UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság

2024-02-24 15:49

Kadét Eb-ezüstérmes a leány kardcsapat Nápolyban

A Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin összetételű kadét leány kardcsapat ezüstérmet nyert a korosztály nápolyi Eb-jén.

A Nápolyban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokság harmadik versenynapján is született magyar érem.

A Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin összetételű kadét leány kardcsapat a második helyen végzett.

Az egyéni versenyben két nappal korábban Csonka ezüstéremnek örülhetett, ám mellette mind a három magyar lány az első tízben zárt, így joggal bizakodhattunk az újabb remek szereplésben a csapatviadal előtt.

Balról: Rácz Brigitta, Tóth Nadin, Csonka Dorottya, Szabó Polli Forrás: EFC

A Kovács Laura keretedző által irányított egység a georgiaiakkal kezdett volna a 16 között, ám az ellenfél sérülés miatt visszalépett az összecsapástól (ők három fővel érkeztek az Eb-re a fegyvernemben). Bár nem feltételezzük, hogy a lányok nem nyertek volna, de azért sem bánkódhattunk az elmaradt találkozó miatt, mert az egyik reménységük, Alexandra Kuvaeva például az egyéni versenyben Tóthot és Szabót is kiejtette, csupán az elődöntőben maradt alul Csonkával szemben. Így aztán kezdésként a franciákat verték nagyon simán, 45:22-re a lányok, majd a törökök elleni elődöntőben sem kellett túlságosan izgulni (45:31).

A fináléban a házigazda olaszok már más szintet képviseltek, mint az addigi kihívók. Vittoria Mocci friss Európa-bajnokként, Francesca Romana Lentini Eb-bronzérmesként vívott már a csapatban, de a döntőben harmdikként pástra lépő Diletti Fusetti is bizonyította, hogy képzettségben kicsit sem marad el társaitól. Az olaszok az aranyéremért vívott meccsen folyamatosan növelték az előnyüket, az utolsó párosításban pedig jött az egyéni döntő visszavágója Csonka és Mocci között, ám akkor már tíz tus volt a hazaiak előnye (40:30). Csonka azért még odatette magát a végén, és 10:5-re hozta az asszót, amely a szépítéshez volt elegendő. Az olaszok 45:40-re nyertek,

a magyar lányok nyakába pedig nagyon értékes, szépen csillogó ezüstérem került.
A kardozó lányok Eb-ezüstéremig hajtották egymást Forrás: EFC

A kadét leány kardcsapat a tavalyi, tallinni Eb-n is ezüstérmet szerzett. Annak a négyesnek Csonka Dorottya és Tóth Nadin is tagja volt Domonkos Emese, valamint Kónya Csenge mellett. 

A Bartus Claudia, Kollár Anna, Simon Borbála, Szeverényi Sára alkotta kadét leány tőrcsapat az ötödik, az Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát, Taivainen Bence felállású kadét fiú párbajtőregység pedig a hetedik helyen végzett.

(Kiemelt képünkön: az ezüstérmes leány kardcsapat Forrás: EFC)