UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-01-31 12:32

Juhász nem lesz szélső

Megpróbáljuk annyira határozottan megfogalmazni, ahogyan Juhász Ádám (20), a Tatabánya irányítója nekünk mondta: noha a franciaországi felnőtt kézilabda-világbajnokságon jó teljesítményt nyújtott balszélsőként, mégsem készül posztváltásra.

reb „A fiatalok közül Juhász Ádám nekem csoda, fantasztikus, ahogyan játszott és amennyit bírt” – nyilatkozta Xavier Sabaté szövetségi kapitány a magyar férfiválogatottnak hetedik helyet hozó franciaországi kézilabda-világbajnokságot követően a társaság legfiatalabb tagjáról. Noha Juhász 2014-ben volt már U18-as Európa-bajnoki ezüstérmes, s azóta is húzóembere a korosztályos válogatottaknak, sőt már szerepelt a B válogatottban is, egyértelműen januárban robbant be a köztudatba.
juhasz_adam_vb2017_02_ka
juhasz_adam_vb2017_02_ka
A spanyol mester 2016 őszén hívta meg először az A keretbe, majd nem teketóriázott, nevezte őt a vb-re is. Igaz, a 20 éves kézilabdázó a neki idegen poszton, az irányító helyett balszélen kapott lehetőséget, s cseppet sem vallott szégyent. Szinte minden mérkőzést végigzakatolt, 6 óra 10 perces játékideje messze felülmúlta mindenkiét, s 25 góljával Császár Gábor mögött a csapat második legeredményesebbje lett. „A szélső pozíció azért kevesebb felelősséggel jár – jegyzi meg kezdésként Juhász. – A vébé előtti egy hónapban igyekeztem elsajátítani, mire van szükség a balszélen. A védekezéssel nem volt gond, hiszen Tatabányán is ott védekezem. Termetemből adódóan is viszonylag gyors vagyok, jól bírtam a terhelést. Az utolsó, Norvégia elleni mérkőzésen éreztem, hogy azért az első meccseken magasabbra ugrottam, mint akkor. A negyeddöntőben talán mégis inkább abból fakadtak a hibáim, hogy nem a megszokott posztomon játszottam.” Noha a magyar együttesnek a vb a vasárnapi zárásánál jóval előbb, már múlt kedden befejeződött, Juhász pozitívan tekint vissza a tornára. „Egyértelműen a Dánia elleni mérkőzés volt a csúcspont, s bár egy-két meccs miatt maradt hiányérzet, összességében is pozitívan élem meg életem első felnőtt-világversenyét. Fejben jól bírtam a terhelést, kevésbé izgultam, mint korábban a fontos összecsapások előtt.” Mivel szélső poszton hívhatta fel magára a figyelmet, kíváncsiak voltunk, hogy látja, elképzelhető-e, hogy a jövőben az irányító pozíció helyett új szerepkörben látjuk. A mondanivaló határozottságát jelzi, hogy a kérdést végig sem várva vágta rá Juhász: Nem! Később, az M4 Sport egyik műsorában úgy fogalmazott: nem tartja elképzelhetőnek, hogy olyan klubcsapatban szerepel, amelyben szélsőként számítanak rá. Eddig nem is érkeztek megkeresések, s egyébként is úgy érzi, jól szolgálja a fejlődését, ha Tatabányán játszik. S ami a szélső posztot illeti: a válogatott más tészta, ott bármilyen szerepkörben megtiszteltetés pályára lépni. A vb felfedezettjeként természetesen róla szólnak a hírek, cikkek és televíziós interjúk születnek, ám a 20 éves játékos tisztában van azzal, hogy hamarosan lecseng az érdeklődés. A munka máris elkezdődött, hiszen vasárnapig kapott pihenőt, hétfőtől már újra készül. „A világ legjobbjai ellen játszottam, igyekeztem tanulni tőlük, mert szeretném újra átélni azt az élményt, amit a felnőtt-világbajnokság adott” – zárta gondolatait Juhász Ádám. A felnőtt vb-n szereplő másik fiatallal, a szintén 20 éves Ligetvári Patrikkal készült beszélgetést itt olvashatja.