UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét- és junior vívó-világbajnokság 2024

2024-04-11 17:03

Kezdődik a kadét- és junior-vb Rijádban

A tőröző Kollár Anna és a női kardcsapat Eb-győztesként várja a korosztályos vívók idei legrangosabb eseményét, a rijádi világbajnokságot.

Péntektől ismét különleges helyszín, a szaúdi főváros, Rijád várja világbajnokságra a kadét- és juniorkorú vívókat. Két évvel ezelőtt Dubajban tartották a globális seregszemlét, és több ígéretünk is szép emlékeket őriz Ázsiából. Akkor négy éremmel zártak juniorjaink, a párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat nyert.

Tavaly Plovdiv szolgált a vb házigazdájaként, a magyarok pedig minden idők legsikeresebb szereplését mutatták be a négy aranyat és öt bronzot hozó megméretésen. A kadétok között a kardozó Domonkos Emese győzött és aranyérem került a párbajtőröző Nagy Blanka, valamint Pelle Domonkos nyakába is, míg a juniormezőnyben a női kardcsapat bizonyult legyőzhetetlennek.

A fiatalok az idén már túlvannak a kontinensviadaljukon: februárban,

Nápolyban tizenegy érem volt a termés.

Egyéniben a kadétkorú tőröző, Kollár Anna avanzsálódott bajnokká, csapatban a junior kardforgató lányok (Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Kónya Csenge, Spiesz Anna) értek fel a csúcsra.

Kollár Annának az Eb után a világbajnokságon is több sikerélményben lehet része Forrás: EFC

„Nagyon várjuk a világbajnokságot, hiszen ezek az események a közösséget is építik – mondja a 17 éves Kollár Anna. – Ritka, amikor az összes fegyvernem képviselője együtt indul, és szurkolhatunk egymásnak, még ha nem is mindenki találkozik mindenkivel. A vébén számos olyan helyzet fordul elő, amely edzésen vagy kisebb versenyen nem modellezhető, ezért értékes tapasztalatokkal is gazdagodunk. Keményen készültem, de

a világbajnokság előtti napokat már inkább lazán, pihenéssel töltöm, hogy a kezdésre kellő pengeéhség legyen bennem.

Sokkal népesebb lesz a mezőny, mint az Eb-n, és minden bizonnyal kiélezett asszókat vívunk majd az ázsiaiakkal, amerikaiakkal is. Az Európa-bajnoki címem csak motivál és önbizalmat ad.”

Ami a vb lebonyolítását illeti, a kadétok számára – az Eb-vel ellentétben – nem rendeznek csapatversenyt, továbbá ezen korosztály képviselői közül országonként hárman léphetnek pástra az egyéni versenyben (szemben a juniorok négy indulójával). Kollár Anna és a párbajtőrvívó Antal Máté mindkét korosztályban indul, valamint a junior női kardválogatottban a csapatküzdelemre Kónya Csenge váltja a csak egyéniben érdekelt Bende Barbarát. Utóbbi változtatás az Eb-n is bevált.

Spiesz Anna (balra) egyéniben és a csapattal is sokáig juthat a vb-n Forrás: EFC

„A junior-világbajnokságot a legfontosabb versenyünknek tekintjük –fogalmazott a csapatban friss Eb-győztes, egyéniben Eb-ezüstérmes 18 éves kardozó, Spiesz Anna, aki tavaly egyéni bronznak is örülhetett a junior-vb-n. – Tulajdonképpen mindenki arra az egy-egy napra készül egész évben. És úgy gondolom, hogy ott nem csak az a lényeges, hogy ki mennyire tud vívni.

Sokkal inkább az a versenyző fog érvényesülni, aki a legjobban ki tudja zárni a körülményeket,

túllendül azon, hogy éppen a vb-n szerepel, és képes lesz végig saját magára, valamint a vívására koncentrálni.”

Sajnálatos, hogy a junior férfi kardvívók között ranglistaelső Bíró Huba az Eb-n elszenvedett sérüléséből nem épül fel a vb-ig; a helyére Péch Kornél került.

A világbajnokság rijádi helyszíne Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Boczkó Gábor szövetségi kapitány bízik a jó szereplésben, ám nem vár a tavalyihoz hasonló brillírozást, mivel idehaza több fegyvernemben is jelentős átalakuláson mentek keresztül a korosztályok.

A világbajnokságot a junior tőrözők versenye indítja pénteken, másnap a kadét tőrözők következnek, aztán a fegyvernem csapatversnyei jönnek. A páston így, háromnaponta váltják egymást a fegyvernemek képviselő, hétfőtől a párbajtőrözők vívnak, majd a kardozók zárják a sort.

A nyitó napon tehát Bagdány Albert, Rubin Mattia, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, illetve Wolf Eszter, Kollár Anna, Polonyi Petra és Kalocsai Luca küzd a minél szebb eredmény eléréséért.

A nyitó napon érdekelt junior tőrválogatott indult el elsőként a vb-re Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A KADÉT- ÉS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁGON RÉSZT VEVŐ MAGYAR VÁLOGATOTT
Kadét. Tőr: Bodor Áron, Sommer Marcell, Zsögön Andor, illetve Kollár Anna, Simon Borbála, Bartus Claudia. Párbajtőr: Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát, illetve Horváth Lotti, Szilárd Anna, Rózsás Júlia. Kard: Berkeszi Dániel, Csoba Botond, Fabó Ákos, illetve Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Tóth Nadin.
Junior. Tőr: Bagdány Albert, Rubin Mattia, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, illetve Wolf Eszter, Kollár Anna, Polonyi Petra, Kalocsai Luca. Párbajtőr: Somody Soma, Pelle Domonkos, Antal Máté, Keresztes Ádám, illetve Wimmer Dorina, Salamon Réka, Nagy Blanka, Gachályi Gréta. Kard: Tóth Bertalan, Dallos Benedek, Vigh Benedek, Péch Kornél, illetve Spiesz Anna, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Bende Barbara (csak egyéniben), Kónya Csenge (csak csapatban).

(Kiemelt képünkön: A tőröző Kollár Anna kadét Eb-győztesként lép pástra a vb-n Forrás: EFC)