UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-03-03 17:36

Párizsról sem mondott le a junior Európa-bajnok Kálmán Bálint

A győri junior sportlövő Eb-n a felnőttvilágbajnokot győzte le az aranyért az olimpiára vágyó Kálmán Bálint, aki már szívesen lecserélné a 60 éves puskáját.

A győri 10 méteres junior sportlövő Európa-bajnokságon a légpuskás fiúk küzdelmeiben a nem egészen 19 éves Kálmán Bálint 628.3 körrel a második helyen jutott a nyolcas döntőbe, melyben folytatta remeklését, és 251.2 kört lőve az első helyet érdemelte ki a svéd Victor Lindgren (248.9), valamint az osztrák Patrick Entner (226.4) előtt. Somogyi Péter tanítványa ezzel

az egyetlen magyar aranyérmet szerezte a hazai rendezésű korosztályos kontinensviadalon.

A puskás ígéret a pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a múlt heti Eb-győzelmével, korábban csapatban nyert már ifi Eb-t és két junior-vb-bronzérmet is.

A ZTE Sportlövész Klub színeiben versenyző fiatal diadalának értékét növeli, hogy a fináléban igen magabiztosan, 2,3 körrel múlta felül a versenyszámban már felnőttvilágbajnok, junior Eb-győztes, olimpiai kvótás Lindgrent.

Kálmán Bálintnak (középen) a felnőttvilágbajnok Lindgren (balra) is gratulálhatott Forrás: MSSZ

„Örültem, hogy az alapverseny ilyen jól sikerült, és a második helyen jutottam tovább – idézi fel az Eb-t Kálmán Bálint. – A döntőben persze volt bennem drukk, de tudtam kezelni ezt az egészséges izgulást, és Európa-bajnoki cím lett a vége.

Ezzel az aranyéremmel az egyik álmomat váltottam valóra.

Nem mondom, hogy az Eb előtt nem bíztam a hasonló teljesítményben, mert több versenyen is biztatóan lőttem, és azt is tudtam, hogy az ellenfeleim milyen szintet képviselnek. Többükkel már jó néhányszor összemértük a tudásunkat nemzeközi versenyeken, és általában sikerült előttük végeznem. Tehát magabiztosan léptem lőállásba, és éremért indultam. Persze, nemcsak az arany, hanem a hazai környezet és a szurkolók buzdítása miatt is emlékezetes marad ez az Eb.”

Kálmán Bálint még bízik abban, hogy esélye nyílik az idén olimpiai kvótáért lőni Forrás: MSSZ

Igazi érdekesség, hogy a sokra hivatott sportlövő edzője, Somogyi Péter aztán a felnőtt Eb-n lőtt a válogatott tagjaként. Ilyen sem sűrűn fordul elő a világversenyeken. Bálint egyébként a junior Eb-győzelemnél nagyobb vágyakat fogalmazott meg erre az évre, és hiszi, hogy még elérheti a céljait.

„Alapvetően ezen az Európa-bajnokságon a felnőttek között szerettem volna indulni, és olimpiai kvótáért akartam lőni. A válogatók elején jól is álltam a ranglistán, de aztán betegség és technikai problémák is nehezítették a dolgomat. Örülök, hogy Pekler Zalán után Péni István is kvótát szerzett a puskásmezőnyben. És így, hogy már mindketten kivívták a párizsi részvételt, abban reménykedem, hogy talán a riói olimpiai kvalifikációs versenyre engem is elvisznek.

Az utóbbi időben többször értem el egymás után 630 kör feletti eredményt, és elhiszem, hogy sikerülhet kijutnom az olimpiára.

A reménység abban bízik, hogy a junior Eb-sikere kapcsán többen is felfigyelnek kvalitásaira.

„Csak remélhetem, hogy az aranyérem hatására sikerül több támogatót találnom, mert anyagilag sajnos nem vagyunk eleresztve. Az 50 méteres versenyszámban például 60 éves puskával versenyzem, amely nem könnyíti meg a dolgomat.”

(Kiemelt képünkön: Kálmán Bálint Forrás: MSSZ)