UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-02-26 14:25

Hét éve nem látott magyar bravúr a rövid pályás gyorskorcsolyázók junior-vb-jén

Somodi Maja 1500 méteren szerzett aranyérmével hét év után ünnepelhetett a magyar junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott korosztályos vb-címet, másnap pedig a leányváltó is csúcsra ért.

Jó előjelekkel várta junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott a lengyelországi korosztályos világbajnokságot, a csapat tagjai ugyanis az évad eddigi legfontosabb versenyein meg tudták mutatni, hogy képesek odaérni és világversenyérmet szerezni a legjobbak között.

Szigeti Dóra az őszi, második junior-világkupán lett második 500 méteren, az ifjúsági téli olimpián Major Dominik szerzett bronzérmet szintén a legrövidebb távon, míg a vk-sorozat harmadik állomásán, egy héttel ezelőtt a fiúváltó zárt harmadikként.

A világbajnokságon viszont a lányok „robbantottak”, pontosabban először (szombaton) Somodi Maja, aki 1500 méteren rögös úton jutott el az aranyéremig, ráadásul

az esemény történetében második európai indulójaként tudta végrehajtani ezt a bravúrt.

A 19 éves szegedi versenyző a reményfutamot is megjárta, majd a megismételt döntőben szép előzéseket bemutatva nyert. 

A siker súlyát tovább növeli, hogy korábban 2017-ben ünnepelhettünk magyar aranyérmet a junior-vb-n, akkor Liu Shaoang tudott nyerni mindhárom távon, és így az összetettben is. 

A leányváltót nem lehetett megállítani Lengyelországban Forrás: MOKSZ

Azonban nem ez volt az egyetlen magyar arany az eseményen: másnap a leányváltón volt a sor, hogy 3000 méteren harcba szálljon, az pedig már a futam előtt biztossá vált, hogy meglesz az érem, a dél-koreaiak ugyanis nem indultak el a négycsapatos fináléban. A lányok (Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura) így az olasz és a lengyel váltó ellen futhattak, melyeket higgadt és magabiztos versenyzéssel múlták felül.

Összességében tizenkét nemzetet utasítottak maguk mögé, és az első magyar váltóaranyat szerezték a junior-vb történetében.

(Kiemelt képünkön, balról: Végi Diána Laura, Schönborn Melinda, Somodi Maja és Szigeti Dóra Forrás: MOKSZ)