UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-04-11 19:26

A 15 éves Jackl Vivien olimpiai A szintes 400 vegyesen!

A felnőtt úszó ob harmadik napjának szenzációjával Jackl Vivien rukkolt ki: a tatabányaiak talentuma teljesítette az olimpiai A szintet 400 méter vegyesen, s hatalmas fölénnyel szerezte meg a szám magyar bajnoki címét.

Korosztályos Európa-bajnok volt már, immár párizsi olimpiai résztvevőnek is tekintheti magát Jackl Vivien, aki a legkomplexebb számban, 400 méter vegyesen úszott hatalmasat, bő három másodperccel úszva belül az ötkarikás „határidőn”, jócskán megelőzve mások mellett az e távon olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is. A tatabányaiak büszkesége eddig nem tudott 4:40 alá kerülni, csütörtökön azonban parádésan szerepelt: már az elején élre állt, s végig bírva a maga diktálta bődületes tempót, nagy fölénnyel csapott elsőként a célba, méghozzá 4:34.96-tal, miközben az olimpiai szint 4:38.53 perc volt. Kocsis Márta tanítványa újfent igazolta tehetségét,

felnőtt ob-t nyert, s készülhet immár a francia fővárosba!

Ő maga nem Párizsban gondolkodott a döntő előtt, nem az olimpia járt az eszében, hanem az, hogy  megússza a szintet, új egyéni csúcsot érjen el, de hogy ez a feladat ennyire nagyszerűen sikerül, nem hitte volna.

Úgy 4:37-et szerettem volna úszni, s megpróbáltam mindent kiadni magamból, hát így sikerült...

– nyilatkozta az M4-nek a finálét követően. Megjegyzendő: a 4:34.96-tal az év eleji felnőtt-világbajnokságon ötödik lehetett volna, alig 15 és fél évesen...

Az októberben még csak 16 éves Jackl Vivien 400 vegyesen megúszta a szintet, ott lesz a párizsi olimpián Fotó: Török Attila

Ami a többi tinédzser ígéretet illeti, Pádár Nikolett már negyedik érmét nyerte az ob-n: ezúttal a 200 gyors aranyát akasztották a nyakába a 18 éves szegedi kiválóságnak. 2022 és 2023 után 2024-ben is ő érdemelte ki a versenyszám magyar felnőttbajnoki aranyérmét. A csütörtök esti döntőben 1:56.83-mal, egyéni csúcsához közeli idővel diadalmaskodott, amivel elmaradt ugyan legjobbjától, de hát már tavaly teljesítette az A szintet, amely a párizsi olimpián az egyéni indulást garantálja neki egyéniben.

Az 1:57-en belüli produktum nemzetközileg is igen jó, s még jobb is lesz a bő három hónap múlva esedékes ötkarikás rajtig. Mögötte a második helyet 1:58.95-tel a női gyorsváltónkban szintén számításba vett, egy napja a 100 hát felnőttbajnoki titulusát kiérdemelt Molnár Dóra végzett. A Budafóka nyáron 18 éves kitűnősége is tagja volt annak a négyesünknek, amely februárban világbajnoki nyolcadik volt Dohában.

Az utánpótláskorúakat felvonultató csütörtöki finálék közül kiemelkedett még a női 50-es pillangósoké: itt a 18. születésnapját nemrég ünnepelt Komoróczy Lora győzött, aki tavaly ebben a számban második volt. Az ötven hát aranya és a száz hát ezüstje után gyarapította újabb medállal idei gyűjteményét, ráadásul mindezt úgy tette, hogy a délelőtti selejtezős 26.98-as egyéni csúcsát tovább javítva 26.87 másodperccel győzött.

(Kiemelt képünkön: Jackl Vivien Forrás: Magyar Úszó Szövetség)