UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-04-12 14:14

Újabb vébé hazai jégen

Miskolc (U20, divízió 2/A) és Budapest (női U18, A csoport) után Székesfehérvár is korosztályos világbajnokságnak ad otthont. Két év elteltével ismét ifjúsági divízió 1/B csoportos vébét rendeznek az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, ahol az U18-as EBEL-győztesekkel és ezüstérmesekkel, valamint U20-as EBEL-ezüstérmesekkel teletűzdelt magyar válogatott a feljutásért száll harcba.

eFBé Amikor 2012-ben a Magyarország–Ausztria vébémeccsen bedobták a korongot, Fehérváron senki nem gondolt arra, hogy az egységesnek és erősnek kikiáltott magyar válogatott győzelem nélkül fejezi be az ifjúsági világbajnokságot és kiesik. Szerencsére, rövid időt töltött a 4. vonalban az együttes. Glen Williamson tanítványai tavaly veretlenül nyerték a korosztályos tornát, és visszakerültek a divízió 1/B-be, ahol Ausztria, Japán, Lengyelország, Szlovénia és Ukrajna lesz az ellenfelük április 13-19-én A két évvel ezelőtti viszonyok változtak: intenzívebb, koncentráltabb lett a felkészülés, s a csapat több nemzetközi tornán szerepelt. A stáb kifejezett kérésére ezúttal valamennyi magyar mérkőzés a nap második találkozója lesz. A 16.30-as kezdés biztosítja azt, hogy a találkozó után időben vacsorázhassanak a játékosok és megfelelően kipihenhessék magukat – a decemberi miskolci U20-as vébén ez bevált. A nézőknek ugyan okozhat kellemetlenséget a korai időpont, de ahogy néhány hónapja a miskolciak, úgy most a fehérváriak is feltehetően nagy számban jelennek meg a csarnokban. „Erős egyéniségekkel teli, nagyon jó karakterű brigád”
u18-jegpalota2014
u18-jegpalota2014
- így jellemezte csapatát a Jégkoronglog.hu-nak adott interjújában Glen Williamson szövetségi kapitány. A kanadai mentoredző az utolsó felkészülési mérkőzés után elégedett volt, hiszen a fiúk háromgólos hátrányból fordítottak, és nyertek 4-3-ra Ukrajna (az utolsó vébéellenfél) ellen. Williamson és stábja az idény folyamán több mint ötven játékosnak adta meg a bizonyítási lehetőséget, s ha most a legjobb 22 mellett B válogatottat is ki kéne jelölni, abban is akadna jó néhány húzóember. Az egység és magas szintű játéktudás azonban minden vébérésztvevő válogatottra igaz, nincs kilógó csapat a mezőnyben, így a dobogósokat is nagy bátorság megtippelni. A magyar keretben a tavalyi csapattagok fele megtalálható. Többek közt az akkor a torna legjobb védőjének választott Szaller Márk, az akkor is, most is csapatkapitány Erdély Csanád (a magyarok vébé-legjobbja volt), vagy az egyenletesen kiváló kapusteljesítmény nyújtott Arany Gergely. Mellette idén Kornakker Dániel a másik kapus, aki tavaly sérülés miatt nem lehetett ott Észtországban. Garát Zsombor és Stipsicz Bence, a MAC védői, vagy a svájci Bern támadója, Kiss Zsombor ugyan még jövőre is ebben a korosztályban szerepel, de ahogy egy éve már Tallinban is, Székesfehérváron szintén kulcsszereplő lehet a posztján. Tavaly hiányzott a világbajnokságról Kovács Attila és Galló Vilmos, most mindkettő komoly erősítést jelent. Kovács személyében ifjúsági olimpiai ezüstérmese is van Magyarországnak (Kanadában légiós), Galló pedig a svéd profizmust képviseli: négy éve játszik a skandinávoknál. Mazzag Dániel minden korosztály számára példakép: munkájának, küzdelmeinek eredménye, hogy másfél évvel az után, hogy szívmegállás miatt újraélesztették (értelemszerűen Tallinban nem lehetett ott), idén világbajnoki mérkőzésen léphet jégre. A válogatottban hét idegenlégiós szerepel, magasan jegyzett bajnokságokból érkeznek. A hazai klubokat (Fehérvár, MAC) képviselők is hajtós idényen vannak túl: hétről hétre a korosztályos EBEL-sorozatokban edződtek.

A keret: Arany Gergely (MAC), Kornakker Dániel (Ifj. Ocskay Gábor JA) – kapusok; Láday Tamás, Szabó Bence, Szaller Márk (Ifj. Ocskay Gábor JA), Garát Zsombor, Herner Olivér, Jászai Dávid, Stipsicz Bence (MAC), Kovács Attila (Notre Dame Hounds, kanadai) – hátvédek; Erdély Csanád, Mazzag Dániel, Szabó Krisztián, Vizi Dániel, Vokla Roland (Ifj. Ocskay Gábor JA), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Kiss Zsombor (Bern, svájci), Keresztury Erik (Düsseldorf, német), Szabad Kevin (Vienna Junior Capitals, osztrák), Egyed Márk (Mikkeli, finn), Terbócs István (MAC), Gáspár Máté (BW Linz, osztrák) – csatárok. Stáb: Antal István, Glen Williamson, Farkas Tamás, Jánosi Csaba, Tornyi Gábor, Ondrejcik Rastislav, Sarkadi Csaba, Svasznek Bence, Bányai Máté, Nagy Attila.

Az ellenfelekről
A decemberi NNT bronzmérkőzésen Magyarország-Szlovénia 3-6 Fotó: MJSZ
A decemberi NNT bronzmérkőzésen Magyarország-Szlovénia 3-6 Fotó: MJSZ
Szlovénia pont nélkül zárta tavaly a 2. vonal küzdelmeit, így idén papíron a 3. vonal legerősebb csapata a mieink első ellenfele. Fehérvárra relatíve új válogatott érkezik, jó ismerősökkel: négy magyar–szlovén meccs volt a korosztályban ebben az idényben,ők is, mi is kettőt nyertünk. Az ifjúsági EBEL-ből ismerősek lehetnek a maribori, ljubljanai, bledi játékosok. Egységes csapat, Nik Simsics, Zan Jezosek és Nik Unuk pedig előre bejelentkezhet a gólkirályi címre. Ausztriának nagyon vissza kellene vágni, de nagyon nehéz lesz. Ősszel Telfsben Négy Nemzet-tornán győztek le bennünket 3-1-re, míg február elején három felkészülési mérkőzésen voltak gólokkal jobbak. Utóbbi meccseken a fiatalabb, az U17-es magyar válogatott szerepelt. Ali Wukovits személyében a Vienna Capitals nagy ígéretét is láthatjuk Fehérváron, ő és Mario Huber villoghat a kapu előtt. Valamint Stefan Gaffal, aki idén 33 EBYS-meccsen 34 gólt szerzett és 35 asszisztot jegyzett, emellett stabil tagja volt az EHC Liwest Linz EBEL-csapatának is. Az osztrák akadémiákról összerakott válogatott mindenképp esélyes a végső győzelemre. Harmadik vébéellenfelünk, Lengyelország ellen épp az osztrák válogatott nyert kétszer az elmúlt héten – Bécsben találkoztak, ott zárták a felkészülést. December végén a budapesti Négy Nemzet-tornán legyőztük őket, igaz, a viadalt ők nyerték, mi pedig a 4. helyen végeztünk. A lengyel jégkorong töretlenül fejlődik, tavaly ők rendezték ennek a korosztálynak a vébét és csak a gólkülönbségük miatt lettek negyedikek. Wojciech Koczy és Lukasz Krzemien gólerős támadó, s ha jó napo(ka)t fog ki, váratlan eredmények jöhetnek. Ugyanez igaz Japán válogatottjára, amelyből ugyan „kiöregedett” három húzójátékos (Szakamoto, Hirano és Terao), de biztosan van, aki a helyükre lép. Nem túl magas, ám annál gyorsabb és technikásabb játékosok az ázsiaiak, de a stílusuk egyelőre ismeretlen, csak a vébémeccseken lehet őket feltérképezni. Mindenesetre 2012-ig éveken át a 2. vonalban szerepeltek, tavaly pedig közel voltak ahhoz, hogy egyből vissza is jussanak oda: a 2. helyen végeztek a lengyelországi vébén. Április 19-én, szombaton, Ukrajna ellen zárjuk a világbajnokságot. Az ott zajló politikai események vélhetően még egységesebbé tették a válogatottat, amely Szergej Piszarenko személyében a tavalyi világbajnokság legjobb kapusát hozza Fehérvárra. Őket is feltérképezhettük idén: a már említett (és megnyert) utolsó felkészülési meccs mellett láttuk őket a decemberi budapesti tornán. Az akkori meccs rossz emlék, Ukrajna 4-0-ra nyert.