UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-03-11 20:38

Nagy fejlődésen ment keresztül a Csata DSE kadét leánycsapata

Sorozatban tizenkét meccset megnyerve a Csata DSE előbb megnyerte az alapszakaszt, majd jelenleg a rájátszásban is vezeti a tabellát a kadét leány kosárlabda-bajnokságban.

A legutóbbi fordulóban a címvédő Soproni Darazsak Sportakadémiát is magabiztosan, 71–50-re legyőzte a Csata DSE U16-os leány kosárlabdacsapata, amely ezzel 8/1-es mérleggel az élen áll a korosztályos bajnokság rájátszásában. Tursics Krisztián tanítványai mindeddig csupán egyetlen alkalommal kaptak ki az évadban, még októberben a DVTK vendégeként, azóta viszont valamennyi mérkőzését (12) megnyerte a fővárosi alakulat.

„Közvetlenül a bajnoki rajt előtt, augusztusban vettem át az együttest vezetőedzőként, és

akkor még korántsem volt olyan fényes a helyzet, mint amilyen pillanatnyilag, akkor még sok volt a bizonytalanság a társaság körül 

– mondta Tursics Krisztián az Utánpótlássportnak. – Lehet, hogy most már úgy tűnik, hogy egymásra találtak a játékosok, és kialakult az a tízfős mag, amely viszi előre a csapatot, és rendre jó játékot produkál a meccseken, azonban mindez az ősszel korántsem festett még ilyen jól, nem indult zökkenőmentesen a folyamat, sokat dolgoztunk a lányokkal mire idáig eljutottunk. Meg kellett találni azokat a játékosokat, akik beleállnak a munkába, és a tehetségük alapján is megütik a mércét.

Például a keretben négy rendkívül ígéretes, serdülőkorú fiatalunk is akad. Ők rendszeresen feljátszanak hozzánk, ráadásul nemcsak kiegészítő játékosok, hanem mindannyian kulcsszereplői is a kadétcsapatunknak,

s mindez igencsak előremutató, hogy 2010-es születésűként, két évvel fiatalabbként ilyen teljesítményre képesek az idősebbek mezőnyében. Továbbá a 2008-2009-esek közül is többen átlépték a saját árnyékukat, és az elmúlt fél évben ugrásszerűen feljavultak. Nyilván, kellettek a hetek, a hónapok, hogy összeérjen a társaság, és megtaláljuk a játékunkat, ugyanakkor mindent egybevéve, mostanra azt mondhatom, hogy valóban az elképzeltek szerint, jól kosárlabdázunk."

A csapatban jelenleg nyolc utánpótlás-válogatott (az U16-os, az U15-ös és az U14-es korosztályban együttvéve) játékos pattogtat, amely szintén a minőségi nevelőmunka fokmérője.

„Persze, örülünk, hogy jönnek a győzelmek, de mindez csak másodlagos számunkra. Az a legfontosabb, hogy a játékosok minden szegmensben nagy fejlődésen mentek keresztül, mind egyénileg, mind csapatszinten vizsgálva. Ahhoz képest, hogy a kezdetekben mennyire képlékenynek tűnt szinten minden a csapat háza táján, legyen az éppen a személyi összetétel vagy a játékrendszer, jelenleg már abszolúte van okunk a bizakodásra, jó úton haladunk, látható a munkánk eredménye.

Ami pedig külön örömteli, hogy büszkélkedhetünk három-négy olyan kiemelkedő képességű reménységgel, aki hosszú távon is igazán sokra viheti, akár a felnőttválogatottságig is eljuthat.

(Kiemelt kép forrása: Csata DSE)