UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2024-03-09 19:37

Egy győzelem jutott a magyar fiataloknak az olimpiai kvalifikációs versenyen

Négy magyar utánpótláskorú ökölvívó lépett ringbe az olaszországi olimpiai kvalifikációs versenyen, közülük egyedül Gémes Levente tudott meccset nyerni.

Ötkarikás álmokkal utazott el a tízfős magyar ökölvívó-válogatott a március elején kezdődő olaszországi olimpiai kvalifikációs versenyre, ami a sportág képviselőinek a háromból a második lehetőségük, hogy kvótát szerezzenek az idei párizsi játékokra. Emlékezhetünk, tavaly nyáron, az első lehetőség alkalmával Kovács Richárd mellett az akkor még utolsó éves U22-esként harcoló Hámori Luca is „jegyet váltott” a francia fővárosba.

Az olaszországi viadalon újabb esély nyílt rá, hogy utánpótláskorú magyar bokszolók harcolják ki az olimpiai részvételt. A tíz bunyós közül négyen jelenleg még az U22-esek közé tartoznak: a csapat legfiatalabb indulójaként a tavaly még ifjúsági kategóriában versenyző, 18 éves Gémes Levente húzott kesztyűt, de szintén a korosztályt erősíti Mezei Petra, Szabó Petra és Nakota Veronika is.

Gémes versenyt megelőző budvai edzőtáborban úgy nyilatkozott az Utánpótlássportnak, jó formában várja a kezdést, és egyáltalán nincs megilletődve, hogy a kvalifikációs viadal egyik legfiatalabbjaként bizonyíthat majd. Ezt egyébként megtette: a 71 kilósok között

az első meccsét magabiztosan nyerte meg, az észt Kamanin ellen már az első menetben befejezte az összecsapást.

A legjobb 64 között már nagyobb falat várt rá, a csecsen származású, német Magomed Schachidov végül egyhangú pontozással győzte le, ám nincs oka szégyenkezni a szegedi fiatalnak, aki 18 éves létére megmutatta, helye van ebben a mezőnyben.

A nők között Mezei Petra (50 kg) is a felnőttpályafutása elején jár, még jövőre is az U22-esek közé sorolható: ő nem bírt a lengyel Natalia Kuczewskával, egyhangú pontozással kapott ki. A még nála is fiatalabb, 2004-es születésű Nakota Veronika (75 kg) szorosabb mérkőzésen maradt alul, a dél-koreai Szeong Szu Jeonnal kiegyenlített csatát vívott, sőt ő tűnt a pontosabbnak, a pontozó bírók azonban 3:2-vel az ázsiai ellenfelét hozták ki győztesként. Szabó Petra a kazah Rimma Volosenkóval találkozott, így a BHSE fiatal bokszolójának is az első meccs után fejeződött be a megméretés.

A párizsi mezőny május végén-június elején Bangkokban válik teljessé, Thaiföldön osztják ki az utolsó kvótákat.

(Kiemelt képünkön: Gémes Levente Forrás: MÖSZ)