UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-03-25 20:44

Minden jó, ha a vége jó – az Újpest juniorjai a rájátszásban mutatták meg legszebbik arcukat

Árkovics Bálinttal, az Újpesti Jégkorong Akadémia osztrák bajnok U20-as csapatának vezetőedzőjével beszélgettünk. A nemzetközi siker után a lila-fehérek juniorjai a hazai korosztályos bajnokságban dupláznának.

Mint arról beszámoltunk, az Újpest kétmeccses hátrányból fordítva, végül 3–2-re legyőzte a Linzet az osztrák U20-as jégkorongbajnokság fináléjában, s ezzel Árkovics Bálint tanítványai a hazai pályán lejátszott sorsdöntő, ötödik meccs után bajnoki címet ünnepelhettek. A diadal értékét növeli, hogy az UTE első alkalommal nyerte meg az osztrák-magyar közös juniorligát.

„Erre az évadra némiképp koncepciót váltottunk az akadémián, ami a versenyeztetést illeti – kezdte Árkovics Bálint vezetőedző az Utánpótlássportnak. – Ez azt jelenti, hogy a legtehetségesebb U18-as játékosaink állandó kerettaggá váltak az U20-as csapatban, illetve eközben négy-öt utánpótláskorú fiatal rendre a felnőttcsapattal készült és szóhoz is jutott az Erste Ligában. Hozzájuk csatlakoztak a sztenderd juniorkorú játékosok, s így alakult a nagyjából harmincfős U20-as együttesünk. Az eredményességet illetően a bajnokság előtt nem fogalmaztunk meg konkrét célokat, hanem a fiatalok egyéni fejlesztését helyeztük előtérbe. Éppen ezért jelentős volt az átjárás a felnőtt és az U20-as keret között.

Például összesen tizennégy akadémistánk mutatkozott be az Erste Ligában, ami azt hiszem, igencsak nagy fegyvertény, és méltán lehetünk büszkék erre.

Éppen emiatt viszont gyakran bizonytalan helyzetben találtuk magunkat, mert a felnőtt első osztályú elfoglaltságok miatt sok esetben csak az utolsó pillanatban állt össze az utazó keretünk az U20-as bajnokságban."

Az Újpest U20-as csapata bajnokként zárta az évadot az osztrák korosztályos bajnokságban Forrás: UTE

Árkovics hozzátette, az osztrák bajnokság mezőnye rendkívül szoros volt, a rájátszásba bejutó nyolc csapat között csak a napi forma döntött.

„Ezt támasztja alá az is, hogy végül az Újpest révén a hatodik kiemelt, illetve a hetedik Linz vívta a bajnoki döntőt, nem pedig a középszakaszt élen záró klubok gárdái. Egyébként a középszakaszban már látszódtak a jelei, hogy sokra lehet hivatott csapatunk, hiszen valamennyi riválist sikerült legyőzni. Majd jött a rájátszás, amelynek első körében, a negyeddöntőben a BJA-t két kiélezett meccsen múltuk felül.

Ezután azonban a Ferlach és a Linz ellen is hátrányból kellett felállnunk, ám a csapat jól reagált a nehéz szituációkra, és a bajban rendre megmutatta az igazi arcát.

Az újpesti fiatalok az osztrák bajnokság megnyerése után a múlt héten már hazai porondon folytatták szereplésüket a magyar rájátszásban, és itthon úgyszintén az aranyéremre törnek. A Vasas elleni negyeddöntős párharcban bár az első meccset elbukták, ezt két magabiztos siker követte, és 2–1-es arányban továbbjutottak. Az elődöntőben a DVTK vár a lila-fehérekre. 

(Kiemelt kép forrása: UTE)