UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-03-02 14:35

Spiesz Anna aranyat és ezüstöt is hozott a junior Eb-ről

A 18 éves kardvívó, Spiesz Anna egyéniben ezüst-, csapatban pedig aranyérmet szerzett a nápolyi junior Európa-bajnokságon.

A Nápolyban rendezett korosztályos vívó Európa-bajnokság egyik legkiemelkedőbb magyar szereplése fűződik a Vasas 18 éves kardozója, Spiesz Anna nevéhez.

Kósa Miklós 18 éves tanítványa a juniorok között egyéniben lehengerlő vívással jutott a fináléba. A döntőt végül a bolgár Emma Nejkova nyerte meg 15:12-re, így

Spiesz nyakába ezüstérmet akasztottak.
Gulácsi Ferenc, Spiesz Anna és Kósa Miklós az egyéni ezüsttel Forrás: EFC

Aztán az ígéret csapatban már nem talált legyőzőre a kontinensviadalon. A Gulácsi Ferenc keretedző által irányított, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz összetételű junior női kardválogatott az Eb-döntőben az aranyéremért a franciákat múlta felül 45:44-re úgy, hogy Spiesz 44:42-es hátrányból fordított a hajrában.

„Az egyéni döntő elvesztése után még nem tudtam felhőtlenül örülni az ezüstéremnek, ám másnapra elfogadtam az eredményt, és összességében jó érzéssel gondolok vissza arra a napra – mondja a kitűnőség. –

Sosem úgy megyek a versenyekre, hogy mindenképpen érmesnek kell lennem. Mindig elérhető, kisebb célokat tűzök ki magam elé.

Előbb szeretnék túljutni a csoportkörön, aztán bekerülni a 32-be, a 16-ba, és így tovább. És minden egyes lépcsőfok teljesítése plusz boldogsággal tölt el. Utólag azért is örülök az ezüstnek, mert aznap fáradtabbnak éreztem magamat és nem tudtam végig koncentrálni, azaz nem voltam topformában. De a csapatverseny aztán sok mindenért kárpótolt.”

Így örültek a lányok az Eb-győzelemnek Forrás: EFC

Spiesz Anna remeklése nem meglepő, sőt, kijelenthetjük, hogy számítottunk rá. Már csak azért is, mert ebben az évadban ahány junior-világkupán elindult, ott dobogóra állt.

Budapesten arany-, Plovdivban ezüst-, Madridban bronz lett a jutalma egyéniben.

A csapattal pedig nyert a magyar meg a spanyol fővárosban is. De nemcsak ennek az évadnak az eredményei jelzik a versenyző sokra hivatottságát. Spiesz az elmúlt idényben egyéniben bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon és az U23-as Európa-bajnokságon, míg csapatban a vb-t, valamint az Eb-t is megnyerte a juniorokkal. A tavalyi „aranykvartettben” mellette a már kétszeres felnőttvilágbajnok Battai Sugár Katinka, továbbá Csonka Dorottya és Keszei Kíra vívott. Battai és Keszei ebben a kiírásban már kizárólag a felnőttek között érdekelt, így Spiesz lépett elő a csapat első számú kardforgatójává, egyúttal húzóemberévé. És az olaszországi Eb-n meg is mutatta, hogy ebben a pozícióban is nagyszerűen végzi feladatát.

„Anna nagyon technikás, jó versenyzőtípus, és a legélesebb szituációk hozzák ki belőle a legjobb teljesítményt. Dinamikus, jól használja az eszét a páston és nem bonyolítja túl a dolgokat” – ezt mestere, Kósa Miklós mondta róla az év elején, és a franciák elleni Eb-finálé utolsó pillanataiban a jellemzés minden szava újabb bizonyosságot nyert.

„A csapatverseny döntőjében rosszul kezdtem, ezért különösen örültem, hogy a végére sikerült összeszednem magamat – folytatja a fiatal vívónő. –

Azért is tekinthetünk vissza erre az aranyéremre egy csodálatos csapatmunka eredményeként, mert a nap folyamán mindenki hozzátette a sikerhez a magáét.

Például a döntőben Kovács Zsani hozott vissza minket jelentős hátrányból. A mostani csapatunk fiatalabb, mint a tavalyi, hiszen ezúttal nincs közöttünk utolsóéves junior. És az én szerepköröm is más. Vezéregyéniséggé kellett előlépjek és befejezőként a felelősségem is nagyobb, de szeretem ezt a helyzetet. A csapatunk nagyon összetartó, és remélem, hogy a junior-világbajnokságon is az Eb-hez hasonlóan szerepelünk.”

Spiesz Anna az új szerepkörében is remekel a juniorválogatottban Forrás: EFC

A kadét- és junior-világbajnokságnak április közepén a szaúdi főváros, Rijád ad otthont.

„A junior-világbajnokságot a legfontosabb versenyünknek tekintjük. Tulajdonképpen mindenki arra az egy-egy napra készül egész évben. És úgy gondolom, hogy ott nem csak az a lényeges, hogy ki mennyire tud vívni. Sokkal inkább az a versenyző fog érvényesülni, aki a legjobban ki tudja zárni a körülményeket, túllendül azon, hogy éppen a vb-n szerepel, és képes lesz végig saját magára, valamint a vívására koncentrálni.”

(Kiemelt képünkön: Spiesz Anna Forrás: EFC)