UtánpótlásSport
2024. április 12.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság, Porec (Horvátország) Kadét- és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-03-14 09:03

Távolban remeklő ígéretek a közelben

Korábban soha nem fordult még elő, hogy egyszerre három magyar távolugrólány is ott legyen korosztálya világranglistájának első öt helyezettje között. Most ez a helyzet, mi pedig a sportági szenzáció magyarázatát kerestük.

Nem akármilyen teljesítményt nyújtottak az év elején a hazai női távolugrószakág reménységei.

Az U18-as világranglista első öt helyezettje között három magyar ígéretet is találunk:

Rózsahegyi Bori 638 centiméterrel vezeti a rangsort, mögötte tatabányai klubtársa, Molnár Viktória 615 centivel holtversenyben második, az MTK Budapest fiatalja, Boczonádi Bora pedig 612-vel ötödik.

A figyelemre méltó eredményekről a Magyar Atlétikai Szövetség alelnökét, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem atlétikai tanszékének docensét, Szalma Lászlót kérdeztük, aki távolugróként két fedett pályás Európa-bajnoki címig jutott, továbbá máig érvényben lévő, 830 centiméteres országos csúcsot állított fel.

„Ilyen még nem volt a magyar atlétika női távolugrásának történetében, hogy egyszerre három fiatal versenyzőnk is ott legyen a korosztályos világranglista legjobbjai között – mondja. – Miközben Rózsahegyi Bori a felnőtt fedett pályás magyar bajnokságon második lett... Mindhárom lánynak megvan a tehetsége és a megfelelő szakmai háttere ahhoz, hogy tovább fejlődjön. Női vonalon a felnőttversenyzőink is jók, és ez talán motiváló tényező, és továbbá sem mellékes, hogy a szakembereink is elhivatottak. Kérdezhetnénk, hogy akkor a fiúktól miért nem látunk ilyen eredményeket? Ezt nem tudom megmondani, a lányok életkori sajátosságukból adodóan is hamarabb érnek, és talán az említett fiatalok jobban megtalálták a helyüket az atlétikai pályán. Azon is sok múlik, hogy a tinédzser milyen környezetben gyakorol.

Kell, hogy szeresse azt, amit csinál, szívesen járjon edzésre, és a többiek társaságában is jól érezze magát.

Ebben fontos szerepe van a pedagógusnak és az edzőnek is, akinek az a feladata, hogy mindig az életkornak megfelelő terhelést kell adja a tanítványának.”

Balról az U18-as ob dobogóján: Molnár Viktória, Rózsahegyi Bori, Boczonádi Bora. Előttük Rózsahegyi edzője, Henyecz László Forrás: TSC

Szalma a saját példájából tudja, hogyan kell segíteni a sokra hivatott sportolót.

„A testnevelőtanárom, Ballagó József észrevette, jó érzékem van az atlétikához, és meggyőzte a szüleimet, hogy a középiskolában sporttagozatra járjak. Aztán Paulinyi Jenő irányított tovább, majd Schulek Ágoston személyében olyan edzőhöz kerültem, akitől megkaptam a sokoldalú képzést, vagyis szinte mindent csináltunk az atlétikán belül. Amikor pedig kiderült, hogy távolugrásban jó lehetek nemzetközi szinten is, tovább léptünk. A következő edzőm, Zarándi Laci bácsi már precíz módszerekkel segítette a távolugróedzéseimet, és végül abból kerekedett ki a 830 centi. A felnőttkori eredményességhez a legfontosabb, hogy meglegyenek a jó alapok.”

A kétszeres EYOF-győztes Rózsahegyi Bori egyébként a 638 centis ugrásával 8 centivel megjavította volna a tavaly elért U18-as fedett pályás országos csúcsát, ám 2024-től már nem tartanak számon külön tető alatti rekordot. Az eredménye így egyetlen centivel marad el a korosztály valaha volt hazai legjobbjától, amit Csapó Katalin 38 évvel ezelőtt ért el. Bori az évkezdetről elmondta, hogy:

„Nagyszerű érzés magamat a világranglista élén látni. Persze, mivel a korosztályban már az idősebb évjáratot képviselem, el is várom magamtól, hogy a közvetlen élmezőnyben legyek, és nem szeretném, hogy az idén változzon a pozícióm. Jó látni, hogy itthon az U18-as lányok közül rajtam kívül már ketten is 610 centi felett járnak. Most oda kell figyelni a korosztályos bajnokságon is, hiszen nem jön magától az aranyérem.

Az pedig tényleg nagy szó, hogy hárman is ott vagyunk a világranglista top ötjében. Ez nemcsak az idei U18-as Európa-bajnokság szempontjából, hanem a magyar atlétika, azon belül a női távolugrás jövőjét tekintve is igen biztató.

(Kiemelt képünkön: Rózsahegyi Bori vezeti az U18-as távolugró lányok világranglistáját Fotó: Zsigmond László/MASZ)