UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Atlétika

2024-02-22 17:30

Januárban Zsivoczky Attila atlétatréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője januári díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Zsivoczky Attila atlétaedzőé lett.

A díj harmadik évadának ötödik kiírásában Zsivoczky Attila atléta-, Bedő Botond jégkorong- és Lakatos Tamás rövid pályás gyorskorcsolyedző volt a három jelölt. A kuratórium döntése alapján a januári elismerést – és az azzal járó 250 ezer forintot – a Budapesti Honvéd atlétikai szakosztályának 46 éves szakmai vezetője, edzője vehette át.

Zsivoczky világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes, magyar csúcstartó többpróbázó volt, és még aktív éveiben, 2012 októberében kezdett edzősködni a jelenlegi klubjában, Bakai József felkérésére. A most 46 éves Zsivoczkynak később folyamatosan voltak tanítványai több egyesületben is, közülük a MATE-GEAC versenyzőivel végzett szorosabb szakmai munkát. Az általa felkészített sportolók számos felnőtt és korosztályos magyar bajnoki címet, érmet szereztek többpróbában, valamint a többpróba versenyszámaiban. Legkiemelkedőbb tanítványa felesége, a sokszoros magyar bajnok Zsivoczky-Farkas Györgyi, aki a 2016-os, riói olimpián hétpróbában a nyolcadik helyen végzett, majd egy évvel később, a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon ötpróbában bronzérmet szerzett. Zsivoczky Attila jelenleg tíz atlétával foglalkozik. Az ő szakmai irányítása mellett végzi a munkát a 2023-as budapesti világbajnokságon is részt vett magasugró, Fekete Fédra, vagy a szintén az elmúlt évben az espoói U23-as Európa-bajnokságon a magyar színeket képviselő többpróbázó, Gálpál Zsombor és Szűcs Szabina is. A kitüntetett az edzői szakma fortélyait mások mellett olimpiai bajnok kalapácsvető édesapjától, Zsivótzky Gyulától is eltanulhatta.

Januárban a Budapesti Honvéd nem egészen 22 éves többpróbázója, Szűcs Szabina a franciaországi Aubiére-ben rendezett X-ATHLETICS Silver-kategóriás ötpróbaviadalon 4491 ponttal a harmadik helyen végzett, ezzel megdöntötte a hétpróbában világbajnoki negyedik Krizsán Xénia 2015-ben elért 4478 pontos U23-as hazai csúcsát.

Zsivoczky versenyzője továbbá 800 méteren (2:12.88), 60 m gáton (8.48) és súlylökésben (12,46) is egyéni rekordot ért el. Szűcs Szabinával nevelőedzőként a Kecskeméti ARC-ban Adamik Zoltán foglalkozott; a sokra hivatott versenyző a fővárosba költözése óta, 2020 őszétől dolgozik együtt Zsivoczkyval.

Zsivoczky Attila átveszi a díjat Molnár Zoltántól, a Magyar Edzők Társasága elnökétől

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök és Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Vérten Sándor projektmenedzser, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük az atlétikai szövetség alelnöke, Szalma László méltatta a díjazottat, és megjelent Zsivoczky tanítványa, Szűcs Szabina is.

„Attila nagy erénye, hogy versenyzőként is megélhette mindazt, amin most a keze alatt dolgozó fiataloknak át kell esniük”

– jegyezte meg Csabai Edvin, Vérten Sándor pedig az utánpótlásedzők felelősségteljes munkáját emelte ki, nevezetesen, hogy „a piramis alján dolgozva olyan alapokkal kell felruházniuk a versenyzőiket, amelyek birtokában felnőttsportolókként eredményesek lehetnek”.

A távolugrólegenda Szalma László – aki a fedett pályás Eb-ken kétszer a dobogó első, háromszor a második és egyszer a harmadik fokára léphetett fel – arról beszélt, hogy a sportágban az edzői generáció elöregedőben van. Így különösen örömteli, hogy Zsivoczky a fiatalabb trénereket képviseli, méghozzá rendkívül eredményesen. Hozzátette:

„Attila édesapja és édesanyja is klasszis atléta volt, vagyis már gyerekként magába szívhatta mindazt, amit az élsportról tudni kell, és ez messzemenően meglátszik a jelenlegi munkáján.”

A tanítvány, a februárban az U23-as hétpróbarekordot tovább javító Szűcs Szabina szerint edzője rendkívül figyelmes és felkészült szakember, „olyan, aki mindig arra összpontosít, hogy az egyes versenyzőinek éppen mire van szükségük, milyen úton tudnak a leghatékonyabban előrelépni. Kifogástalan összhangban dolgozunk, és ennek meg is van az eredménye.”

A januári győztes: Zsivoczky Attila

A díjazott különleges megtiszteltetésnek nevezte az elismerést.

„Azt hiszem, ez a kitüntető cím nemcsak nekem szól, hanem az egész sportágnak” – majd így folytatta: – A szakmában eltöltött idő alatt rá kellett jönnöm, hogy nem mindenki én vagyok. Minden versenyző más, nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen csak eltérő karakter, és az edzőnek az a feladata, hogy felismerje, kivel milyen módon kell foglalkoznia. Szabinával kapcsolatban is muszáj volt felismernem bizonyos dolgokat, amelyek a siker zálogai lehetnek. Ezzel együtt úgy gondolom,

a sportban tevékenykedő szakemberek sosem jelenthetik ki, hogy megérkeztek, sőt: a folyamatos fejlődés, önmagunk fejlesztése alapvető fontosságú.”

(Kiemelt képünkön balról: Bruckner Gábor, Vérten Sándor, Molnár Zoltán, a győztes Zsivoczky Attila, Szűcs Szabina, Szalma László és Csabai Edvin