UtánpótlásSport
2024. július 18.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-06-05 16:19

Átadták a győri utánpótlás új otthonát

Átadták szerdán a győri kosárlabdaközpontot, amely az Uni Győr Nemzeti Kosárlabda Akadémia utánpótlás-nevelése mellett a környező iskolák diákjai számára is sportolási lehetőséget biztosít.

Az MTI beszámolója szerint Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor kormánya azt mondta, hogy a sport stratégiai ágazat lesz. Azóta több mint 1440 milliárd forintnyi látványcsapatsport támogatás jóváhagyásáról született döntés – szögezte le. Hozzátette: ez az adat alátámasztja, hogy a sport valóban stratégiai ágazat.

Elmondta, hogy az UNI Győr Kosárlabda Központ is egy látványcsapatsport támogatási programból valósult meg. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a sportirányítás egyik legnagyobb küzdelme az, hogy minél több fiatalt győzzenek meg a sport ügyének, minél több fiatalt hívjanak el a virtuális térből és csábítsák őket a közösség, a sport közösségnek a világába.

Minden létesítmény alternatívát jelent a fiataloknak és azt a célt szolgálja, hogy egészségesebb sportoló nemzet legyen Magyarország

– fűzte hozzá.

Schmidt Ádám az átadón elismerését fejezte ki, hogy a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata az idei szezonban megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Serco Uni Győr női kosárlabdacsapata ezüstérmes lett a magyar bajnokságban, kilenc év után feljutott az első osztályba az ETO FC Győr férfi labdarúgócsapata, és tíz év után a Győri ETO Uni FKC férfi kézilabdacsapata is.

Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: a szövetség feladata az, hogy a csapatoknak, a sportszervezeteknek és a válogatottnak minden lehetőséget megteremtsen annak érdekében, hogy jól tudjanak dolgozni.

Hozzátette: a magyar női kosárlabda jelenleg olyan helyen van Európában, amire büszkék lehetünk. A nemzetközi kosárlabda társadalom szereplői elismeréssel beszélnek a magyar női kosárlabdáról.

Ez becsüljük meg, de sose elégedjünk meg azzal, ahol most vagyunk!

Fűzy András, a Serco Uni Győr elnöke elmondta, hogy a Széchenyi István Egyetemmel összefogva építettek már egy sportcsarnokot, de ahogy növekszik a felsőoktatási intézmény, változik a terem kihasználása, így indokolttá vált, hogy az akadémiának saját központja legyen.

Az Uni Győr Nemzeti Kosárlabda Akadémiához tartoznak sportszakmai tekintetben a közép-magyarországi női kosárlabda utánpótlás-neveléssel foglalkozó szervezetek – fogalmazott.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy 2021-ben merült fel az önkormányzati tulajdonban lévő, egykor Grabo-sátor felújítása. A teljeskörű fejlesztés több mint 900 millió forintból valósult meg – tette hozzá.

Dézsi Csaba András, Győr (Fidesz-KDNP) polgármestere hangsúlyozta, hogy Győrben az élsport jelenleg a csúcson van. Hozzátette: a vármegyeszékhely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy

lehetőleg minden eddiginél több igazolt sportoló sportoljon

Győrben, akár versenysportoló, akár hobbi sportoló. E cél elérése érdekében létrehozták a Rába ETO-t, ami egyfajta ernyőszervezetként fogja össze a sportágakat, a szakosztályokat, olyanokat is, amik a Győri Atlétikai Clubban nem szerepeltek – mondta.

(Kiemelt képen balról: Báder Márton, Simon Róbert Balázs, Schmidt Ádám, Dézsi Csaba András és Fűzy András Fotó: Nagy Gábor / SERCO UNI-Győr)