UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-14 14:29

Tisztes helytállás a hó világában

Úry Zsuzsanna a középmezőnyben végzett a női szuper-óriásműlesiklásban. A fiúknál ugyanebben a versenyszámban Kékesi Márton lett 34., úgy, hogy 55 kiváló alpesi síelő indult ma Patscherkofelben. Szilágyi Ákos síugró a 20. helye mellett teljesítette azt, amit önmagától elvárt.

Fogl Balázs Úry 45 induló közül úgy lett 29. a Super G-ben, hogy tíz ellenfele nem ért le a pályán, kettőt pedig kizártak. Az időjárás nem volt kegyes a sportolókhoz, akik borús, felhős időben, rossz látási viszonyok között küzdötték le a 400 méter szintkülönbséget.
Úry 1:14;36-s idővel, mindössze egy századdal maradt el az őt megelőző koreai vetélytárstól. A soproni alpesi síző tehát jól kezdte innsbrucki versenyeit, holnap a szuper-kombinációban folytatja. A futamot a francia Estelle Alphand nyerte, egy századmásodperccel előzve meg a norvég Christensent.
A fiúk versenye kora délután kezdődött, azonban az időjárás nem változott Patscherkofelben. Kékesi Márton nem az eget kémlelte, így bőven a középmezőnyben ért célba, a 34. helyen, 55 indulóból. A versenyt a marokkói Adam Lamhamedi biztosan nyerte a svéd Bauer előtt. A mezőnyt itt is megtizedelte az a domb, amelyről nem volt könnyű a leérkezés – bizony komoly technikai tudást igényelt egyrészt a „repülés”, majd utána a hóra érkezés. A marokkói győztes kiváló technikájának és állandó sebességének köszönhetően nyerte a futamot, győzelme után így nyilatkozott: „csak annyit mondtam magamnak a rajtnál, mielőtt átcsúsztam a kapun: Ha már itt vagy, haver, hát nyerd meg a versenyt, de közben éredz is jól magad.” A 16 éves versenyző a családjával együtt Kanadában él, ott is edz, sőt, a versenyen a kanadai csapat mezét viselte, de Marokkó színeiben indult. „Be akartam bizonyítani a világnak, hogy a marokkóiak tudnak síelni. Szerintem sikerült!” Lamhamedi egyedül képviseli Marokkót a játékokon, ezzel az érmével pedig mindenképpen beírta magát országa sporttörténelmébe: Marokkó soha nem szerzett semmilyen érmet téli olimpián.

A magyar csapat január 15-i programja: Alpesi sí, női és férfi szuper-kombináció: Kékesi Márton, Úry Zsuzsanna; Biatlon, férfi 7,5 km: Panyik Dávid.

„Az eredményemmel mindketten, apa is és én is meg vagyunk elégedve. Az edzéseken a 8-10. beülőkből mentünk, versenyen pedig a 6-7. beülőből, de így is megugrottam azt, amit edzésen. A következő napokban a magyarok versenyeire fogok járni. Ha pedig lesz lehetőség, akkor előugró leszek a csapatversenyen, hogy ne legyek egy hétig sem ugrás nélkül, mivel a következő hétvégeken versenyek lesznek" - írta a verseny után Szilágyi Ákos, aki a 20. helyen végzett síugrásban. Edzője édesapja, Szilágyi János.
A Bergisel Stadion feletti sáncot a megnyitóünnepség utáni reggelen ismét a síugrók vették birtokba. Ákos két kísérlete összességében a 20. helyet jelentette, ám a kőszegi síugró valamennyi alkalommal, tehát az edzéseken is 60 méter fölé ugrott a 70K-s sáncon  – ezzel saját magának is bizonyított, hiszen az olimpia előtt azt mondta, 60-70 méter közötti ugrásokkal lesz elégedett. A megszerzett 177,8 ponttal inkább ez előtte végzőkhöz közelít. Szlovén győztese lett a fiúk mezőnyének, Anze Lanisek volt az egyedüli a két nap alatt, aki 80 méter fölé ugrott, ezt a döntőben érte el. A norvég Berggaard így meg kellett, hogy elégedjen a második hellyel. Kitekintő: a második versenynapon Kínáé volt a jég Aranyérem gyorskorcsolyában férfi 500 méteren, valamint az egyéni és páros műkorcsolyában sikeresen teljesített rövidprogram: ez a kínai csapat mai mérlege. Nagypályás gyorskorcsolyában a lányoknál a koreai Mi Jang győzött, a fiúk versenyét Liu An nyerte, aki alig másfél éve űzi ezt a sportágat. Nem úgy a műkorcsolyázó Han Jan, aki annak ellenére, hogy biztosan vezet a második orosz Efremenkov előtt, elégedetlen saját teljesítményével: „Két ugrást is elhibáztam, egyszerűen nem ment ma az elrugaszkodás.” A harmadik helyen álló versenyző, Michael C. Martinez viszont olyan magasra ugrott örömében a rövidprogram után, hogy még azóta sem ért földet. „Életemben másodszor ugrottam tripla Lutzot, ezúttal  sikerült” – mondta a Fülöp-szigeteki, aki már azzal is sporttörténelmet ír, hogy Innsbruckban van, lévén országát soha egyetlen versenyző sem képviselte még ebben a sportágban olimpián. Az pedig már csak hab a tortán, hogy párosban is vezet a kínai duó, Jang Dzsin és Ju Csiao. Női jégkorongban Ausztria elintézte Szlovákia után Kazahsztánt is (8-1), így már biztosan döntőért játszhat. A házigazdák fiúcsapata ellen mutatkozott be az USA a tornán – osztrák szemszögből bár ne tette volna, a 7-2 arányú sima vereség azt jelenti, hogy a lányokkal ellentétben a fiúk lemondhatnak a döntős álmokról, de még az éremszerzésről is.