UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-04-21 17:02

Csak a lányok kardja csillogott Rijádban

A korosztályos vívóválogatott szereplése a rijádi kadét- és junior-vb-n összességében jócskán elmaradt a korábbi évekétől, de két magyar érem született azért.

Az elmúlt esztendőkben rendkívül sikeresen szerepelt a magyar vívóutánpótlás a világeseményein. Tavaly például a tallinni kadét és junior Európa-bajnokságon tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemeltek ki reménységeink, majd a plovdivi korosztályos világbajnokságon négy arannyal és öt bronzzal zártak. Akkor a kadétok között a kardozó Domonkos Emese győzött és a legfényesebb medália került a párbajtőröző Nagy Blanka, valamint Pelle Domonkos nyakába is, míg a juniormezőnyben a női kardcsapat Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottyan Keszei Kira, Spiesz Anna összetételben bizonyult legyőzhetetlennek.

Az idén februárban Nápoly adott otthon a kontinensviadalnak, és ígéreteink tizenegy éremmel fejezték be a seregszemlét. A kadétmezőnyben a tőröző Kollár Anna nyert, a juniorok között a női kardcsapat (Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna) védte meg a címét. Az érmek száma – ha nem is jelentősen – már Olaszországban is elmaradt a korábbiaktól, de a sportági vezetés nem is számolt újabb bravúros szerepléssel, mert ahogyan Boczkó Gábor szövetségi kapitány többször hangsúlyozta, idehaza több fegyvernemben is fiatalítás történt a korosztályokban, és két-három év korkülönbség fizikálisan, na meg technikailag is kiütközik a páston.

Tehát teljesíthetetlen elvárások nélkül, de azért bizakodva vágott neki a magyar küldöttség a szombatig a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezett kadét- és junior-világbajnokságnak.

A vb lebonyolításának megfelelően nem a korosztályok, hanem a fegyvernemek váltották egymást a porondon három naponta, tőr, párbajtőr, kard sorrendben.

Amíg egy évvel ezelőtt Plovdivban nem telt el úgy versenynap, hogy magyar vívóért vagy csapatért ne szoríthassunk legalább a legjobb négy között, és kilenc versenynapból nyolcon is állt magyar fiatal a dobogón – négyszer annak a legtetején –, addig Rijádban nyolc napot kellett várni az első medáliára.

Akkor viszont a magyar himnusz is felcsendült mellé, ugyanis

a Vasas kadétkorú kardforgatója, Csonka Dorottya nagyszerű teljesítménnyel világbajnok lett.

Kósa Miklós tanítványa az elődöntőben azt az olasz Vittoria Moccit győzte le (15:10), akitől a nápolyi Eb-fináléban kikapott, az aranyért pedig egy másik itáliai vetélytársát, Francesca Romana Lentinit múlta felül (15:10).

A kadétvilágbajnok Csonka Dorottya elérzékenyülten hallgatta a Himnuszt Rijádban Fotó: Bizzi Team

A záró napon a Gulácsi Ferenc által irányított, Domonkos, Kónya, Kovács, Spiesz alkotta junior női kardegység is közel járt a döntőhöz, de a négy között a franciák 40:29-es magyar vezetésről fordítottak, és végül 45:44-gyel ők kerültek a fináléba. Az üzbégek elleni bronzmeccs is egyetlen tuson múlt, ám a hajrában a franciákkal szemben jelentős előnyt leadó Spiesz másodszor nem engedte elúszni az összecsapást, és győztesen jött ki a kiélezett utolsó pillanatokból (45:44).

A vb-bronzérmes junior női kardcsapat. Balról: Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Kónya Csenge, Spiesz Anna Fotó: Bizzi Team

Éremből tehát ennyi jutott most a magyaroknak, de természetesen dicséret jár azoknak is, akik viszonylag sokáig talpon maradtak a versenynapjukon. A junior férfi párbajtőrcsapat Antal Máté, Keresztes Ádám, Pelle Domonkos, Somody Soma összeállításban kétszer is az éremért vívott, de végül a negyedik hellyel kellett megelégednie. Ötödik lett a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia névsorú junior férfi tőregyüttes és ugyanúgy az előkelő ötödik helyért jár az elismerés a kadét párbajtőröző Szilárd Annának, akit csupán az a későbbi vb-győztes ukrán Anna Makszimenko tudott megállítani, aki Nápolyban a juniorok között nyert Eb-t, a szombaton meg már a budapesti U23-as európai körversenyen diadalmaskodott. Spiesz egyéniben hetedikként fejezte be a globális seregszemlét.

A fiúk között a junior férfi párbajtőrcsapat ötödik helye volt a legjobb magyar eredmény a korosztályos vb-n Fotó: Bizzi Team

A rijádi korosztályos vb éremtáblázatának élén az Egyesült Államok végzett (4 arany, 2 ezüst, 5 bronz), a legtöbb dobogós helyet (13) az olaszok gyűjtötték.

Tizennyolc ország nyert legalább egy érmet, ebből tizenkettőnek arany is jutott.

Tavaly Bulgáriában mindössze hét ország osztozott a vb-címeken. A magyarok egy évvel ezelőtt az amerikaiak mögött másodikként zártak a rangsorban, de az akkor harmadik egyiptomiak sem remekeltek Rijádban, és egyetlen ezüsttel tértek haza. Ugyanakkor a franciák és az üzbégek előrelépése látványos a tavalyi szereplésükhöz képest.

Az utánpótlásra minden országban jellemző, hogy érkeznek kiemelkedő, majd kevésbé eredményes évjáratok. Az elmúlt időszakban a magyar reménységék talán kicsit erőn felül teljesítettek, legutóbb pedig alul. De miután valóban számos elsőéves vív a korosztályokban (a kadétok keretében néhányan még serdülők), minden esély megvan arra, hogy egy-két év múlva ismét halmozzák az érmeket fiataljaink. Ezzel együtt a hazai szövetség szakvezetése biztosan igyekszik megtalálni a visszafogottabb szereplés egyéb okait.

(Kiemelt képünkön: Csonka Dorottya Fotó: Bizzi Team)