UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-03-17 14:13

Felemás felnőtt-vb-t zárt Somodi Maja

A 19 éves short trackes 1500 méteren elérte a célját, a női váltó B-döntője után azonban szomorúan értékelt.

Ahogyan az esemény kezdete előtt beszámoltunk róla, a februárban két junior-vb-aranyérmet szerző Somodi Maja is bekerült a felnőtt rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságra utazó magyar keretbe, a fiatalra pedig – a női váltó mellett – egyéniben is vártak feladatok, 1000 és 1500 méteren is rajthoz állhatott.

Utóbbi kapcsán azt nyilatkozta a start előtt, hogy „jó lenne a távon B-döntőt futni”.

Ez össze is jött a fiatalnak, aki a kisdöntőben ötödikként ért célba, míg egy kilométeren az előfutamban büntetést kapott, így nem jutott tovább.

Az utolsó napon következett a női váltó B-döntője, Somodival a négyesben: az MTI beszámolója szerint már a futam elején káosz alakult ki, a leváltott japán ember miatt nemcsak az ázsiai, hanem a magyar és az olasz csapat is elesett, csupán az élen korcsolyázó kínaiak maradtak talpon. Hamarosan így külön verseny alakult ki a futam második helyéért az olasz és a magyar kvartett között.

A hajrához közeledve Bácskai Sára Luca a szabályoknak megfelelően elengedte a körelőnyben lévő kínai csapatot, így az olaszok megléptek. Csakhogy Somodi visszaelőzte az ázsiaiakat, majd nem engedte el riválisát, ezért a kínai váltó is elesett, amely azonban így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri a japánokat egyszerű futamkizárással büntette a 3000 méteres táv elején történt bukásokért, viszont a körhátrányban elkövetett szabálytalanság annyira súlyosnak minősül, hogy sárga lapos kizárást vont maga után, ami azt jelenti, hogy a magyarokat nemcsak a futam, hanem az egész mezőny végére sorolták.

Nem tudtam, hogy a kínaiak körelőnyben vannak, én azt hittem, mindenki elesett. Az a tanulság, hogy jobban kell figyelni

 – mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve a 19 éves gyorskorcsolyázó.

Társai saját bevallásuk szerint tudták, hogy Kína körelőnyben halad az élen, mert hallották az edzőiket, de hozzátették, hatalmas káosz volt a futamon belül, mindenki teljesen máshol váltott, így a köröket is nehéz volt számolni.

(Kiemelt képünkön: Somodi Maja Forrás: ISU)