UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-03-21 20:48

A MAFC-ban a szisztematikus munka továbbra is meghozza az eredményét

Dinnyés Attilával, a MAFC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy az újbudaiak U16-os és U14-es csapata is jól szerepel a korosztályos bajnokságban.

Tavaly tavasszal remek évadot zárt a MAFC kosaras utánpótlása, ugyanis a serdülők között ezüstérmet szerzett, míg a kadétok szintén bejutottak a nyolcas döntőbe, és ott a hatodik lett. Jól teljesítő korosztályos csapatokból viszont idén sincs hiány a fővárosi piros-feketéknél: az U16-os és az U14-es bajnokság kiemelt csoportjaiban két-két, míg az U18-as bajnokságban egy csapattal képviseltetik magukat.

„A junior- és a kadétkorosztályban pillanatnyilag az idősebb évjáratunk kevésbé domináns, így mellettük a fiatalabbak, az elsőévesek is megkapják a lehetőséget a kibontakozásra – mondta Dinnyés Attila, a MAFC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Nyilván a tavaly bravúros teljesítménnyel ezüstérmet szerző serdülőink most már a kadétok között vitézkednek, és ott jól is szerepelnek.

Eközben szintúgy bizakodásra ad okot a serdülő B-csapatunk produkciója, különösen úgy, hogy azt a gárdát még csak U13-as korúak alkotják, tehát egy évvel fiatalabbak a mezőnyhöz képest. Szépen fejlődnek és edződnek a nagyobbak között, szóval kiváltképp ígéretes korosztályról beszélünk.

Ehhez képest az U14-eseknél kicsit más a helyzet: ennek a társaságnak a covidos időszak idején több mint egy éven át nem tudtunk minőségi edzést tartani, és ennek sajnos mind a mai napig érződik a hátránya. Ugyanakkor persze próbálunk minden extra lehetőséget megadni nekik is a fejlődéshez: plusz edzőmeccseket szervezünk nekik, illetve külföldi tornákon is részt vesznek.

A szakvezető hozzátette, nagy siker lenne számukra, hogy ha a serdülő A-csapat bejutna az országos döntőbe, míg a fiatalabb, második számú együttesük remélhetőleg a B-döntőben lesz majd érdekelt.

A kadétkorosztályban ugyancsak ígéretes csapattal büszkélkedhetünk, több igencsak reményteli, utánpótlás-válogatott játékossal a keretben

Az első számú U16-os gárdánk jó eséllyel pályázik a legjobb nyolc közé kerülésre – folytatta Dinnyés. – A juniorjainknál pedig a B-döntőbe jutás már biztosnak tekinthető, és figyelembe véve, hogy a meghatározó játékosaink még csak elsőévesek ebben a korosztályban, azt gondolom, dicséretes teljesítmény tőlük. Ráadásul ebből a korosztályból a közelmúltban négy fontos játékosunk is eligazolt a kiemelt akadémiák valamelyikére vagy külföldre. Nyilván ők hiányoznak, de a többiek igyekeznek előlépni, és betölteni a vezérszerepet, és láthatóan sokat profitáltak abból, hogy nagyobb felelősség hárul rájuk. Egyébként az szintén örömteli fejlemény, hogy ebből az U18-as keretből ketten már rendszeresen az NB I/B-s felnőttcsapatunkkal készülnek.”

Tehát elmondható, a minőségi nevelőmunka továbbra is adott a MAFC-ban.

„Bár az edzői stábban tavaly nyáron történtek változások, sikerült megfelelően pótolni a távozó szakembereket, szóval a szakmai háttér továbbra is biztosított. Azt mondhatom, hogy a legkisebbeknél, a gyermekkorosztályban kifejezetten mély a merítési lehetőség, rengeteg ügyes gyerek pattogtat klubunkban. Ebben a szegmensben például régiós szinten, Budapesten mi vagyunk a legerősebbek.

Egy dolog biztos: dolgozunk töretlenül ezentúl is!

(Kiemelt képen: a MAFC serdülő fiúcsapata Forrás: mafcbasket.hu)