UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-02-18 16:32

Pádár Nikolett vitte a prímet a vb-csapat ifistái közül

A katari felnőtt vizes világbajnokságon indult magyar csapat egyik legjobbjának – cseppet sem meglepő módon – a 17 éves Pádár Nikolett bizonyult, aki három egyéni számban is helytállt, szerzett egy hatodik helyet, a gyorsváltóval pedig nyolcadik lett Dohában.

A mögöttünk hagyott hetet, még pontosabban a vasárnaptól vasárnapig terjedő időszakot gyakorlatilag végigúszta a szegediek nagy tehetsége, Pádár Nikolett, s monstre uszodai programja csúcspontjaként két fináléban is megmutathatta magát a felnőttek vizes világbajnokságán Katar fővárosában.

A dohai „úszómaratoni” nyitónapján rögtön remek rajtot vett, amikor is 400 gyorson élete második legjobb idejét produkálta (4:09.21) az előfutamban, kár, hogy a teljes rangsorban ez a kilencedik helyet jelentette számára, hiszen így éppen kiszorult a nyolcas döntőből. Sebaj, mivel ezt a számot még csak tanulgatja Gellért Gábor tanítványa, aki fő műfajában, 200 gyorson viszont már most a világ legjobbjai között van, miként azt Katarban is igazolta. Az elődöntőbe futamgyőztesként került tovább (1:57.40), onnan pedig a hetedik idővel (1:57.13) menetelt a döntőbe, ahol aztán 1:56.89 perccel a hatodik helyen csapott a célba.

Éppenséggel 89 század hiányzott neki a világbajnoki bronzéremhez pályafutása első felnőttvébé-fináléjában...

Emlékeztetőül: a tavalyi, fukuokai vb-döntő még nélküle zajlott, miután Japánban az olimpiai szintet jelentő junior Európa-bajnoki csúcsa a tízedik pozícióhoz volt elég.

És még nem volt vége a Pádár-sorozatnak Dohában: 100 gyorson is medencébe ugrott, és a „próbaszámban” elődöntőbe jutott (55.21), csakhogy aznap volt jelenése a 4x200-as gyorsváltó húzóembereként is, márpedig a csapat fontosabb volt, így a választás sem lehetett kétséges. A négyes aztán a 100-as folytatástól visszalépő Nikolett-tel a soraiban ki is tett magáért: a selejtezőből – bebiztosítva párizsi olimpiai részvételét – beverekedte magát a döntőbe, ahol nyolcadikként zárt (7:56.58).

 A kvartettnek Pádár mellett két további tizenhét éves kiválóságunk is tagja volt az Egyesült Államokban tanuló Ábrahám Minna és a sprinterek társaságában is helyet követelő hátúszó talentum, Molnár Dóra személyében. A magyar válogatott negyedik tinédzser részvevője, a szintén 2006-os születésű Komoróczy Lora szintén stafétatagként volt jelen Dohában, és ő sem vallott szégyent. A háton ifjúsági világ- és Európa-bajnok a 4x100-as női vegyes váltó első embereként rajtolt (1:01.83), és egyéni legjobbját megközelítve adta át a „váltóbotot”, de négyesünknek végül be kellett érnie a 13. hellyel, így a selejtezőből nem jutott tovább a döntőbe, miáltal e kvartettünk számára sajnos a párizsi ötkarikás szereplés esélye is elszállt.

Egyéniben 100 háton azonban még Lora előtt is nyitva az út a nyári olimpiára, a következő hónapokban kell leszorítania egyéni csúcsát egy perc alá.

Az olimpiai A szint Molnár Dórának 200 háton már megvan, s a Győr Openen nyújtott decemberi  franciaországi repülőjegyet érő  teljesítményét megközelítette most, Dohában is,

ahol szólóban az előfutam jelentette akadályt simán vette,  összesítésben a hatodik idővel (2:11.35) lépve tovább. Az elődöntőben a hetedik legjobb produktum volt az övé (2:10.31), s bár a fináléban ettől elmaradt (2:11.01), felnőtt-világbajnoki 7. helyezettként utazhatott haza a katari fővárosból. Kvázi „ismételt”: ugyanebben a számban, a 2022-es budapesti felnőttvébén is hetedikként végzett.

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett 6. és 8. helyezettként térhet haza a felnőttvébéről Forrás: musz.hu)