UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-03-27 14:31

A kalapácsvető Viszkeleti Villő már 64 méter felett jár

A 18 éves kalapácsvető, Viszkeleti Villő újabb egyéni csúccsal jelezte, hogy továbbra is a dobószakág kiemelkedő ígéretének számít.

A március közepén a fővárosban rendezett U20-as téli dobóbajnokságon 64,06 méterre javította az egyéni csúcsát a szombathelyi Dobó SE 18 éves kalapácsvetője, Viszkeleti Villő.

Németh László és Németh Zsolt tanítványa az idén már a felnőtt téli dobó ob-n ezüstérmet szerzett (63,55), a portugáliai dobó Európa-kupán pedig nyolcadik (63,37) lett, és eddig minden versenyén stabil teljesítményt nyújtott. Az új egyéni rekordja ráadásul

az előkelő harmadik helyet jelenti az U20-asok aktuális világranglistáján.

„Pozitív ez az évkezdet, és bizakodó vagyok a folytatással kapcsolatban is – mondja Villő. – Portugáliában sem dobtam rosszul, de akkor azt éreztem, hogy több is van bennem, ezért vártam már, hogy mikor javítom meg újra az egyéni csúcsomat. Örülök, hogy az U20-as téli ob-n sikerült.

Nagyon kellett már a lelkemnek ez a rekord, mert legutóbb tavaly ilyenkor dobtam a 63,73-at, ami eddig az egyéni legjobbam volt.

Nem mellesleg újabb métert törtem át, és most már 64 felett járok. Tavaly is azt reméltem, hogy a jó kezdés után nagyon sikeres lesz az évem, de végül nem úgy alakultak a dolgok, és a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon sem tudtam kihozni magamból a legjobbat. De az idei alapozás nagyon jól sikerült. Mauritiuson hasznos edzőtáborban vehettem részt, elkerültek a sérülések és a betegségek is.”

Viszkeleti Villő már U18-as Eb-ezüstérmes és U20-as vb-ötödik Fotó: Unger Tamás

Villő idei fő versenye az augusztusi U20-as világbajnokság lesz a perui Limában. Két évvel ezelőtt még ifjúsági korúként járt már U20-as vb-n a kolumbiai Caliban, és akkor a bravúros ötödik helyen végzett.

„A kolumbiai U20-as világbajnokságot nemcsak az ötödik helyem, hanem a négyórás esőszünet is emlékezetessé teszi.

Az idei vb-ig még sokat tudok fejlődni, és szeretnék is folyamatosan javulni.

A világbajnoki döntőkben sokszor borul a papírforma. Én többnyire előrébb végeztem a nagy versenyeimen, mint ahányadikként kiutaztam, ezért ezúttal is bízom majd a legjobbakban.”

Villő utánpótlásban elért eredményei közül továbbá kiemelkedik a 2022-ben Jeruzsálemben megszerzett U18-as Európa-bajnoki ezüstérme. A sokra hivatott atlétalány a hét végén Ciprusra utazik edzőtáborba.

(Kiemelt képünkön: Viszkeleti Villő Fotó: Cseh Gábor)