UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-05-03 09:05

Kocsis Luca és Sulyán Alexa a Bahamákon válthat jegyet Párizsba

A női 4x100-as váltó két 19 éves ígérettel, Kocsis Lucával és Sulyán Alexával a soraiban juthat ki a párizsi olimpiára a Bahama-szigeteken.

Csóti Jusztina és Takács Boglárka mellett két egyaránt 19 esztendős kitűnőség,

az U23-as korosztályban elsőéves Kocsis Luca, valamint az U20-asokat képviselő Sulyán Alexa alkotja

azt a 4x100 méteres női váltót, amely ezen a hétvégén a Bahama-szigeteken válthat jegyet a párizsi olimpiára.

A váltók Nissauban esedékes világversenyén a legjobb tizennégy között kell végezni annak a négyesnek, amely ott kíván lenni az idei ötkarikás játékokon. A kvartett (amelynek tartalékembere a 20 éves Bognár Anna) Floridában tartotta a váltóvilágverseny főpróbáját, és az East Coast Relays elnevezésű amerikai egyetemi viadalon 44.23-as időeredménnyel a negyedik helyen végzett.

„Ha a lányokkal leszünk olyan jók, akkor a Bahamákon az olimpiai részvételt is kivívhatjuk.

Merész kimondani, hogy lehet esélyünk kijutni Párizsba, de bizakodóak vagyunk.

Az biztos, hogy mindenkinek oda kell tennie magát” – mondta az Utanpotlassport.hu-nak a MATE-GEAC-ban Körmendy Katalin által edzett Sulyán Alexa, aki az év elején a nyíregyházi fedett pályás országos bajnokság 200 méteres síkfutó versenyszámában 23.70 másodperces U23-as és U20-as országos csúccsal érdemelte ki az ezüstérmet a felnőttrekordot (23.56) repesztő Takács Boglárka mögött.

Sulyán Alexa remek formát mutatott az év első felében Forrás: MASZ

Kocsis Luca az idei fedett pályás szezont combhajlító izomsérülés miatt, óvatosságból kihagyta, de már visszanyerte formáját. A Szolnoki SC-SI-ben a felkészülését irányító Varga Ádám bizakodóan nyilatkozott portálunknak:

„Ennek a váltónak szerintem reális esélye van arra, hogy olimpiai kvalifikációt szerezzen Párizsra. A hazai szövetség is azért támogatja, segíti kiemelten ezt a váltót, mert fiatal versenyzők alkotják, akikben nagy lehetőség rejlik és kiváló eredményekre lehetnek képesek.”

Kocsis Luca óvatosságból nem indult fedett pályán, de a Bahamákon már mindent kiadna magából Forrás: MASZ

A Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza is izgatottan várja, mire lesznek képesek a fiatalok a Nissauban.

„Ha jól szerepelünk a Bahamákon és a szerencse is mellénk szegődik, kijuthatunk a párizsi játékokra – idézi a MASZ-portál a szakembert. – A női 4x100-as váltóban elfogyott a csapatunk, ha a legjobb négy versenyzőnk közül bármelyikkel történik valami, nem tudjuk hasonló képességű, formájú futóval pótolni jelenleg. Ezzel együtt ez egy kivételes lehetőség, azt szoktam mondani a versenyzőknek, hogy tegyék meg, amire képesek és akkor nagy baj már nem lehet. Hozzáteszem, a bahamai kvalifikációs verseny után megyünk az Európa-bajnokságra, tehát nem állunk meg. De bárhogy is sikerüljenek ezek a versenyek, nem szabad elfelejtenünk, hogy a váltókkal elsősorban 2028-ra készülünk, és mindent ezen a szemüvegen keresztül kell néznünk. Határozott célunk, hogy a váltókultúrát fejlesszük a hazai atlétikában, ezzel több sprinter számára is utat nyithatunk a nemzetközi szereplésre. Ennek alapját adta a hazai rendezésű vébé, kinyílt a kapu, előttünk az út, végig kell menni rajta.”

(Kiemelt képünkön: Sulyán Alexa Forrás: MASZ)