UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-07-24 10:51

Kis medence, nagy eredmény

Minimedencéből lett Európa legjobbja 200 méter pillangón Juhász Adél, a Kiskunhalasi ÚGYE úszója. A tizenhat éves fiatal semmiképp nem hagyná el edzőjét, és már a riói olimpiára készül.

reb Nincsen rajtkő. Sem normális fal. Nem ötven méteres a medence. Még csak nem is harminchármas vagy huszonötös. A kiskunhalasi úszók az év nagy részében 19x8 méteres medencében készülnek. Ilyen körülmények között edz a 16. születésnapját két nap múlva ünneplő Juhász Adél, aki a múlt héten ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Dordrechtben, 200 méter pillangón.
juhasz_adel
juhasz_adel
A fiatal versenyző nem tétlenkedik: szerdán már a debreceni felnőtt országos bajnokságon szelte a habokat. Nem is rosszul: kedvenc számában a hetedik helyen végzett. Késő este, a program után beszélgettünk vele a hollandiai kontinensviadalról. „A döntő előtt zenét hallgattam, próbáltam mosolyogni, mert az edzőm is mondta, legyek magabiztos – eleveníti fel emlékeit a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Mégis ideges voltam, sírtam. Társam, Grátz Benjámin is mondta, nyugodjak meg, menni fog, nyerek. Aztán a rajtkőre már higgadtan álltam. A pillangó nem az a műfaj, ami alatt lehet a többiek felé nézelődni, nem láttam, ki hol halad. Utánozhatatlan érzés, amikor felnézel az eredményjelzőre, és a te neved van az egyes szám mellett. Ekkor és később is kerülgetett a sírás, de valahogy nem mertem könnyezni, még a himnusz alatt sem." Pedig Székely Éva óta tudjuk, sírni (csak) a győztesnek szabad... „Az utolsó huszonnégy órában nagyon le kellett őt foglalni – mondja edzője, Novotny Attila. – Az európai ranglista vezetőjeként utazott, s bár ez ebben a korban még nem árul el mindent, azért tudta: nyerhet. Ugyanakkor fiatalságát, tapasztalatlanságát, a versenyrutin hiányát is mutatja, nehezen kezelte. Sokat beszélgettünk, mondtam, hogy írja mások eredményeit, egyszerűen ne foglalkozzon azzal, mi lesz, ha nem sikerül.”
juhasz_adel_novotny
juhasz_adel_novotny
Sikerült, s ezzel hosszú évek közös munkája hozta meg látványos eredményét. Adél ötévesen kezdett úszni bizonyos Margit néni kezei alatt, aki rövidesen azzal a mondattal vitte át Novotnyhoz, hogy „ebből a lányból olimpiai bajnokot kell nevelned”. A kettős pedig mindent megtesz azért, hogy ez előbb-utóbb így legyen. Az edző Adél keresztapukája, de a szoros viszony nem csak ebből fakad: a lány az idén ugyan kétszer is hazai edzőtáborban készült, illetve Thailföldre is eljutott a válogatottal, de a kapcsot a szerény körülmények is erősítik. „Nyáron és a közös felkészülések alkalmával tudunk ötvenméteresben úszni. A versenyen hamar átállok, viszont az edzőtáborokban nagyon nehéz. Otthon ötvenen fordulunk kettőt, a hagyományos medencében meg egyet sem: ilyenkor mindig olyan messzinek látszik leúszni hét-nyolc kilométert. Régebben próbáltak más klubhoz hívni. Jellemzően a társak mondták, itt vagy ott mennyire jó. Viszont én Attila nélkül sehova se mennék. A jó edző kell ahhoz is, hogy Halason, a kicsi medencében tudjunk készülni. Tartjuk egymásban a lelket.” Kell is. A medencéjükben tíz és fél hossz a 200 m, az 1500 m már 79... Elszántság nélkül nem is juthatnának eredményre. „Nem azt mondom, hogy szerelmes vagyok az úszásba, de például szerda délutánonként nincs edzés, és a tanulás után már furcsa, hogy nem úszom. Augusztusban, pihenéskor sem tudom, mit kezdjek magammal. Ugyanakkor az edzéseken bele kell dögleni a vízbe. Az edzők azt mondják, gondoljunk arra, amit el akarunk érni. Én ilyenkor egyszerűen a túlélésért küzdöm. Hogy meglegyen a résztáv, és az edzés végén nagyot fújhassak. Amikor bemondják, hogy levezetés, nagyjából hálát adunk Istennek. Ugyanakkor a mienk kis csapat, de nagy család: bárki erőt tud adni a másiknak. Ez és a sikerek visznek előre.” A „zsebkendőnyi" medencéből jövőre junior-világbajnokságra akar eljutni, két év múlva pedig már a Rio de Janeiro-i olimpián szerepelne. Immár ifjúsági Eb-címmel a tarsolyban.