UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-02-21 20:33

Hiába a vb- és Eb-érmek sora, Gyurasits Csaba távozni kényszerült az U20-as női válogatott éléről

Idéntől már nem Gyurasits Csaba irányítja az U20-as női birkózóválogatott felkészülését. A győri tréner az elmúlt években sikert sikerre halmozott a lányokkal a korosztályos válogatott élén; őt kérdeztük távozása hátteréről.

Ami a tavalyi korosztályos birkózó-világversenyeket illeti, a magyar fiatalok közül elsősorban a lányok vitték a prímet, és közülük is kiemelkedtek az U20-as korosztály képviselői. A Gyurasits Csaba vezette válogatott 2023-ban a junior-világbajnokságról három, az Európa-bajnokságról öt éremmel tért haza. Elekes Enikő (65 kg) mindkét világeseményen aranyérmet nyert (az U20-as vb-n első magyar női birkózóként győzött), ugyanakkor Nyikos Veronika (76 kg) szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel az Eb-n, míg a vb-n harmadik lett. Mindent egybevéve, az eredményekre nem lehetett panasz, azonban meglepő módon Gyurasits Csaba idéntől már nem folytatja a munkát szövetségi edzőként.

„Nagy sajnálatomra, de ez a pillanat is eljött, a jövőben már nem dolgozok válogatottedzőként.

A lányok nagyon szomorúan fogadták a távozásom hírét, többen sírva is fakadtak, amikor elárultam nekik

 – mondta Gyurasits az Utánpótlássportnak. – Nagyon egyszerű ok rejlik a távozásom mögött: az elmúlt négy évben a sportért felelős államtitkárság kiemelt edzői programjának lehettem a tagja, viszont ez a státusz számomra idén január 31-én véget ért.

Ezután a hazai szövetség hozzávetőleg a negyedét kínálta a korábbi fizetésemnek, ezt az ajánlatot pedig nem fogadtam el, ilyen feltételek mellett nem tudtam bevállalni a folytatást,

így véget ért a szövetségi edzői megbízatásom. Jó pár napig fájt a szívem, hogy el kell búcsúzzak a lányoktól, mert hosszú éveket dolgoztunk együtt, többekkel – például Elekes Enikővel és Nyikos Veronikával is – már a serdülőkoruk óta foglalkoztam. Persze nem fogok elszakadni a lányoktól, tartani fogom velük a kapcsolatot, nyugodtan fordulhatnak hozzám bizalommal, ha tanácsra lenne szükségük. A történtek után egyébként ugyanúgy folytatom klubedzőként, a Győri Atlétikai Clubban szakosztályvezetőként, illetve edzőként is tevékenykedem. "

Egy évvel ezelőtt az addig szintén rendkívül sikeres munkát végző Ritter Diletta távozott az U20-as női válogatottól, amelyet így jelenleg Ligeti Richárd és Kapuvári Gábor irányít.

FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) így reagált a leírtakra:

„Az ügy tisztánlátásához a következőt fűzi az MBSZ vezetése: Gyurasits Csaba munkájával elégedettek voltunk, és a mindenkori utánpótlásedzők számára nyújtott azonos fizetési csomagot ajánlottuk neki is, mint az összes többi korosztályos válogatottedzőnek, így például Bábszky Gergelynek, Tóth Gábornak, Kapuvári Gábornak és a többieknek is. Az utánpótlás-válogatott edzői feladatot minden tréner részmunkaidőben látja el a főállása mellett, hiszen évente kétszer három hét edzőtábori munka jár vele a világversenyek előtt, valamint a nemzetközi versenyeken való részvétel és a keretedzések megtartása.

A többi utánpótlásedző által elfogadott csomagot Csaba nem fogadta el, és háromszoros fizetési igénnyel állt elő, ami részmunkaidőben irreális összeg volt, és unfair a másik tizenöt hasonlóan sikeres utánpótlásedzővel szemben.

Mivel nem tudtunk közös nevezőre jutni ezen a téren, munkáját megköszöntük, és sok sikert kívánunk neki a Győri AC vezetéséhez."

(Kiemelt képen: Gyurasits Csaba Forrás: UWW)