UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-26 20:07

Újra fellendülőben a bajai utánpótlás-nevelés

A kiemelt akadémiák mellett a BasketBaja SE U16-os fiú kosárlabdacsapata is bejutott a legjobb nyolc közé a korosztályos bajnokság rájátszásában. Szabó Norbert, a klub szakmai vezetője elmondta: ha az ígéretes kadétcsapatuk így folytatja, akár az évad végi országos döntőbe is bekerülhet. Ugyanakkor hozzátette, klubszinten még csak az út elején járnak, ami a néhány éve megkezdett utánpótlás-nevelői munkát illeti. Reméli, idővel nem csak egy-egy kiugróan tehetséges korosztállyal tudnak feltűnni.

Március elsején megkezdődnek a rájátszás küzdelmei az U16-os fiú kosárlabda-bajnokság felsőházában, a legjobb nyolc csapatot tömörítő Piros csoportban. A kiemelt akadémiák és a többi hagyományosan jól szereplő nagy klub társaságában ezúttal – némi meglepetésre – a BasketBaja SE együttesét is ott találjuk az elitben. Szabó Norbert tanítványai az alapszakaszban többek között a MAFC, a Zsíros Akadémia, illetve a Kecskemét gárdáját is legyőzték, és végül 8/6-os mérleggel bejutottak a kadétkorosztály legjobbjai közé. 

„A 2008-2009-es születésűek nagyon reményteli csapatot alkotnak, hosszú évek óta foglalkozunk már a fiúkkal, még a kengurukorosztályban választottuk ki őket, és a társaság azóta szinten teljes egészében egyben maradt, ráadásul legnagyobb örömünkre töretlenül fejlődnek. Szerkezetileg is jó adottságú együttesről beszélünk, mivel a mezőny- és a magasposztokon is akadnak játékosaink.

Két évvel a serdülőkorosztályban sikerült a srácokkal megnyernünk a B-döntőt, vagyis az ország kilencedik legjobb csapataként zártunk, ám ebben az évadban ezt szerettük volna túlszárnyalni.

A szintlépés részben már sikerült is azzal, hogy bekerültünk a legerősebb Piros rájátszáscsoportba, ugyanakkor a nagy vágyunk, hogy a nyolcas döntőbe jutást is kiharcoljuk" – nyilatkozta Szabó Norbert, a klub szakmai vezetője, a bajai U16-os fiúk vezetőedzője az Utánpótlássportnak.

A BasketBaja SE mindössze két alakult meg, korábban Bajai Bácska FKE néven versenyeztek a helyi csapatok, azonban az egyesület 2022-ben megszűnt.

A BasketBaja SE olyan kis nevelőműhely, amely létrejöttekor fő célként a helyi férfi kosárlabdasport újbóli felvirágoztatását tűzte ki célul.

Amikor én felnőttem, Baját igazi kosárlabdavárosnak lehetett tekinteni. Például az 1975-ös korosztály tagjaként elmondhatom, gyerekkoromban rendszeresen jól szerepeltünk a csapatainkkal, gyakran az országos döntőkben is érdekeltek voltunk. Tehát a régi időkben jellemző nimbuszát szeretnénk visszahozni a városi kosárlabdasportnak – mondta Szabó. – A nagy terveket viszont meg is kell alapozni, s ennek első lépcsőfokaként az utánpótlásbázis megteremtésére, a fiatalok képzésre helyeztük a hangsúlyt, viszont azt is látni kell, hogy ezt a hátországot csakis hosszútávon lehet felépíteni. Úgy vélem, a minőségi munkánk első jelei már látszanak, a mostani kadétcsapatunk eredményes szereplése az U16-os bajnokságban is remek visszajelzés. Továbbá újabb fontos mérföldkő, hogy Csorba Levente személyében hosszú idő után újra korosztályos válogatott játékossal büszkélkedhet a bajai kosárlabda-utánpótlás."

(Kiemelt kép forrása: BasketBaja SE)