UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság

2024-02-21 09:05

Kezdődik a kadét és junior Eb Nápolyban

Csütörtökön a kadétok küzdelmeivel startol a korosztályos vívó Európa-bajnokság Nápolyban.

Csütörtöktől Nápolyban szerepelnek a legjobb utánpótláskorú vívók a junior és kadét Európa-bajnokságon.

A nyitó napon a kadétoké lesz a főszerep, a kardozó és törőző lányok, valamint a párbajtőröző fiúk lépnek pástra. Az elmúlt években rendre kitűnően szerepeltek az ígéreteink a világeseményeiken.

Például tavaly a Tallinnban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon nem telt el úgy nap, hogy magyar vívó ne álljon a dobogó valamelyik fokán.

Reménységeink egy éve tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemeltek ki. Ez még a 2022-es, újvidéki remeklést is felülmúlta, hiszen ott tizenhat medáliának örülhettünk, igaz, akkor kilenc arany volt a termés. Ugyanakkor Tallinnban kardban, párbajtőrben és tőrben is született Európa-bajnoki cím. Egyéniben a kadétok között a kardozó Domonkos Emese és Vajda Oszkár, valamint a tőröző Rubin Mattia lett első, továbbá aranyat nyert a kadét leány és a fiú párbajtőrcsapat, a junior női kard- valamint a junior férfi párbajtőregyüttes.

A legutóbb Tbilisziben vk-győztes junior női párbajtőrcsapat. Balról: Nagy Blanka,
Salamon Réka, Wimmer Dorina, Gachályi Gréta
Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Hogy hazánkban számos műhelyben zajlik eredményes nevelőmunka, azt jelzi, hogy

Olaszországban húsz egyesület, közte kilenc vidéki klub fiatalja lesz jelen Magyarországot képviselve.

Közülük két versenyző, a tőröző Kollár Anna és a férfi párbajtőröző Antal Máté kivívta a jogot, hogy mindkét korosztályban megméresse magát.

A tőröző Kollár Anna az egyik vívónk, aki két korosztályban is indul az Eb-n Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a várakozásokról úgy fogalmazott portálunknak, hogy

„Nehéz lesz túlszárnyalni a tavalyi szereplést, hiszen akkor versenyzőink szinte minden számban felülmúlták a várakozásainkat. 

Persze, bízunk benne, hogy meg tudjuk közelíteni a tallinni teljesítményt, mert fontos, hogy a feltörekvő fiatalok az értékes tapasztalatok megszerzése mellett a sikerélmények nyomán is fejlődjenek, növeljék az önbizalmukat.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki oda fogja tenni magát, de ennyi versenyzőből nyilván nem mindenki tudja elérni a célját, többeknek nem úgy jön majd ki a lépés, vagy csak egyszerűen az ellenfél jobb lesz. Nálunk több fegyvernemben is generációváltás történt, így nem minden csapatunk vagy egyéni versenyzőnk utazik kimondottan az aranyért, a fiatalabbaktól a négy vagy a nyolc közé jutás is kiváló eredménynek számítana. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy magyar érmekből Nápolyban sem lesz hiány. Abban pedig szintén bízom, hogy tartani tudjuk a helyünket a három legeredményesebb ország között, és az sem kétséges, hogy nagyon felkészült, motivált csapattal érkezünk az Európa-bajnokságra.”

Tallinnban a magyarok érdemelték ki a legtöbb érmet, aranyból csak az olaszok vittek haza többet. Boczkó szerint őket ezúttal is nehéz lesz megelőzni, hiszen hazai környezetben lépnek pástra a fiataljaik. Azonban az évad nemzeközi viadalain elért eredmények azt sejtetik, hogy ismét lesz kinek szurkolni a finálékban is.

A kardozó Bíró Hubának nagy önbizalmat ad a budapesti vk-győzelem Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A számos kiemelkedő helyezés és dobogós teljesítmény mellett, ha csak az aranyérmekre tekintünk vissza, akkor bőven akad miből merítkezni az Eb előtt.

Ebben a szezonban kardban a juniorok között Spiesz Anna és Bíró Huba is világkupát nyert Budapesten, a női csapat a magyar főváros mellett Madridban is győzni tudott, a kadétoknál pedig a fiúegység lett első az eislingeni európai körversenyen. A junior párbajtőrözők mezőnyében Salamon Réka Udinében, Pelle Domonkos Tbilisziben nyert világkupát, utóbbi helyszínen a női csapat sem talált legyőzőre, a férfiak Bázelben állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A sokra hivatott kadét leány párbajtőrcsapat pedig az újvidéki, a klagenfurti és a budapesti körvernyesen is aranyat érdemelt ki. A kadét tőrözőknél Kollár Anna Somorján, Sommer Marcell és a fiúcsapat pedig Szófiában tett hasonlóan.

A nápolyi kadét és junior Európa-bajnokságon (február 22-29.) részt vevő magyar válogatott:

Kadétok. Leány tőr:
 Kollár Anna (Törekvés), Simon Borbála (Zalaegerszeg), Barus Claudia (Halásztelek), Szeverényi Sára (Törekvés). Fiú tőr: Bodor Áron (Ludovika), Sommer Marcell (Honvéd), Zsögön Andor (Budakalász), Kosztolányi Hunor (Szigetszentmiklós). Leány párbajtőr: Horváth Lotti (FTC), Szilárd Anna (Honvéd), Rózsás Júlia (MTK), Terhes Hanna (Diósgyőr). Fiú párbajtőr: Antal Máté (Vasas), Kelemen Boldizsár (Honvéd), Kiss Donát (Honvéd), Taivainen Bence (Honvéd). Leány kard: Csonka Dorottya (Vasas), Rácz Brigitta (KVSE), Tóth Nadin (BVSC), Szabó Polli (Honvéd). Fiú kard: Berkeszi Dániel (BVSC), Csoba Botond (TFSE), Fabó Ákos (Vasas), Kovács Lőrinc (Vasas).

Juniorok. Női tőr: Wolf Eszter (Honvéd), Kollár Anna (Törekvés), Polonyi Petra (Ludovika), Kalocsai Luca (Ludovika). Férfi tőr: Bagdány Albert (Ludovika), Rubin Mattia (Zalaegerszeg), Bálint Álmos (Ludovika), Budaházy Ambrus (Ludovika). Női párbajtőr: Wimmer Dorina (UTE), Salamon Réka (Tatabánya), Nagy Blanka (DSI Debrecen), Gachályi Gréta (Honvéd). Férfi párbajtőr: Somody Soma (MTK), Pelle Domonkos (Honvéd), Antal Máté (Vasas), Keresztes Ádám (Tata). Női kard: Spiesz Anna (Vasas), Domonkos Emese (Vasas), Kovács Zsanett (Törökbálint), Bende Barbara (Vasas, csak egyéniben), Kónya Csenge (DEAC, csak csapatban). Férfi kard: Bíró Huba (Vasas), Tóth Bertalan (TFSE), Dallos Benedek (Vasas), Vigh Benedek (Vasas). 

(Kiemelt képünkön: Salamon Réka és a kínai Csen Csen januári junior-vk-döntője Udinében Forrás: FIE)