UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-04-20 08:59

A 14 éves Balzsay Jázmin az idősebbeket is felülmúlja

A volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly 14 éves lánya, Jázmin az idősebbek között is figyelemre méltóan öttusázik.

Még csak 14 éves, de a közelmúltban nemcsak a korosztályában, az U15-ösök között, hanem az U17-es mezőnyben is válogatóversenyt nyert a KSI sokra hivatott öttusázója, Balzsay Jázmin.

Első számú edzője, Füri Csilla az ígéret jellemzésekor a szorgalmat, a fegyelmezettséget és a példaértékű hozzáállást emelte ki.

Nem csoda, hogy Jázmin ilyen mentalitással sportol, hiszen otthonról viszi magával edzésekre, versenyekre a szemléletét – édesapja a volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly, édesanyja az egykori válogatott tornász, Reubl Tünde.

Balzsay Jázmin a világ- és Európa-bajnok trénerével, Füri Csillával 

Az U15-ösök között nem meglepő a növendék diadala, mert

2021 óta sorozatban nyeri a korosztálya országos bajnokságait,

ráadásul tavaly az erdingi laser run Európa-bajnokság U15-ös versenyében Darányi Zorával váltóban aranyat érdemelt ki. Az U17-esek megméretésein a páston is helyt kell állni, de Jázminnak ez sem esik nehezére, mert már két éve gyakorolja a vívást, és egyre jobban megy neki. Egyébként a trénere szerint nincs gyengepontja, a fizikai számokban kimondottan erős. Az úszást például az idősebbek között is megnyerte legutóbb.

„Az idén a Kincsem-kupán indultam először az U17-eseknél és második lettem –  mondja Jázmin. – Ez az eredmény az idősebbek között meglepett, és kicsit a szerencsének tudtam be, de aztán a második versenyemet megnyertem. Ezt sem gondoltam volna, de természetesen nagyon örülök, és a következő versenyre már kellő önbizalommal, éremért megyek. A saját korosztályomban az első hely volt a cél, és sikerült is győznöm. Vívásban sokáig középszerűnek tartottam magamat, ezért mindig pozitív visszajelzés, ha több tust adok, mint kapok. Az OCR-pályán pedig azért tudok szépen teljesíteni, mert régebben szertornáztam, és édesanyám, aki tornászedző a KSI-ben, sokat segít az egyensúlyérzékem javításában.

Kivételes helyzetben vagyok, mert minden versenyszámban nagyszerű edzők figyelnek rám, akik nemcsak jó szakemberek, hanem eredményes, elismert sportolók is voltak.
Balzsay Jázmin laser runban már U15-ös Európa-bajnok 

Füri Csilla elmondta, hogy bár Jázmin az idősebbek között is tökéletesen teljesít, a hazai válogatási elvek szerint az idén csak a saját korosztálya, az U15-ösök Eb-jén vehet részt, melyet majd a bolgár fővárosban, Szófiában rendeznek. A fiataloknak lesz vb-jük is, de Guetamalába a honi szövetség nem utaztat versenyzőt.

„Szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon, és bár a nemzetközi korosztályos mezőnyt nem ismerem jól, biztosan éremért megyek” – jelenti ki Jázmin, aki egyedüliként nem lett tornász a Balzsay család hölgytagjai közül, nővére, Hanna ugyanis többszörös korosztályos bajnok a tornasportban.

Az úszás Balzsay Jázmin egyik erőssége

„Én a tornát kicsit unalmasnak tartottam, így elmentem úszni, és közben annyira megszerettették velem az öttusát, hogy most már ezt a változatos sportágat űzöm. Remélem, hogy eredményes évek állnak előttem. Szeretnék Eb-ket és vébéket nyerni előbb korosztályos szinten, aztán a felnőttek között is.

Az álmom, hogy 2028-ban a Los Angeles-i olimpián képviseljem Magyarországot, és a lehető legfényesebb érmet hozzam haza.

Az edzőim mellett a szüleim is mindenben támogatnak, és ezért nagyon hálás vagyok. Miután ők is élsportolók voltak, tudnak segíteni, hogy hasonló utat járhassak be. Igyekszem figyelni a pihenésre, a rehabilitációra, az étkezésre és a további fontos dolgokra. És minden edzésen kiadom magamból a legtöbbet, mert azt gondolom, hogy csak így érhetem el a célomat.”

Április 23. és 28. között Budapesten, a Ludovika Campuson rendezik az idény harmadik öttusa-világkupaversenyét. Az esemény kísérőprogramjaként az U17-esek számára válogatóversenyt tartanak, így Jázmint is láthatja a publikum.

(Kiemelt képünkön: Balzsay Jázmin hozzáállása példértékű az edzője szerint)