UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-15 15:49

Az erőnléti fejlesztésen lesz a hangsúly az utánpótlásban

Beszámolót tartottak a kosárlabda-szövetség budaörsi székházában, ahol a magyar klubok szakmai vezetői és erőnléti edzői megismerhették a tavaly novemberi felmérés részleteit.

A 2023 novemberében rendezett U16-os X. Bajnokok Tornáján részt vett a válogatott, valamint a soproni Darazsak Sportakadémia korosztályos csapat is. Az eseményen alapos fizikai felmérés készült az akadémistákről és a válogatottakról, az adatokat pedig a tornagyőztes spanyol Segle XXI eredményeivel vetették össze a Soproni Sportakadémia tudományos munkatársai.

Szerdán beszámolót és bemutatót tartottak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában, ahol az érintett magyar klubok szakmai vezetői és erőnléti edzői megismerhették a felmérés részleteit, illetve azt, hogy hol vannak a legnagyobb különbségek a híres spanyol nevelőklub és a mieink között, továbbá pontos képet kaphattak saját csapatuk játékosainak jelenlegi állapotáról.

A cél az, hogy a magyar fiatalok minél magasabb szintű erőnléti képzésben részesüljenek. Ezt a törekvést segítette elő ez a felmérés, illetve az adatok feldolgozása után a visszajelzés a válogatottakat adó klubok és az utánpótlás válogatottak sportszakemberei számára – számolt be a hunbasket.hu.

Mészáros Zalán, a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke így nyilatkozott:

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar kosárlabda-társadalom lehető legtöbb szintjén elinduljon az együttműködés, a tudásmegosztás, hiszen csakis ezzel tudunk a jövőben minden szegmensben előrelépni, ami a jövőbeni sikerek záloga. Példaértékűnek tartom a soproniak részéről azt, hogy az Államilag Elismert Akadémia státuszukat nem kizárólag a saját fejlesztésükre használják fel, hanem a mindenkori utánpótlás-válogatottjaink bevonásával rendeztek, rendeznek nemzetközi tornákat. Ezek során, a megállapodásunk szerint, a jövőben az U14, U16, U18 leány korosztályok minden évben felmérésre kerülnek általuk az MKOSZ erőnléti szakmai elveinek figyelembevételével”.

(Kiemelt képünk forrása: hunbasket.hu)