UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-03-23 09:18

Kovács Zsanett fontos láncszeme lett az Eb-győztes kardcsapatnak

Kovács Zsanett döntő pillanatban segítette ki a végül junior Eb-aranyérmet szerző női kardválogatottat Nápolyban.

A 18 éves Kovács Zsanett végül kulcsembere lett annak a junior női kardválogatottnak, amely februárban Európa-bajnoki címet szerzett Nápolyban.

A Törökbálinti Gerevich Aladár Vívó Egyesület versenyzője Domonkos Emese, Kónya Csenge, valamint Spiesz Anna társaságában szerepelt a Gulácsi Ferenc irányította nemzeti négyesben, és a franciák elleni Eb-döntőben emlékezetes teljesítményt nyújtott, hiszen

parádés vívással 10:2-es hátrányból hozta vissza a finálét végül egyetlen tussal (45:44) megnyerő csapatot.
A lányok öröme az Eb-döntő után Forrás EFC

Nemcsik Zsolt tanítványa egyéniben is nagyszerűen helytállt a kontinensviadalon, melyen úgy végzett a nyolcadik helyen, hogy csak a későbbi ezüstérmes honfitársa, Spiesz tudta őt legyőzni a negyeddöntőben. Az ígéretes kardvívó számára azért is külön értékesek az eredmények, mert az évad elején még igen távol állt a válogatottságtól.

„Az évad kezdetén az első két világkupaversenyem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezért akkor nem nagyon gondoltam még arra, hogy reális esélyem van bekerülni a válogatottba – mondja Zsanett. – Aztán talán ez a helyzet is hozta ki belőlem azt a felszabadultságot, amelynek köszönhetően a budapesti világkupán már a hatodik, majd a plovdivin a kilencedik lettem. Végül bekerültem a hazai ranglista első négy helyezettje közé, és úgy mentem az Európa-bajnokságra, hogy bizonyítani is igyekszem, de közben szeretném magam jól is érezni. Örülök, hogy összességében nézve mindkettő sikerült.”

Kovács Zsanett mesterével, Nemcsik Zsolttal Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A női kardválogatottban vívni állandó kihívást jelent, hiszen jó ideje a fegyvernem korosztálytól függetlenül futószalagon szállítja a kiemelkedő eremdényeket. A tavalyi juniorcsapat például az Eb-t és a vb-t is megnyerte.

„Úgy gondolom, hogy minket

motiválnak a korábbi sikerek, amelyeket a példaképeink értek el. A mi válogatottunk is nagyon összetartó, kiváló a csapatszellem.

Örülök, hogy részese lehettem a legutóbbi Eb-győzelemnek, és annak is, hogy a döntőben hozzá tudtam tenni a magam részét. Aztán persze az is kellett az aranyhoz, hogy Anna a végén fordítson, és befejezze.”

A kadét- és junior-világbajnokságot április közepén a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik. A junior női kardcsapat címvédőként érkezik az eseményre.

„Szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni a vébén, és remélem, hogy egyéniben, valamint csapatban is hasonlóan alakul a szereplésünk. Ha úgy összeállnak a dolgok, mint az Eb-n, akkor ismét éremmel térhetünk haza.”

(Kiemelt képünkön: Kovács Zsanett Forrás: Magyar Vívó Szövetség)