UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2014-03-10 13:09

Régóta várt arany

Sporttörténelmi arany, összesen három érem plusz egy – ez Liu Shaolin Sándor mérlege a rövidpályás junior-világbajnokságon. Most jöhetne a megérdemelt pihenő... De ő azonnal utazott is tovább, Kanadába, a felnőtt vb-re. Lendületben és nyerő szériában van.

reb/www.moksz.hu Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: a törökországi Erzurum bevonul a rövidpályás gyorskorcsolya nagyjából húsz éve íródó hazai történelmébe. A felnőttek között magyar még nem nyert vb-érmet, az utánpótlás-korosztályban a világbajnoki cím hiányzott. Liu Shaolin Sándor jóvoltából csak eddig.
liu_shaolin_sandor_illyes_tibor
liu_shaolin_sandor_illyes_tibor
A 18 éves versenyző már Szocsiban, a téli olimpián is megmutatta magát, három távon is rajthoz állt: 1500-on országos csúcsot futott, de egyetlen ezredmásodperc miatt nem jutott tovább (még úgy sem, hogy ezzel az egész nap negyedik leggyorsabb idejét érte el). Korosztályában, a juniorok között azonban nem volt pardon: mindhárom éremből gyűjtött egyet. Pénteken negyedik hellyel kezdett ezen a leghosszabb távon, majd a szombati 500 méter meghozta a sportág régóta várt vb-elsőségét. Győzelméhez nem férhetett kétség: a selejtezőből és az elődöntőből is az első helyen jutott tovább. „Nagyon jó érzés világbajnoknak lenni! Az első futam kifejezetten jólesett, azután a második, harmadik kevésbé, de az elődöntőben és a döntőben is nagyon jól éreztem magam. Miután a fináléba jutottam, az volt a cél, hogy minél jobban szerepeljek. Biztosra akartam menni, ami végül meghozta az eredményt” – nyilatkozta a szövetség honlapján az ifjú bajnok. A harmadik egyéni versenyében, 1000 méteren megismételte az egy évvel korábbi eredményét, azaz bronzérmet gyűjtött be. Az egyéni teljesítmények alapján a hat legjobb állhatott rajthoz a szuperdöntőben, ahol ugyancsak harmadik helyen végzett. A „három a magyar igazság” szellemében sejthető volt, hogy a váltó sem marad medália nélkül. És valóban: a Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin, Varnyú Alex alkotta kvartett a dobogó második fokára állhatott. A döntő erősségét jól jelzi, hogy kizárólag ázsiai országok voltak az ellenfelek: Kína, Japán, Dél-Korea.
valto_erzurum_moksz
valto_erzurum_moksz
„A magyar short track története több mint húsz éve íródik, de ez az első világbajnoki győzelmünk! Liu Shaolin Sándor végig kiemelkedően teljesített, elképesztően versenyzett. A pénteki negyedik helye megadta az alaphangot, másnap aranyérmet szerzett ötszázon, aztán pedig bronzot ezren és a szuperdöntőben is. Dobogón csak ázsiai versenyzők álltak, Sándor volt az egyetlen európai. A váltóban az utolsó két körben tíz métert dolgozott le, kevésen múlt, hogy végül beérje a győztest. A váltónk ideje új országos csúcs, az első helyen végző kínaiaké világrekord lett. Ismertük az ellenfeleket, és legbelül bíztunk a fiúk érmében” – értékelt a szövetségi portálon Bánhidi Ákos vezetőedző. Az edző a többi magyar indulóról is beszélt. „Sándor öccse, Liu Shaoang is nagyon jó volt, tizenharmadik lett összetettben. Burján Csaba peches futamokban szerepelt, az egyéni távok most nem jöttek neki össze. A fiatal lányok szépen helyt álltak. Jászapáti Petra jó egyéniket ment, továbbjutásokkal. A lányváltó ilyen összeállításban a várható eredményt hozta (az első fordulóban kiesett – A szerk.). A felnőtt Európa-bajnokságon érmes és Szocsiban is részt vevő Kónya Zsófi formája most elmaradt a korábbitól, a hosszú és eredményes szezon után meglátszott rajta a fáradtság. Összességében várakozáson felül teljesített a csapat. Több korosztályos csúcsot sikerült megdönteni. A férfiváltónk a világ legjobbjai között van.” Liu Shaolinra a jól megérdemelt pihenő helyett a teljesítményével maximálisan kiérdemelt felnőtt-világbajnoki szereplés vár, Kanadában. Szintén minden távon indul (500, 1000, 1500), és bár fáradtnak érzi magát, szeretne a lehető legjobban teljesíteni a világ legjobbjai között.