UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-03-21 16:24

Mindent megtesznek egymásért a junior Eb-győztes női kardcsapat tagjai

Újabb remek válogatott jött össze a junior női kardvívóknál; Gulácsi Ferenc csapata az Eb-győzelem után már javában készül a vb-re.

A februári, nápolyi korosztályos vívó Európa-bajnokságon folytatta sikerszériáját a junior női kardválogatott, és

Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna

összetételben aranyérmet nyert.

A női csapat tavaly Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz felállásban szerzett junior Eb-, majd vb-címet, a korábbi években pedig olyan kitűnőségek szállították a hasonló sikereket, mint a Battaival együtt már kétszeres felnőttvilágbajnok Pusztai Liza vagy Szűcs Luca. Úgy tűnik, a fegyvernem nem fogy ki az ígéretekből.

„A mostani gárdában is nagyon tehetséges lányok vívnak, és ezt mi sem mutatja jobban, minthogy ezúttal is Eb-t tudtunk nyerni – mondja Gulácsi Ferenc a junior női kardválogatott edzője. – A szövetségben már évek óta betöltöm a keretedzői posztot, volt, hogy egyszerre vittem a kadétokat és a juniorokat. Mindig arra törekedtem, hogy megtaláljam a közös hangot a lányokkal.

Ha úgy éreztem, hogy apáskodni kell, akkor azt tettem, viszont ha szigorra volt szükség, akkor bekeményítettem.

Igyekszem mindent megbeszélni velük és elérni azt, hogy évről évre nagyszerű csapatszellem alakuljon ki a válogatottban.”

Gulácsi Ferenc rendkívül eredményesen vezeti a junior női kardcsapatot Forrás: FIE

A lányok a legutóbbi Eb-döntőben a franciákat győzték le egyetlen tussal (45:44) úgy, hogy a hajrában az egyéni ezüstérmes Spiesz 44:42-ről fordított. Ám a finálé eleje is emlékezetes marad.

„Az Eb-döntőben az addig végig pazarul vívó Spiesz Anna 0:5-tel kezdett, aztán Domonkos Emese asszója után 10:2-re vezettek a franciák. Ekkor jött Kovács Zsanett, aki visszahozott minket a meccsbe, és már csak egyetlen tus volt a francia előny, amikor átadta a pástot. Ez a csapatunk legfőbb erénye.

Ha valakinek nem úgy megy, és betlizik, akkor a másik mindent elkövet annak érdekében, hogy kompenzálja a gyengébb teljesítményt.

És persze a lányoknak megvan a felkészültsége, hogy ilyen helyzetekben is képesek nagyszerűen vívni. A csapattagok lelkesen buzdítják egymást, mindent megtesznek a közös sikerért, és nagyon szeretnek győzni.”

Az Eb-győztesek öröme Nápolyban Forrás: EFC

Az egyéni versenyben egyébként Domonkos, Kovács és Spiesz mellett Bende Barbara vívott az Eb-n negyedikként, és így lesz ez a korosztály áprilisi, Rijádban esedékes vb-jén is. A csapatversenyre viszont Kónya váltja Bendét a kvartettben.

„A keretedzőnek van lehetősége arra, hogy a csapatversenyre cseréljen a ranglista szerinti negyedik helyen. Én azért éltem ezzel, mert Kónya Csenge az évadban remekül vívott a csapatban, és két világkupaversenyt is nyertünk vele a sorainkban. Az Eb-győzelem talán igazolja, hogy nem hoztam rossz döntést.”

A lányok már javában készülnek a világbajnokságra, melyre ugyanúgy éremért utaznak. A négyes címvédőként bizonyíthat a szaúdi fővárosban, és az Eb-győzelem, na meg a sikersorozat okán sokan elvárják a csapattól az újabb kiemelkedő szereplést.

„Úgy néz ki, hogy a korábbi kitűnő eredmények miatti nyomást ezek a lányok is jól viselik. De ez is a feladatuk. Örülök, hogy mindenki folyamatosan bizonyítani akar, és úgy érzem, jó úton haladunk” – zárja Gulácsi.

(Kiemelt képünkön balról: Spiesz Anna, Kónya Csenge, Domonkos Emese, Kovács Zsanett Forrás: EFC)