UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-04-03 17:41

„Nem lehetetlen küldetés, hogy ott legyek Párizsban” – Tóth Anna

Az évet U23-as hazai csúccsal kezdő gátfutó, Tóth Anna a római felnőtt Eb-n biztosan ott lesz, és a párizsi olimpia sem elérhetetlen a számára.

Nagyszerűen kezdte az évet a DVTK 20 éves gátfutója, Tóth Anna. Tigyi József tanítványa több rangos, nemzetközi viadalon is megmutathatta magát, a legjobb eredményét azonban a nyíregyházi fedett pályás országos bajnokságon érte el.

Anna akkor a bronzérme mellé 8.05 másodperces U23-as országos csúcsot is futott.

A korábbi rekordot Kozák Luca tartotta 8:09-cel 2018 óta.

„Örülök, hogy összességében ilyen jól sikerült a fedett pályás szezonom – mondja. – Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű megközelíteni a 8.11 másodperces egyéni csúcsomat. Az első versenyeimen 8.20 körüli átlagot futottam, ami nem rossz, de a mozgásomban láttam zavaró hibákat. Ezek többségét sikerült kijavítanom az ob-ra, és nem is kevéssel megdönteni az addigi legjobbamat. Az U23-as országos csúcs megjavítása is a céljaim között szerepelt, ezért annak külön örülök, hogy összejött”

Tóth Anna az idén már fedett pályás U23-as országos csúcsot futott 60 m gáton Forrás: MASZ

A tavaly a budapesti felnőtt-világbajnokságon is részt vett Anna az idén a második évét tölti az U23-asok között. Ennek a korosztálynak 2024-ben nem lesz világversenye, de a kazincbarcikai kitűnőségre így is eseménydús év várhat.

„Kihívásokkal teli év lesz. A júniusi, római felnőtt Európa-bajnokságra már megvan a szintem. Ez azért is nagy dolog a számomra, mert

két évvel ezelőtt még csak álmodoztam arról, hogy egyszer rajthoz állhatok egy felnőtt Eb-n.

És ugye olimpia is lesz az idén... Nem lehetetlen küldetés, hogy ott legyek Párizsban, hiszen a kvalifikációs szint nincs annyira messze, de hét-nyolc századot faragni az egyéni csúcsból nem egyszerű. És ranglista alapján is ki lehet jutni, de azt nem tudom, hogy várhatóan milyen időeredmény és mennyi pont kell a részvételhez. Jelenleg kijutó helyen állok, de még nem kezdődött el a szabadtéri szezon, és természetes, hogy mindenki ott akar lenni az olimpián. Én mindent megteszek, hogy nekem is sikerüljön kavlifikálnom, de ellenkező esetben sem leszek csalódott, mert tudom jól, hogy még elég fiatal vagyok.”

Tóth Anna a budapesti felnőtt-világbajnokságon is ott lehetett tavaly Forrás: MASZ

Az olimpiai kvalifikációs szint 100 gáton egyébként 12.77, és jelenleg Anna egyéni legjobbja (12.84) ettől hét századra van. A sokra hivatott atlétanő fejlődése az elmúlt évekban folyamatos volt, és ezt a honi korosztályos rekordok mellett olyan bravúros eredmények igazolják, mint a két U20-as világbajnokságon is megszerzett bronzérem, valamint az U23-as Eb-n kiérdemelt ugyancsak harmadik hely.

„Minél jobb az egyéni csúcs, annál nehezebb javítani. De természetesen szabadtéren is arra törekszem, hogy egyre jobb eredményeket érjek el. Mindig magamhoz képest szeretnék jól teljesíteni. Így lesz Rómában is, ahol a tapasztalatszerzés az egyik legfontosabb, ugyanakkor

ahogyan idősödöm, évről évre nagyobb önbizalommal megyek a világversenyekre, legyen az akár a felnőttek között is.

Anna azt is elmondta, hogy nagyon jó hatással vannak rá a hazai vetélytársak.

„Itthon erős a női gátfutómezőny, és ennek kifejezetten örülök, mert rendszerint színvonalas versenyek kerekednek ki. Jó hatással vagyunk a másikra, húzzuk egymást, és ez az eredményeken is meglátszik. Nekem például általában akkor sikerült nagyon jól egy verseny, amikor Kozák Luca vagy Kerekes Gréta mellett futottam. Remélem, hogy az idén is lesz sikerélményekben részem!”

Anna a napokban tért haza La Palmáról, ahol háromhetes edzőtáborban vett részt. A jól sikerült spanyolországi összetartás is csak tovább növeli az önbizalmát.

(Kiemelt képünkön: Tóth Anna Forrás: Eurosport)