UtánpótlásSport
2024. május 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2013-12-19 18:36

Döntés barátok közt

Bár nincsenek napi kapcsolatban a holland és a magyar juniorok, az elmúlt évek világversenyeiről jól ismerhetik egymást. Pörgős, színvonalas és szoros mérkőzésként jellemezhető az elmúlt két év magyar–holland világbajnoki összecsapása, amely Miskolcon az eddigieknél nagyobb téttel bír: a győztes jövőre a divízió I-ben folytathatja.

eFBé Azzal, hogy a holland válogatott 5-2-re legyőzte Romániát a miskolci U20-as divízió II/A-csoportos világbajnokság 3. játéknapjának estéjén, biztossá vált, hogy a szünnap után az ellenük vívandó pénteki mérkőzésünk sorsdöntő lesz. A mieink számára egyértelmű a képlet: a győzelem (a rendes játékidőben) feljutást jelent. A hollandoknak csak „majdnem biztos” ez, de felesleges belemenni a bonyolult matematikába, hiszen szinte kizárt, hogy Miskolcon két nap alatt minden a feje tetejére áll.

A világbajnokság állása 3 nap után: 1. Magyarország 9 pont (+15), 2. Hollandia 9 (+10), 3. Litvánia 6 (+2), 4. Románia 3 (-6), 5. Horvátország 0 (-9), 6. Észtország 0 (-12). Eredmények, és ami még hátravan.

„Nagyon sok jó dolgot mutattak ma a srácok. Az egyedüli rossz, amit talán ki tudok emelni, hogy sok felesleges kiállításunk volt. Jó, hogy a csatárok ennyi gólt tudtak lőni ma, ez remélhetőleg magabiztosságot ad nekik” – idézi Rich Chernomaz szövetségi kapitány szavait az észt meccs után az icehockey.hu. A kanadai tréner a litvánok és a románok elleni találkozókat követően is elmondhatta mindezt. Pozitívumként kiemelhette az emberelőnyök kihasználását, negatívumként pedig azt, hogy az első harmadban nehezebben lendültünk játékba.

Eddigi mérkőzéseink a világbajnokságon: Magyarország–Litvánia, Magyarország–Románia, Magyarország–Észtország.

Meglepő eredmény híján tehát a pénteki, Magyarország–Hollandia összecsapás dönthet a 4. vonal, azaz divízió II/A csoport világbajnokáról, egyben a divízió I-be jutó kilétéről. Az elmúlt két évben szoros mérkőzéseket vívott egymással a két válogatott. Egy ide, egy oda: 2011-ben Ukrajnában, Donyeckben Hollandia (4-3), egy évre rá Romániában, Brassóban a magyar válogatott győzött (6-5). A fiúk nemcsak világbajnoki meccsekről ismerhetik egymást, a hollandiai Tilburgban évek óta az U16-nak megrendezett Chris Verwijst-kupán is ellenfelek voltak.
A tavalyi vébén a magyar győzelem hosszabbítás után született úgy, hogy háromszor állt fel hátrányból az akkor Tim Kehler vezette válogatott. Kocsis Ferenc, a mieink jelenlegi csapatkapitánya mindkét említett mérkőzésen a jégen volt, sőt, 2011-ben a találkozó legjobbjának választották. A tulipánosok között is akad „duplázó”: Danny Stempher és Tony Ras. Két éve még alig jutott nekik jégidő, ám tavaly mindketten két gólt lőttek nekünk. Az ötödik holland találat szerzője is ismerős, Jordy Knoren idén is ott van a keretben. Ugyanez a magyar gólfelelősökről is elmondható: a tavalyi meccs legjobbja, Erdély Csanád, Ritó László, valamint a két duplázó, Nagy Krisztián és Sárpátki Tamás ismét beköszönhet a holland kapuba. Azt azonban biztosan nem Deniz Mollen védi, miként a magyar kapuban sem Pleszkán József áll. Ha már Rich Chernomaz szavait idéztük, és azt, hogy az eddigi mérkőzéseken fásultan kezdtünk, a hollandok elleni összecsapáson ez nem lesz megengedhető. Igaz, hogy 2011-ben három-, 2012-ben kétgólos hátrányt sikerült ledolgozni, de fölösleges harmadszorra is kísérteni a sorsot. Az ugyanis jelenleg csak a mi kezünkben van… Statisztikai mutatók a 3. játéknap után: Kanadai-táblázat: 1. Daniel Bogdziul (litván) 9 pont, 2. Galló Vilmos 7, 3. Danny Stempher és Raymond van der Schuit (hollandok) 7, 5. Erdély Csanád 6. Góllövőlista: Négyes holtverseny az 1. helyen: Daniel Bogdziul, Erdély Csanád, Galló Vilmos és Reno de Hondt (holland), 4 gól. Kapusteljesítmény: 1. Arany Gergely 94,3%, 2. Mike Beeren (holland) 92,7%, 3. Danii Seppenen (észt) 90,3%. Az assziszt-királyok listáján a Bogdziul-Stempher-van der Schuit trióhoz Könczei Áron csatlakozik negyediknek. Egyedül a legponterősebb védők között nincs holland a képzeletbeli dobogón, magyar viszont igen, Láday Tamás személyében. Mindkét csapat játékosait rendre magával ragadja a hév, a legtöbb kiállítást a holland Willem Gloudemans (16 perc) és Szabó Krisztián (14) szedte össze. Őket a szintén holland Koen Bakker 12 percnyi büntetéssel követi. Mindhárman összeszedtek már nagybüntetést – fejre figyelni, valamennyien nyaktájékra irányuló ütésért ültek tíz percet a padon.