UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-02-16 20:17

Felkészült magyar csapat várja a korosztályos Eb-t

Egy hét múlva már Nápolyban szerepelnek Eb-n a korosztályos vívóink, akik a tavalyi kontinensviadalon elképesztően magasra tették a lécet.

Jövő hét csütörtöktől Nápolyban szerepelnek a legjobb utánpótláskorú vívóink a kadét és junior Európa-bajnokságon. A vb mellett minden évben a kontinensviadal a két korosztály számára a fő megméretés.

Tavaly a Tallinnban rendezett korosztályos Eb-n parádésan szerepelt a magyar küldöttség. Az észt fővárosban

nem telt el úgy nap, hogy magyar vívó ne álljon a dobogó valamelyik fokán.

A reménységeink összesen tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemeltek ki. Ez még a 2022-es, újvidéki remeklést is felülmúlta, hiszen ott tizenhat medáliának örülhettünk. Igaz, akkor kilenc arany volt közte. Tallinnban ráadásul kardban, párbajtőrben és tőrben is született Európa-bajnoki cím. Egyéniben a kadétok között a kardozó Domonkos Emese és Vajda Oszkár, valamint a tőröző Rubin Mattia lett első. Továbbá aranyat nyert a kadét leány és a fiú párbajtőrcsapat, a junior női kardegység, valamint a junior férfi párbajtőregyüttes.

A kardozó Bíró Huba és Spiesz Anna is nyert már junior-világkupát az évadban Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Boczkó Gábor szövetségi kapitány nemcsak a legutóbbi eredmények miatt reménykedhet az újabb remeklésben, hanem az elmúlt időszak nemzetközi versenyein látott teljesítmények is meggyőzőnek bizonyultak.

„Nehéz lesz überelni a tavalyi szereplést, hiszen akkor a vívóink szinte mindegyik fegyvernemben felülmúlták a várakozásainkat – mondja a kapitány. – Persze, bizakodóak vagyunk, hogy meg tudjuk közelíteni a tallinni teljesítményt, mert fontos, hogy a feltörekvő fiatalok az értékes tapasztalatok megszerzése mellett a sikerélmények által is fejlődjenek, önbizalmat növeljenek. Biztos vagyok benne, hogy mindenki oda fogja tenni magát, de ennyi versenyzőből nyilván nem mindenki tudja elérni a célját, többeknek nem úgy jön majd ki a lépés vagy csak egyszerűen az ellenfél jobb lesz. Nálunk több fegyvernemben is generációváltás történt, így nem minden egységünk vagy egyéni versenyzőnk utazik kimondottan az aranyért, a fiatalabbaktól a négy vagy a nyolc közé jutás is remek eredménynek számítana. Ezzel együtt

úgy gondolom, hogy magyar érmekben Nápolyban sem lesz hiány.

Abban pedig szintén bízom, hogy tartani tudjuk a helyünket a három legeredményesebb ország között, és az sem kétséges, hogy nagyon felkészült, motivált csapattal érkezünk az Európa-bajnokságra.”

(Kiemelt képünkön: a junior női párbajtőrcsapat Forrás: Magyar Vívó Szövetség)