UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-05-11 09:05

Hosszú kihagyás vár az Eb-n megsérült Bíró Hubára

A junior-világkupagyőztes kardozó, Bíró Huba a nápolyi korosztályos Eb-n szenvedett keresztszalag-szakadást.

A Vasas 18 éves kardvívója, Bíró Huba idén januárban berobbant a korosztályos világelitbe.

A Riba Ferenc és Kósa Miklós által edzett ígéret a juniorok budapesti világkupaversenyén bravúros aranyérmet szerzett, miután több magasan jegyzett kihívót is legyőzött. Hasonló sikere korábban nem volt a sokra hivatott fiatalnak, aki az első helye után

bizakodva várhatta a korosztály februári, nápolyi Európa-bajnokságát.

Olaszországban azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan Huba elképzelte, és a csoportkörbeli második asszója után kénytelen volt visszalépni a kontinensviadaltól.

„Egy szerencsétlen mozdulat után úgy éreztem, mintha a térdem elengedett volna, magam alá fordult. Próbáltuk helyrehozni, jegelni, de képtelen voltam folytatni az Európa-bajnokságot, ami számomra így nagyon hamar véget ért. Abban bíztam, hogy az áprilisi, rijádi junior-világbajnokságra talán rendbe jön, de mint később kiderült, erre sem volt esély.

Itthon megállapították, hogy keresztszalag-szakadást szenvedtem, amely nagyjából kilenc hónap kihagyással jár.

A baleset után két hónapig jártam gyógytornára, hogy lemenjen a gyulladás, majd április végén megműtötték. A beavatkozás jól sikerült, jelenleg rögzítőben vagyok, mankóval járok.”

Egy ideig a Budapesten nyert vk-arany marad Bíró Huba legutóbbi egyéni érme Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Huba természetesen azon van, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a pástra, ám minden bizonnyal újabb korosztályos világversenyen már nem láthatjuk őt.

„Úgy gondolom, hogy az egyetlen, amit ebben a helyzetben tehetek az, hogy pozitív maradok. Igyekszem arra gondolni, hogy ez csak egy kis szünet, és amit lehet, azt egyből elkezdem majd csinálni, hogy minél hamarabb visszatérjek a pástra. A felépülés időszakában azokat a dolgokat is megpróbálom fejleszteni, amekyekre egyébként kevesebb időt tudok fordítani.

Most az utolsó juniorévem kezdődne, de arra nem lesz esélyem, hogy a pályafutásom során még korosztályos világversenyen vívjak.

A szezon elején vannak a válogatók, amelyek alapján az első tizenkét helyezett mehet a külföldi versenyekre. És jelentős mennyiségű pontot csak ezeken a világkupákon lehet gyűjteni. Úgy számolok, hogy jövő februárra épülök fel teljesen. Korábban nem volt komolyabb sérülésem, és remélem, hogy a későbbiekben sem kell hónapokat kihagynom.”

(Kiemelt képünkön: Bíró Huba Forrás: Magyar Vívó Szövetség)