UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-03-22 20:52

Már négy bajnoki aranyat ért az idén Krakóczki Bence sokoldalúsága

Krakóczki Bence az idén már súlylökésben, gerelyhajításban, kalapácsvetésben és ötpróbában is bajnok lett, míg diszkosszal ezüstöt szerzett az U16-os atléták között.

Figyelemre méltó teljesítménnyel rukkolt ki az év elején a MATE-GEAC atlétareménysége, Krakóczki Bence.

A 15 éves ígéret az U16-os mezőnyben kezdésként a fedett pályás ob-n megnyerte a súlylökést (16,09 m) és döntőt futott 60 méteren (7,74 m), majd a korosztály fedél alatti összetett ob-ján ötpróbában (60 m gát, távol- és magasugrás, súlylökés, 1000 méter) is bajnoki aranyérmet szerzett (3098 p).

Ezt követően a növendék az U16-os téli dobóbajnokságon folytatta remeklését, és győzött kalapácsvetésben (62,05 m), valamint gerelyhajításban (55,70 m), míg diszkosszal ezüstérem lett a jutalma (56,52 m).

Az így tehát négy bajnoki arannyal és egy ezüsttel indító tinédzser felkészítőjét, Máté Alpárt kérdeztük a nem mindennapi szereplésről.

„Az egyesületünkben kiemelt figyelmet fordítunk a sokoldalú képzésre – kezdi a gödöllői klub atlétikai szakosztályának vezetője, dobóedzője. – Bencét 11 éves kora óta készítem fel a dobószámokban, a futást és az ugrást a nevelőedzője, Kovács Gábor szakmai felügyelete alatt végzi. Ez a sokoldalúság nagy terheléssel is jár, de Bence mindent szeret csinálni, és rendkívül motiváltan áll az ezdésmunkához, versenyekhez. Bár a tehetsége több versenyszámban megmutatkozik,

nem többpróbára készülünk, csupán igyekszünk megteremteni az alapokat ahhoz, hogy később sikeres dobóatléta váljon belőle.

A szakágon belül még nem választottunk irányt, de én úgy látom, hogy talán a diszkoszvetés lehet az útja. Ezért is okoz némi hiányérzetet, hogy éppen diszkosszal nem sikerült nyernie az U16-os téli dobó ob-n. Bár az is igaz, hogy ezen a versenyen kísérleti jelleggel három számban is indult, és mint kiderült, ez mentálisan, valamint fizikálisan is soknak bizonyult a számára – a diszkoszra elfáradt. Egyébként Bence lelkes és értelmes gyerek, aki nem mellesleg jól is tanul. Gyors, jól érzi a mozdulatokat, és tulajdonképpen a hasonló versenyzőkre mondják, hogy reménység. Bár ő még annyira fiatal, hogy úgy is fogalmazhatnék: nem reménytelen. Hiszen rengeteg mindennek kell még ahhoz összejönnie, hogy ténylegesen azzá váljon, amit most látunk benne.”

Krakóczki Bence az U16-os korosztály egyik reményteljes, sokoldalú hazai atlétája Forrás: MATE-GEAC

Máté Alpár elmondta, hogy a tanítványa eredményei nemzetközi viszonylatban is az élmezőnyhöz tartoznak, de hozzátette, hogy ebben a korban még nincs értelme az effajta hasonlítgatásoknak. A szakember örül, hogy a sokra hivatott atléta fejlődése folyamatos, és bízik a hasonlóan eredményes folytatásban.

„Bence tizenegy évesen úgy jelentkezett nálam, hogy:

Alpár bácsi, lehetek én is olimpiai bajnok kalapácsvetésben?

Ez már akkor sokat elárult a hozzáállásáról. Azóta jó hangulatban, szépen dolgozunk együtt, és úgy gondolom, hogy a helyes úton járunk. Nem mellékes, hogy Bencét a családja is mindenben támogatja, valamint az egyesület is megadja számunkra azt, amit ezen a szinten meg lehet. Az idén is fokozatosan szeretnénk előre lépni, de azt már megbeszéltük, hogy a gerelyt elengedjük. Az U16-os téli dobó ob-n Bence és egy másik tanítványom, Tóth Zsombor fölényesen végzett az első két helyen. Szeretnénk, ha nyáron Zsombor is bajnoki címet ünnepelne.”

(Kiemelt képünkön: Krakóczki Bence Forrás: MATE-GEAC)