UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-04-17 20:58

A 16 éves Szép Márton is a pályán ünnepelte a Leverkusen bajnoki címét

A Bayer Leverkusen U17-es labdarúgócsapatának magyar játékosa, Szép Márton is a pályán ünnepelhette a felnőttegyüttes német bajnoki címét.

A Bayer Leverkusen U17-es labdarúgócsapatának 16 éves magyar játékosa, Szép Márton a helyszínen élte át, amint klubja megszerzi története első bajnoki címét. A korosztályos válogatott támadó az NSO-nak adott interjújában elmondta, mi lehet az idényben veretlen együttes titka, milyen az első csapatnál edzeni, valamint Patrik Schick tanácsairól is szót ejtett.

– Hol látta a Leverkusen Werder Bremen elleni kiütéses, öt nullás győzelmét, amellyel biztossá tette fennállása első bajnoki címét?

– Természetesen a BayArenában! A stadiontól húsz percre lakom, de biztos, ami biztos, négy órával a kezdő sípszó előtt elindultam. Már akkor fiesztahangulat uralkodott a városban, mindenki a klub színeibe öltözött, a házak és a kocsik ablakából lógtak a Leverkusen-zászlók. A létesítményhez érve csak fokozódott a hangulat, és szinte leírhatatlan, a mérkőzés idején micsoda légkör járta át az arénát – ilyen meccsélményben sohasem volt részem! A szurkolók egy másodpercre sem vettek vissza a tempóból, elképesztően szóltak a rigmusok és a csapat is megadta a módját az ünneplésnek – már a harmadik gól után berohantak a fanatikusok a pályára, aztán a negyediknél és az ötödiknél is. Vicces volt, amikor Florian Wirtz mérkőzést lezáró harmadik góljánál az egyik biztonsági őr már nem a pályára rohanókkal volt elfoglalva, hanem a csatárhoz szaladt, hogy a nyakába ugorjon.

A lelátó egyik fentebbi részéről néztük a csapattársaimmal a mérkőzést, és amikor betódult a tömeg a pályára, mi is csatlakoztunk, szaladtunk le a lépcsőkön, meg sem álltunk a gyepig.

Amikor odaértünk, egy millimétert sem tudtunk megtenni, akkora volt a tumultus, mint egy arénakoncerten a sűrűjében. Az ultrák görögtüzeket gyújtottak, füstöltek, óriási hangulatot teremtettek, és örömteli, hogy az ünneplés minden gond nélkül lement. Felállt a szőr a hátamon, ahogy a játékosok együtt daloltak a szurkolókkal, és Xabi Alonso vezetőedző beszéde is emlékezetes marad. Tizenegy körül ért véget a stadionban a buli, fergeteges volt a részesének lenni.

– Mióta érezni Leverkusenben, hogy futball-láz van?

– A nyáron érkeztem, amióta itt élek, nagyszerűen teljesít a csapat, és azt tapasztalom, a helyiek körében szinte kihagyhatatlan programot jelent a meccs­re járás. Korábban nem volt jellemző, hogy megtelt volna a BayArena, de ebben az idényben szinte végig telt házzal üzemelt, ami beszédes. Amióta Xabi Alonso vezetőedző átvette az irányítást, nyolcvan tétmérkőzést játszott a csapat, ötvenötöt megnyert, és mindenki arról beszél, hogy a veretlenségi sorozata immár negyvenhárom meccses. Szép lenne, ha veretlenül lenne meg a bajnoki cím, a Német Kupa-győzelemre is látok esélyt, és az Európa-ligában is révbe érhet a csapat.

– Ízelítőt kaphatott a Leverkusen futballistáinak tudásából, hiszen az idényben többször is a felnőttekkel készülhetett. Milyen csapatnak, társaságnak tűnt az együttes, mi lehet a titka?

– Egyértelműen azt éreztem, hogy

nagybetűs csapat, szoros a kapcsolat a játékosok között, akik Xabi Alonsóval is remek viszonyban vannak

– a vezetőedző szándékosan közel engedi magához a futballistákat, mintha haverok lennének. Vannak nagy nevek a Leverkusenben, de világsztárok nincsenek. Victor Boniface-ról szerintem kevesen hallottak, mielőtt a klubhoz szerződött, ám a Bundesliga egyik legjobb csatárává nőtte ki magát Belgiumból érkezve – az ilyen igazolások a nagy húzások! Granit Xhaka is tanári játékkal rukkolt ki a középpályán, pedig korábban leírták, és a többieket is kiemelhetném, annyi kiugró teljesítményt láthattunk.

A teljes interjú ITT érhető el.

(Kiemelt képünkön: Szép Márton Forrás: bayer04.de)