UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-09 10:58

Szilágyi nagy ugrásra készül

Több sportági szakág is debütál az I. Ifjúsági Téli Olimpián Innsbruckban, ezek közül az egyik a női síugrás, illetve — azzal együtt — az északi összetett vegyescsapat-verseny (benne egy női és egy férfi síugró, valamint egy sífutó). Magyarországot Szilágyi Ákos, a Kőszegi SE kiválósága képviseli a 90 m-es sáncon.

eFBé Évek, sőt évtizedek óta Kőszeg az egyetlen hely hazánkban, ahol síugró szakosztály működik. Ennek a csapatnak a tagja Szilágyi Ákos, akiért már az első versenynapon szoríthatunk.
„Az első versenynapon rendezik a síugrást, és mivel magyar női síugró nincs a keretben, a 20-i csapatversenyben nem tudok részt venni. Az egyénire koncentrálok, helyezésben nem gondolkodom, a saját teljesítményemmel akkor leszek elégedett, ha 60-70 méter között ugrom.” Ákos azt is elárulta, hogy a további innsbrucki napokat részben tanulással tölti. „Az osztálytársam emailben küldi nekem a leckét, így próbálok nem lemaradni a többiektől. Muszáj tartanom a lépést, mert az olimpia után még nem lesz vége az idénynek, márciusig további FIS-kupaversenyek jönnek, aztán junior világbajnokság, ezek között edzőtábor… Lehet, hogy most a többiek irigyelnek azért, hogy nem kell suliba mennem, de aztán márciustól, amikor minden órán felelni fogok, már nem leszek annyira irigylésre méltó. Nem baj, mindenképp megéri!”

Névjegy SZILÁGYI ÁKOS (1995. szeptember 12.) A Kőszegi SE síugró-szakosztályának reménysége többszörös korosztályos magyar bajnok. Számos nemzetközi versenyen állt már a dobogón, leginkább a 70 m-es sáncon. 2011-ben a stájerországi bajnokságban döntős volt 90 m-en, a 70-es sáncon a 2. lett. Példaképe Gregor Schlierenzauer, az osztrák síugró húszévesen Vancouverben olimpiai bajnok lett. Ákosnak ugyanez a célja, bár az életkor nem mérvadó.

Korábban már bemutattuk a magyar csapatból: rövidpályás gyorskorcsolyázók; jégkorongozók; alpesi síelők Magyarországon egyetlen síugró szakosztály működik, Kőszegen. Néhány igazolt versenyző ugyan van máshol is az országban, komolyabb edzőpálya, síugró sánc azonban kevés. „Ennek a fényében már az is nagy szó, hogy a tavalyi junior-vébén Ákos megszerezte a kvótát Innsbruckra” – mondta el Szilágyi János, Ákos édesapja, aki egyben fia edzője is. „Országonként egy versenyző lesz jelen, összesen 25-en ugranak a 90-es sáncon. Az ifjúsági világ elit érkezik Tirolba, éppen ezért helyezésben gondolkodni felesleges. Ha Ákos hozza azt, amire képes, azaz 60-70 méter között ugrik, akkor azt mondom, azzal a tőle telhetőt megtette. Hogy mindez mire lesz elég, az előre megjósolhatatlan. Remélem a tavalyi EYOF-hoz hasonló pechszéria elkerüli. Liberecben az egész szezonban a legrosszabb ugrásai születtek, sajnos. Folyamatosan készült, de olyannyira túlpörgött, hogy az kihatott a teljesítményére. Idén figyeltünk erre is, és változtattunk a felkészülés menetén, növeltük az ugrásszámot. Ha ezek után rá tud tenni a versenyen arra, amit edzésen megugrott, akkor az jó, de ha legalább azt hozza magabiztosan, amit a tréningeken, akkor is meg fogja ugrani azt a bizonyos 70 m körüli távot. ”  
I. Ifjúsági Téli Olimpiai Játékok, Innsbruck. Síugrás. Helyszín: Seefeld, Időpont: 2012. január 14. és 20. Versenyszámok: női és férfi egyéni, északi összetett vegyes csapat. A női mezőnyben 20, a férfiban 25 versenyző indulhat. Előbbi versenyszám először szerepel olimpián. Szintén Innsbruckban debütál az ún. északi összetett vegyescsapat-verseny, ahol országonként egy férfi síugró, egy sífutó, valamint egy női síugró vehet részt. A helyszín mind az 1964-es, mind a 76-os innsbrucki téli olimpián vendégül látta a síugrókat és a sífutókat. A sáncot Anton Seelos osztrák alpesi síelőről nevezték el, aki pályafutása során négyszeres világbajnok volt. Síoktató is volt, így profinak számított, azért téli olimpián soha nem vehetett részt.