UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-03-24 09:04

Kárpáti Máté mit sem lassult

Akár az ismétlés ifjú nagymesterének is minősíthetnénk Kárpáti Mátét, aki 2023-hoz hasonlatosan korosztályának leghosszabbik számában (7500 méter) és 1500-on is nyert a március eleji medencés hosszútávúszó országos bajnokságon.

Tavaly tizenöt évesen ötezer és ezerötszáz, most a hónap elején a tizenhat esztendősek legjobbjaként

hétezer-ötszáz méteren és másfél kilométeren érdemelte ki a bajnoki aranyat a medencés hosszútávúszó ob-n Kárpáti Máté, az UTE kiválósága. 

A duplázó tehetségről érthetően mondott dicsérő szavakat mestere, Magyarovits Zoltán is, aki idehaza vezényli a lilák szakosztályának utánpótláskorú derékhadát, miközben Máté a korosztályos válogatottal éppen külföldi edzőtáborban gyűjti az erőt és az ebben őt segítő kilométereket.

Beszélgetésünk azzal indult, hogy felidéztük: a múlt év szeptemberében a Kárpáti család roppant tehetséges sarja valósággal berobbant a nemzetközi elitbe, amikor a korosztályos nyílt vízi Európa-bajnokságon - igazi szenzációval szolgálva - világversenyes újonc létére elképesztően nagy fölénnyel nyert öt kilométeren a legifjabbak között.

A korfui Eb tán legváratlanabb magyar aranyát érdemelte ki, hogy aztán 2024-ben hazai vizeken ott folytassa, ahol tavaly abbahagyta... Vagyis töretlen a fejlődése,

amit az idei veszprémi nyílt vízi ob-n begyűjtött két elsőségével újfent fényesen igazolt.

„Így igaz – értett a minősítéssel egyet Magyarovits Zoltán. –

Tavaly nyerte első korosztályos magyar bajnokságát, amellett szerzett még egy jó pár aranyat, összesen nyolcat 2023 egészét tekintve. Mindenhol megnyerte a két hosszú gyorsúszó számot, medencében, ötvenes távon, rövid pályán és nyílt vízen egyaránt, a legnagyobb siker, az ifi Eb-n aratott győzelem mellett.

Akkor hát igazán ráfért a pihenés decemberben.

„Év végén adtam neki két hét pihenőt, merthogy a nyarat is végigdolgozta. Aztán visszajött, elkezdtük újból az edzéseket, közben azonban eltörte a kezét... Hogy miképpen? Játékos edzésünk volt, amelynek a végén vízilabdáztunk, és akkor a labda elvitte az ujját. Így fordultunk rá az idei évre, de január közepétől már tudott ismét rendesen edzeni. Egy korosztállyal feljebb lépett, immár a 16-17 évesek, az egy évvel nagyobbak között versenyez, és hát nagyon örültünk, hogy medencében ezzel együtt nyerte most a hét és fél kilométert meg az ezerötszázat egyaránt."

Hogy mit jelentett, mit ígér mindez az edző számára?

„Hét és fél kilométeren éppenséggel nincs, nem volt összehasonlítási alapunk, hiszen

ezen a távon nem úszott korábban, de sokat mond, hogy a teljes mezőnyt lekörözte Veszprémben, még a másodiknak is adott több mint száz métert.

Úgy gondolom, hogy még több is volt benne, lehet, hogy ott már a másnapi ezerötszázra gondolt, mert azért egymás után két nap leúszni két ilyen távot, azért nagyon megterhelő. Úgyhogy szerintem a hét és fél kilométer nem volt teljesen kiúszva, ezerötszázon pedig rekord plusz hét másodpercet ment, ami így, március elején abszolút megfelelő teljesítmény, különösen úgy, hogy első nap még ezt a hosszút úszta...”

Feladatok persze jócskán akadnak a folytatásban is, lévén Máté nemcsak nyílt vízi, hanem medencés úszó is, és ott sem akármilyen...

„Most három hétig Tenerifén van kollégámmal, Szántó Istvánnal, március végén térnek haza, s

április kilencedikétől jön a felnőtt országos bajnokság medencében, a Duna Arénában, s ott szeretnénk valami jót úszni...

A programja: várhatóan négyszáztól felfelé a gyorsokon, tehát 400 mellett 800-on és 1500-on biztosan indul, és mellette ő a 400 vegyest is nagyon szereti, úgyhogy azt gondolom, ott is képes ifi Eb-szintet teljesíteni. Meglátjuk. Kisebb gondot okoz, hogy a medencés ob után egy héttel lesz a nyílt vízi ifi Eb is, a kettő pedig együtt nem működik, úgyhogy valószínűleg a nyílt vizet választjuk.”

(Kiemelt képünkön: Kárpáti Máté Forrás: European Aquatics)