UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-04-05 17:02

Pelle Domonkos a junior-vb-re is magabiztosan érkezik

A kadétvilágbajnok párbajtőröző, Pelle Domonkos magával szembeni elvárásai hamar megnőttek a juniorok között.

Tavaly a kadétéveit egyéni világbajnoki címmel zárta, ebben az évadban pedig berobbant juniormezőnybe, hiszen még novemberben a Tbilisziben rendezett világkupaversenyen bravúros teljesítménnyel aranyérmet nyert.

A 17 éves párbajtőröző, Pelle Domonkos georgiai sikerét az tette még különlegessebbé, hogy előtte világkupán még a 64 között sem járt.

A Budapesti Honvédban László István és Peterdi András által felkészített ígéret februárban a nápolyi junior Eb-n is a válogatott tagja volt. Ott egyéniben a kilencedik helyig jutott, míg a Borosné Eitner Kinga által vezetett csapatban (mellette Antal Máté, Keresztes Ádám és Somody Soma) a hatodik lett.

„Ha a szezon elején azt mondják, hogy a junior Eb-n egyéniben a kilencedik leszek, akkor aláírom, mert korábban nem értem el jelentősebb sikert ebben a korosztályban – mondja a sokra hivatott vívó. –

Viszont a világkupa-győzelem menet közben sok mindent megváltoztatott.

Ezért az Eb-n aztán kicsit csalódásként éltem meg a szereplésemet, és csak utána kezdtem realizáni, hogy a kilencedik mégsem olyan vállalhatatlan. A csapat szereplése viszont mindenkit mellbe vágott. A németeket meg tudtuk volna verni a negyeddöntőben, de semmi nem akart összejönni, és én magam is alulteljesítettem. De a vívás ilyen is tud lenni, a világbajnokságon lehet javítani.”

Pelle Domonkos a juniorok között már világkupát is tudott nyerni Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A kadétok és a juniorok világbajnoksága már jövőhét pénteken elkezdődik a szaúdi fővárosban, Rijádban.

„A sors iróniája, hogy csapatban nagy valószínűséggel ismét a németekkel fogunk fontos mérkőzést vívni. Bár fiatal a csapatunk, képesek vagyunk nyerni. Sőt,

világranglista-negyedikként bármire képesek vagyunk,

és az évadban nyertünk is már két világkupaérmet. Személy szerint jó formában vagyok, de szem előtt tartom, hogy még elsőévesként vívok a juniorok között. Persze, egy érem nagyon szép lenne.”

Balról: Keresztes Ádám, Antal Máté, Somody Soma és Pelle Domonkos a nápolyi Eb-n Forrás: EFC

Domonkos arra is kitért, hogy a múlt év végi világkupa-győzelme mennyiben változtatta meg a szemléletét.

„A világkupán szerzett aranyérem jót tett, ugyanakkor van némi árnyoldala is. Jó, mert most már elhiszem magamról, hogy idetartozok és ebben a mezőnyben is tudok nagyot alkotni, ha megfelelő formában vagyok. Másfelől nőtt az elvárás.

Maximalistaként leginkább magamat nyomasztom azzal, hogy folyamatosan hasonló eredményeket kell elérnem.

Elég nagy teljesítési vágy van bennem, tartani akarom a színvonalat, de ez nehéz. A világbajnokságon is kétszáz feletti induló lesz. Ezzel együtt magabiztosan és izgatottan várom, hogy pástra lépjek Rijádban.”

(Kiemelt képünkön: Pelle Domonkos Forrás: FIE)