UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2024-05-17 20:54

Sebességben az utánpótlás, amelyre olimpia is vár

Az első komoly megméretésen túl vannak a kajak-kenu utánpótlás legjobbjai, akiknek nincs idő a pihenésre, hiszen közelednek az újabb kiemelt versenyek.

Májusban – a szokásoknak megfelelően – beindult a kajakosok és a kenusok versenyévada, ami várva várt pillanat volt, hiszen ezt hosszú hónapok alapozása, felkészülése előzte meg, a sportolók pedig végre élesben is bizonyíthattak.

Az április utolsó napján kezdődő felnőttválogatón az utánpótlás is vízre szállt: az U23-asok a „nagyok” mellett, között mutathatták meg magukat, míg az ifjúságiaknak tájékoztató versenyt rendeztek Szolnokon.

A legfelső utánpótlás-korosztály pedig le is tette a névjegyét, sőt berúgta azt a bizonyos ajtót.

Nagy meglepetést okozott kajak ötszáz párosban, vagyis olimpiai versenyszámban Kurucz Levente és Opavszky Márk duója, amely a toronymagas esélyesnek kikiáltott Tótka-Nádas egységet utasította maga mögé, és nyerte meg a válogatót; Makrai Csaba, a szakág utánpótlás szövetségi kapitánya az eredményt nemes egyszerűséggel szenzációsnak nevezte. A Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettős harmadikként ért célba ötszázon, csak az olimpiai kvótás két egység előzte meg őket, amivel a duónak esélye nyílt rá a múlt heti pótkvalifikációs versenyen és világkupán Szegeden, hogy jegyet váltson Párizsba, ez azonban végül nem sikerült a fiataloknak.

A kenusok kapcsán Foltán László utánpótlás-kapitány árnyaltabban fogalmazott, felhívta rá a figyelmet hogy többen – főleg az érettségizők – a tudásukhoz képest gyengébben teljesítettek. A szegedi világkupára viszont már lekerült a teher, ami elsősorban Kiss Ágnes esetében mutatkozott meg, aki remek idővel szerzett aranyérmet ötszáz egyesben, majd Molnár Csanáddal párban ugyanezen a távon harmadik lett. Esetében az olimpiai indulás sem kizárt, hiszen az évad elején több számban is borult a papírforma, így a június első hetében Szegeden rendezendő második válogatón akár meglepetéseredmények is születhetnek, és előfordulhat, hogy a 2002-es születésű, már biztosan olimpiai résztvevő Rendessy Eszter mellett

újabb utánpótláskorú versenyzőket jegyezhetünk fel a kvalifikálók között.

A korosztályos sportolók nagyobbik részének azonban az utánpótlás-világversenyek jelentik majd az évad célversenyeit: június végén Pozsonyban rendezik meg az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságot, bő két héttel később pedig már a korosztályos világbajnokságon szállhatnak vízre a magyar versenyzők a bulgáriai Plovdivban. És akkor még nem beszéltünk az augusztusi párizsi olimpiáról, amelyen szintén jó eséllyel szurkolhatunk majd az utánpótlás képviselőinek.

(Kiemelt képünkön: Opavszky Márk (balra) és Kurucz Levente a szolnoki válogatón Forrás: MKKSZ)