UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-03-27 20:20

Kunyik Botond tanul a hibáiból, és az ifjúsági vb-aranyig meg sem állna

A Tatabányai Sport Club 15 éves cselgáncsozója, Kunyik Botond a legutóbbi négy ifjúsági Európa-kupa-versenyéből háromszor is dobogóra állhatott: két ezüst- és egy aranyérem a mérlege ezeken, s ennek fényében nagy ambíciókkal készülhet az idei korosztályos világversenyekre.

Mint arról beszámoltunk, a hazai ifjúsági (U18) dzsúdósok egy éremmel zártak a somorjai ifjúsági Európa-kupa-viadalon. A mieink egyetlen medálját a tatabányai Kunyik Botond szerezte az 55 kilósok mezőnyében, miután sorrendben izraeli, szerb, grúz és ukrán riválist vert, majd négy győzelem után nem bírt a kazah Batjirgalival, így a második helyen végzett.

„Nagyon örülök, hogy az egy héttel korábbi, poreci hetedik hely után ezúttal Somorján sikerült a döntőig eljutnom, és bár értelemszerűen azt kicsit sajnáltam, hogy a végső siker aztán nem jött össze, összességében elégedett voltam az eredménnyel – mondta Kunyik az Utánpótlássportnak. – A mezőny hasonlóan erős volt Szlovákiában is, mint Horvátországban, viszont úgy érzem, Somorján már taktikusabban, az éles helyzetekben jobban odafigyelve dzsúdóztam, szóval próbáltam tanulni a Porecben elkövetett hibákból.”

Botond múlt ősszel kezdte a sikerek sorát: Berlinben második, Győrben az első helyen végzett a korosztályos Európa-kupa-sorozatban.

„A tavaly elért sikerek természetesen nagy lendületet adtak ahhoz, hogy az idei versenyszezonnak még elszántabban vágjak neki. Az első számú célom, hogy most tavasszal minél több Ek-állomásról érmet hozzak haza, és ezzel kiharcoljam az indulási jogot az Európa-, illetve a világbajnokságra, és nyilván azt követően a világversenyeken is szeretnék bizonyítani.

A nagy álmom, hogy aranyérmet nyerjek az Eb vagy a vb valamelyikén, de nyilván ezüst-, netán bronzéremmel sem lennék csalódott.

Az idén már az ifjúsági és a junior ob-t is megnyerő fiatal felkészülését edző-édesapja, a korábbi olimpikon cselgáncsozó, Kunyik Zsolt irányítja Tatabányán.

„Láthatóan az egyre több nemzetközi edzőtáborban való részvétel megteszi a hatását, és Botond szépen fejlődik. A magyar mezőnyből magasan kilóg felfelé a súlycsoportjában, és örömteli, hogy nemzetközi szinten is az elitbe tartozik.

A technikai képzettsége kiemelkedő, valamint a remek fizikai adottságai is megvannak ehhez a sportághoz. Ugyanakkor, ami talán ennél is fontosabb, hogy jó versenyzőalkat, és mentálisan általában erősebb tud lenni az ellenfeleinél

 – nyilatkozta róla Kunyik Zsolt.

(Kiemelt képen: Kunyik Botond Forrás: EJU)