UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-03-21 14:18

Szélesi Zoltán nem ad ajándékba játékperceket az U21-eseknek

Az U21-es labdarúgó-válogatott élén első, Moldova elleni előkészületi mérkőzésére készülő Szélesi Zoltán győzelmet vár együttesétől.

Szerda délután 18 órától Moldova korosztályos csapata ellen játszik felkészülési mérkőzést az U21-es labdarúgó-válogatott, melyet a március elseje óta a Gera Zoltán helyébe lépő Szélesi Zoltán irányít szövetségi edzőként.

A Nemzeti Sport kiemeli, a 42 esztendős szakember immár kilenc éve tartozik az MLSZ kötelékébe, ám először felel szövetségi edzőként az utánpótlásfutball legidősebb korosztályáért. Helyzete aligha kedvező, hiszen Eb-selejtezősorozat kellős közepén vette át a stafétabotot, első kerethirdetése után többen sérülés miatt kidőltek, Gruber Zsomborra, Komáromi Györgyre, Vas Gáborra és Katona Bálintra sem számíthat. Ráadásul csak néhány napos összetartásra van módja, hogy elképzeléseit átadja futballistáinak az első meccse előtt.

„Kialakítottuk a belső szabályokat, a játékosokkal megtaláltuk a közös hangot, beleálltak a munkába, jól fogadták a változásokat   – mondta Szélesi az nso.hu-nak – Szeretném, ha ott folytatnánk, ahol az edzéseken abbahagytuk, és megfelelő alaptudással vágnánk neki a csütörtöki meccsnek. Sajátossága a válogatott munkának, hogy a sérülések beleszólnak a keret véglegesítésébe. Voltak kiesőink, voltak, akik nem tudtak csatlakozni hozzánk, de az U20-as válogatottból felhívhattam játékosokat, s amúgy is bő keretet jelöltem ki, hogy ha problémánk adódik, tudjunk reagálni. Azt szeretném, ha könnyű mérkőzésen legyőznénk Moldovát – remélem, meg tudjuk valósítani. Ellenfelünk vélhetően erőteljes játékra, hosszú ívelésekre, gyors kontratámadásokra rendezkedik be, ezt szem előtt tartva készítettük fel a csapatot. Játékunk stabil, zárt védekezésen alapul, szeretnénk feltörni az ellenfél hátsó sorát.

Biztatom a játékosaimat, legyenek bátrak, pontosak, hatékonyak, és gólszerzési vággyal próbáljanak belemenni az akciókba.

A korábban gyakran alkalmazott három– négy–hármas felállás helyett a három–öt–kettesre voksoltam.”

A kapitány arra a kérdésre, hogy fontos szempontnak tartja-e a klubjukban kevés szerepet kapó labdarúgók (Németh András, Baráth Péter vagy Yaakobishvili Antal) szerepeltetését, így felelt:

Ajándékot nem adok senkinek, távol áll tőlem, hogy szeretetből, barátságból kínáljak játéklehetőséget.

A csapat összeállításakor a labdarúgó tudását, egyéniségét vizsgálom, figyelembe veszem, milyen közegben és szinten edz, játszik, mennyi időt tölt a pályán, külföldön szerepel-e vagy sem. A pályán nyújtott teljesítmény és a játékosban rejlő tudás fontos szempont, valamint a hozzáállás és a labdarúgók közötti összhang is lényeges. A napokban egyéni beszélgetéseket tartottam, jutott időm edzésen kívül beszélgetni a srácokkal. Mindenki őszintén megoszthatta az érzéseit, beavathatott a helyzetébe, ami nekem roppant fontos, mert így minél közelebbi, őszinte kapcsolat alakulhat ki közöttünk. Igyekeztem tanácsokat adni az egyéni gondokra, de a játékoson múlik, hogy a klubjában kilábaljon a nehezebb helyzetből, a válogatottnál ki kell zárni a problémákat.”

(Kiemelt kép forrása: MLSZ)