UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-04-07 20:44

Sulyán Alexa szintet futva jutna ki a római felnőtt Eb-re

Florida, Nassau, Róma, Párizs és Lima is a korosztályos magyar csúcstartó sprinter, Sulyán Alexa úti céljaként szerepel a közeljövőben.

Ebben az évben is figyelemre méltó eredményeket ér el a MATE-GEAC 18 éves sprintere, Sulyán Alexa.

A Körmendy Katalin által edzett kitűnőség feberuárban a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban rendezett 50. fedett pályás atlétikai országos bajnokság 200 méteres síkfutó versenyszámában

23.70 másodperces U23-as és U20-as országos csúccsal érdemelte ki az ezüstérmet

a felnőttrekordot (23.56) repesztő Takács Boglárka mögött. A korábbi U23-as csúcsot (23.71) Listár Nikolett 2004-ben, az U20-ast (23.80) Kocsis Luca tavaly futotta.

Az elmúlt esztendőben a Magyar Atlétikai Szövetség Sulyán Alexát díjazta a 2023 legjobb U20-as leányversenyzőjének járó elismeréssel. Akkor többek között azzal szolgált rá az elismerésre, hogy 200 méteren U20-as Eb-ezüstérmet nyert Jeruzsálemben és a korosztályában hazai csúcstartó lett a távon (23.12). A sokra hivatott atléta aztán a magyar csapat egyik legfiatalabb tagjaként, alanyi jogon állt rajthoz a budapesti felnőtt-világbajnokságon.

„Az idei fedett pályás ob előtt nem gondoltam, hogy ennyire közel leszek Takács Bogihoz – mondja Alexa az évkezdetről. – Talán korábban nem hittem el, hogy képes vagyok az ilyen eredményre, így az a futás az önbizalmamnak is nagyon jót tett. Egy hétre rá az U20-as ob-n 23.73-mal nyertem, aminek azért örülök, mert bebizonyítottam, hogy akkor is tudok így futni, ha senki nem húz magával.”

Sulyán Alexa a felnőtt fedett pályás ob-n U23-as és U20-as hazai csúcsot futott 200 m-en Forrás: MASZ

Alexa az idén nagy célokat tűzött ki maga elé. Jelenleg az évadban már a második edzőtáborát tölti Cipruson. Most a női 4x100 m-es váltó felkészülésén van a hangsúly.

„A váltóvál Ciprusból majd Floridába megyünk megméretni magunkat, aztán május elején a Bahama-szigeteken, Nassauban lesz a váltófutó-világverseny. Ha a lányokkal leszünk olyan jók, akkor a Bahamákon az olimpiai részvételt is kivívhatjuk. Merész kimondani, hogy lehet esélyünk kijutni Párizsba, de bizakodóak vagyunk. Az biztos, hogy mindenkinek oda kell tennie magát. Sűrűnek ígérkezik a következő időszak. Ha onnan hazajövünk, én megint Cipruson állok rajthoz, majd szinte minden héten elindulok Silver- vagy Bronz-kategóriás versenyen, hogy az Eb-indulásért gyűjtsem a pontokat. De igazából

az a célom, hogy a júniusi, római Európa-bajnokságra megfussam a 23.00-s szintet, amely belátható közelségben van.

A nyáron még érettségizem is, így a saját korosztályom fő versenyére, az augusztus végi, limai U20-as világbajnokságra még nagyon keveset tudok gondolni.”

(Kiemelt képünkön: Sulyán Alexa Forrás: MASZ)