UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-05-09 20:25

Flasár Zalánnak sikerült szintet lépnie, és junior MVP-címmel befejeznie az évadot

Az elmúlt évek bajnoki címei után a Soproni Sportiskola junior kosárlabdacsapata idén ezüstérmet szerzett a korosztályos bajnokságban. Az újabb remek szereplésben kulcsszerepet vállalt az U18-as válogatott Flasár Zalán, akit a bajnoki finálé legértékesebb játékosának is megválasztottak.

Nem sikerült sorozatban a harmadik aranyérmét is bezsebelnie a Soproni Sportiskola együttesének az U18-as fiú kosárlabda-bajnokságban. Carlos Vallejo tanítványainak ezúttal meg kellett elégedniük az ezüsttel, miután a bajnoki döntőben alulmaradtak a házigazda NKA Péccsel szemben. Ugyanakkor különleges módon nem a győztes, hanem a vesztes csapatból került ki a döntő legértékesebb játékosa (MVP), miután

a soproni Flasár Zalán 22 pontjával, 11 lepattanójával,

illetve 2-2 gólpasszával, blokkjával és labdaszerzésével a mezőny legjobbja lett az aranycsatában.

„Bár mi voltunk az első kiemeltek az országos döntőben, és ez alapján, papíron a legnagyobb esélyesek, sajnos sok probléma hátráltatott minket a szezon végén – kezdte Flasár az Utánpótlássportnak. – Két kulcsjátékosunk, Bősze Gergő és Szekeres Áron még a nyolcas döntő előtt kidőlt, ami összességében nagyban átírta az elképzeléseinket, és a csapatunk játékát. Kezdésként a negyeddöntőben igencsak nyögvenyelősen kosárlabdáztunk, de végül, ha nehezen is, sikerült legyőznünk a Szegedet. Ezután az elődöntőben már érezhetően mindenki jobban felszívta magát, és magabiztosan nyertünk a Kecskemét ellen. Majd jött a házigazda Péccsel szemben a finálé, amelyben az első félidőben még sikerült felvenni a versenyt velük, viszont utána túl sok hibával játszottunk, és ez megbosszulta önmagát.

Kereshetünk kifogásokat a sérülések képében, de nem érdemes erre fogni a vereségünket, mert ha a legjobbunkat hozzuk, szerintem így is képesek lettünk volna megnyerni a döntőt.

Sajnos ezúttal ennyi volt benne, meg kellett elégednünk a második hellyel.”

Flasár Zalán (fehérben) remekelt a juniorok fináléjában Forrás: Soproni Sportiskola

Zalánnak a negyed-, illetve az elődöntőben sem ment igazán jól a játék, viszont a fináléra az évadbeli legjobb produkcióját tartogatta: kiemelkedőnek számító, 38-as VAL-mutatóval végzett.

„Az elveszített döntő utáni pillanatokban be kell valljam, nem igazán tudtam őszintén örülni az egyéni elismerésnek. Ekkor még a csalódottság érzése dominált bennem, hiszen a pécsi srácok a szemünk láttára vágták le a hálót, erről álmodoztunk mi is az egész szezonban. Keserédes pillanat volt ez számomra.

Nyilván, így jó pár nap elteltével már pozitív érzésekkel tölt el, ha erre gondolok, nagy megtiszteltetés egy ilyen díjat átvenni,

hiszen nem csak én játszottam jól, hanem például pécsi részről Szita Márton és Lukácsi Gábor is kiemelkedőn teljesített. Szóval örülök az MVP-címemek, ugyanakkor az említett hiányérzet továbbra is megmaradt.”

A 2007-es születésű magasember nagyot lépett előre ebben az évadban, ugyanis a tavaly nyári U16-os Eb-n mutatott jó teljesítménye után ősztől már egy korosztállyal feljebb, az U18-asok között bizonyíthatott, emellett pedig a Sopron KC U20-as csapatának is alapemberévé vált, valamint időközben 16 évesen bemutatkozhatott a felnőttélvonalban.

„Bár a juniorbajnoki cím nem jött össze, mindent egybevéve, nagyon sikeres idényt tudhatok magam mögött.

Sokat fejlődtem, és úgy érzem, sikerült szintet lépnem. A felnőttek mezőnyében fontos tapasztalatokat szereztem, rengeteget tanultam.

Rendkívül motiváltan várom a nyári időszakot a válogatottban, bízom benne, hogy ott is számítanak majd rám.”

A klubszezon végeztével Flasárnak az U18-as válogatottban lesz majd jelenése, amely a nyári B-divíziós Európa-bajnokságra készül Pethő Ákos vezetésével.

(Kiemelt kép forrása: Soproni Sportiskola)