi mérkőzésüket megnyerték a viadalon, és végül történelmi aranyéremmel térhettek haza, mivel az első magyar elsőséget szerezték a korosztályos ötkarikás esemény történetében. A sikerből Réka összesen 36 góllal vette ki a részét.

Bátran kijelenthetem, hogy karrierem eddigi legemlékezetesebb két hetét tölthettem Dél-Koreában!

A vb-csapatból összesen kilencen mentünk az ifjúsági olimpiára, és így az összeszokottsággal nem akadt gond, itt is remekül működött az összhang a válogatotton belül. Büszke vagyok a lányokra! Felfoghatatlan érzés volt úgy hazajönni, hogy történelmet írtunk a győzelmünkkel. Továbbá olyan volt az egész esemény hangulata, mintha egy hatalmas fesztiválon lennénk. Megismerkedhettünk más országok csapataival, játékosaival, és mindenki rendkívül barátságosan állt a többi sportolóhoz. Kitűzőket cserélgettünk, különböző játékokkal ütöttük el az időt, és szerintem mindenki iszonyatosan élvezte ezt a két hetet."

Hiezl Réka Forrás: MJSZ

A Hiezl családban egyébként nem Réka az egyetlen rendkívül ígéretes jégkorongozó, ugyanis bátyja, a 16 éves Hiezl Martin a németországi Nürnbergben, míg unokatestvére, a 18 éves Hiezl Balázs az amerikai Pueblo Bullsban játszik; továbbá mindketten korosztályos válogatottak. 

Mindkettejükre nagy példaképként tekintek! Idővel szeretném őket követni, és külföldön kipróbálni magam 

– mondta, majd felidézte azt az időszakot, amikor együtt játszott a testvérével. – Mielőtt a bátyám a múlt nyáron külföldre igazolt volna, tavaly az U16-osok között egy csapatban, mi több ugyanabban a sorban játszhattam vele, ami hatalmas élményt jelentett – különösen úgy, hogy én ekkor még csak fiatalabbként játszottam fel az idősebbek közé. Ráadásul az évad végén Martinnal így közösen ünnepelhettünk bronzérmet, ami klubszinten az egyik, hanem a kedvesebb emlékem."

Mióta kisgyerekként elkezdett jégkorongozni, Réka a klubjában mindig is a fiúkkal készült, és elmondta, számára ez a természetes, így nem okoz nehézséget, hogy feltalálja magát a fiúk között.

Soha nem is gondolkoztam azon, hogy leánycsapathoz menjek játszani. Tíz éve folyamatosan fiúkkal edzem, számomra ez már magától értetődő, és a fejlődésem szempontjából is ez az ideális terep.

Ráadásul a Vasasban remek a közösség, könnyen befogadtak a srácok, nem kezelnek másként, mert lány vagyok közöttük. Tényleg jóban vagyok a fiúkkal, ők is kedvelnek engem, szóval minden szempontból ideális ez a helyzet. Imádom ezt a közeget!"

(Kiemelt képen: Hiezl Réka Forrás: MOB-Média)