UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-08 11:18

Alpesi terepen

Egyik magyar sportági szövetségnek sem volt rózsás a helyzete, amikor az innsbrucki olimpiára utazó versenyzőinek edzőterepet keresett. Az alpesi sízők számára az elmúlt néhány hónap feladta a leckét, hó nélkül ugyanis mit sem ér a felkészülés. Két magyar fiatal ennek ellenére ott lehet az ötkarikás versenyen a legnagyobb mezőnyt felvonultató sikersportágban.

Fogl Balázs Kovács Barna, a két alpesi sízőt az első ifjúsági téli olimpiára kísérő szövetségi kapitány rögzíti, a versenypályán dőlt el, ki utazhat Innsbruckba. „Magyarország a tavalyi világbajnokságon elért eredmények alapján szerzett 1 férfi és 1 női kvótát Innsbruckra. A fiúknál elég egyértelmű volt, hogy a tavalyi EYOF-on sikeresen szereplő Kékesi Marci lesz az, aki utazhat. Több kvalifikációs futamot szerettünk volna rendezni decemberben, azonban nemhogy Magyarországon, az osztrák sípályákon sem volt hó. Olyan is előfordult, hogy felértünk a hegytetőre és a rajt pillanatában elkezdett szakadni az eső úgy, s szinte elmosta a havat. Végül az a viadal, amit eredetileg úgymond „szétlövésnek” szántunk volna az 5-6 futamon legjobban teljesítő 2 versenyző között, az lett az egyetlen és mindent eldöntő verseny. A fiúknál Marci kiemelkedőt nyújtott, a lányok között végül Úry Zsuzsanna lett a befutó."
Zsuzsi is a felkészülés nehézségéről beszélt, valamint arról, hogy számára ismeretlen versenytársak mellett nehéz elvárásokról beszélni. „Olaszországban és Ausztriában készültünk az innsbrucki olimpiára. Nehéz volt jó pályát találni, így a felkészülés nem volt zökkenőmentes, emiatt nem is tudom igazán behatárolni, hogy a jelenlegi mezőnyben hol helyezkedek el. Mindent meg fogok tenni azért, hogy tiszta fejjel, tökéletesen lejöjjek a pályán minden futamon, aztán az majd kiderül, hogy mindez mire lesz elég. Helyezésben éppen ezért nem is gondolkodom, nem tűztem ki ilyen célt magam elé. A legfontosabb számomra az, hogy egy részben ismeretlen mezőnyben önmagamhoz képest a legjobbat nyújtsam. Szuper kombinációban, valamint szuper óriás-műlesiklásban is eddig egyszer indultam, három évvel ezelőtt egy serdülő nemzetközi versenyen. Emiatt mindkét szám ismeretlen terep lesz, de bízom magamban és ezekben is a lehető legjobban szeretnék teljesíteni.” Névjegy ÚRY ZSUZSANNA (Sopron, 1995. február 20.). A Kárpát SE versenyzője fiatal kora ellenére már több felnőtt FIS-versenyen (nemzetközi szövetség által támogatott viadal) indult. A „Hűség városában” többször jutalmazták már kiemelkedő sporteredményeiért, így a 2011-es országos bajnoki címéért is.
Kékesi Márton számára nem ismeretlen az olimpiai légkör, noha a 2011-es európai ifjúsági olimpiai fesztivált azért nem lehet egy lapon említeni az innsbrucki viadallal. Mindenesetre Marci 2011-ben a csehországi Liberecben már megtudhatta, milyen érzés igazán rangos nemzetközi versenyen rajthoz állni. „Tirolban töltöttem három hónapot edzőtáborban, Olaszországban is, Ausztriában is. Kilencen voltunk összesen, olasz edzők segítségével készültünk. Innsbruckban minden országból a legjobbak indulnak, kiélezett küzdelem lesz, kis különbségekkel. Szeretnék minél jobb pontszámot teljesíteni és a kedvenc szakágamban, a szlalomban a legjobban menni. Sajnos azok a futamok a sorozat végén lesznek, addigra lehetséges, hogy fáradtabb leszek. Az is igaz viszont, hogy a szlalom-versenyekre a pályát és a közeget a lehető legjobban meg fogom ismerni. Jó pályákat akarok menni és minél jobb pontszámmal végezni.” Névjegy KÉKESI MÁRTON (Miskolc, 1995. december 19.). A Fullsport SE többszörös magyar bajnok alpesi sízője részt vett már gyermek-, és ifjúsági világbajnokságon, valamint 2011-ben Liberecben az ifjúsági európai olimpiai fesztiválon, amelyen a 33. helyet szerezte meg a 101 versenyzőt felvonultató mezőnyben. Korábban már bemutattuk a magyar csapatból: rövidpályás gyorskorcsolyázók; jégkorongozók. I. Ifjúsági Téli Olimpiai Játékok, Innsbruck. Alpesi sí. Helyszín: Patscherkofel, Időpont: 2012. január 14-15., 17-21. Versenyszámok: szuper óriás-műlesiklás, szuper kombináció, óriás-műlesiklás, szlalom. A férfi mezőny 60, a női 55 főt számlál, országonként egy-egy versenyző indulhat.