UtánpótlásSport
2024. április 12.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság, Porec (Horvátország) Kadét- és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-03-29 20:51

Jövő héten elrajtol az első hivatalos utánpótlás Bajnokok Ligája

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség legújabb kezdeményezése, az Ifjúsági Bajnokok Ligája jövő kedden veszi kezdetét Debrecenben, ahol az U18-as fiúválogatott is ott lesz a mezőnyben.

Tavaly a törökországi Bursa adott otthont a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség legújabb kezdeményezésének, az Ifjúsági Bajnokok Ligájának, míg az első, immáron hivatalos verziót idén Debrecen rendezheti meg. Április 2. és 7. között tizenhárom U18-as együttes viaskodik majd a végső győzelemért az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, köztük a Team Debrecen néven induló magyar U18-as fiúválogatott – számolt be a debrecenisportcentrum.hu.

A szervezőbizottság a minap megtartotta a Youth Basketball Champions League, azaz az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája hivatalos sajtótájékoztatóját is. A tavalyi, nagy sikert arató próbaverziót követően a torna hivatalosan 2024-ben, Debrecenben debütál, célja pedig egyértelműen az, hogy egyfajta előszobaként szolgáljon a profi karrier előtt álló ifjú sztárpalánták számára.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a parketten nem csupán a játékosokat illetően várható világszínvonal, ugyanis eddig rendhagyó módon az amerikai és európai elit-játékvezetők közül is érkeznek sporttársak.

A mögöttünk álló három nyáron egytől egyig korosztályos kosárlabda-világbajnokságokat tudtunk rendezni, a ciklus befejeztével pedig azonnal gondolkodni kezdtünk a folytatáson. Nagy örömömre szolgál, hogy az első hivatalos utánpótlás Bajnokok Ligájának mi adhatunk otthont.

A magas színvonalat nem csupán a résztvevő csapatok, hanem az érkező játékvezetők is garantálják, lévén az Észak-amerikai Profi Kosárlabdaliga (NBA) és a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kötelékeiből is érkeznek sípmesterek. Jövőre ez a két szervezet közös játékvezetőképzést indít, úgyhogy ebből a szempontból is mérföldkőnek számít a cívisvárosi torna. Bízom benne, hogy ismét jó házigazdának bizonyulunk, amivel kiérdemeljük, hogy a FIBA a továbbiakban is számítson ránk."

Pethő Ákos, az U18-as válogatott szövetségi edzője kijelentette, szeretné csapatával meglepni a bombaerős csoportellenfeleket.

„Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy ilyen nívós eseményen vehetünk részt, az pedig pláne büszkeséggel tölt el, hogy Varga Ferenc személyében a játékosok között a DEAC színei is képviselve lesznek. A Team Debrecen név ezúttal az U18-as válogatottat fedi majd, ám a helyzet némileg speciális, hiszen keret a hazai pontvadászatban érdekelt kosarasokból áll össze.

Ezzel együtt úgy érzem, kellő játékerővel rendelkezünk, igyekezni fogunk megnehezíteni a csoportellenfeleink dolgát.

Ez persze nem lesz egyszerű; a Rytas Vilnius egy igazi európai gigász, míg a Lenovo Tenerife a spanyol, a Promitheas Patras pedig a görög tradicionális élklubok „bajszát” húzgálja. A célunk a felső ágra kerülés, szeretnénk minél tovább versenyben lenni a legelőkelőbb helyezésekért."

(Kiemelt kép forrása: debrecenisportcentrum.hu)