UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-03 18:12

Ezüst a kardcsapattól

Ezüstérmes lett a leány-kadetkardcsapat a plovdivi vívó Európa-bajnokságon. A fiúk párbajtőregyüttese a negyedik, a tőrözőké pedig a tizenharmadik helyen végzett. Tudósításunkban megszólal a csütörtök két magyar érmese, Muhari Eszter és Milassin Mór.

Pusztai Viola Folytatódott a magyar vívók sikersorozata a Plovdivban zajló kadet Európa-bajnokságon. De mielőtt beszámolnánk a csapatversenyek első napjáról, álljanak itt az előző nap két érmesének örömszavai. A serdülőkorú párbajtőröző, Muhari Eszter az ezüstéremmel a kezében mondta el honlapunknak: – Jó formában éreztem magam a verseny előtt, és eldöntöttem, nagyon fogok küzdeni az éremért, senkinek sem engedem, hogy tust adjon. A legnehezebb asszómat a negyeddöntőben vívtam az izraeli Hechttel, legutóbb, az európai körversenysorozat pozsonyi állomásán nagyon simán elvert, de most visszavágtam. A lengyel Brychhel a csoportkörben is találkoztam, és azt gondoltam, ott már megfejtettem a vívását. A döntőben jobban is ment ellene, de mivel nagyon nehéz ágon jutottam el odáig, elfáradtam, így az utolsó tusra már nem tudtam annyira koncentrálni. Ha ránézek az érmemre, akkor eszembe jut, hogy milyen fiatal vagyok ebben a mezőnyben, és mennyien támogattak, hogy eljussak idáig. Köszönöm nekik. Nagyon örülök az ezüstéremnek.
Egy tuson múlott a leány kadet kardcsapat aranyérme Forrás: hunfencing.hu
Egy tuson múlott a leány kadet kardcsapat aranyérme Forrás: hunfencing.hu
A kardozók között bronzérmet szerző Milassin Mór nem különben volt boldog a verseny után: – Bár a szezon nem úgy sikerült, ahogy terveztük, végül megszereztem az indulás jogát a kadet Európa-bajnokságra. A felkészülés már zökkenőmentesen ment, legyőztem a korábbi sérülésemet, és csak a vívásra koncentráltam. Az Eb-re abszolút éremért jöttem, mással nem is lennék elégedett. Az elődöntőig mindegyik asszóban én irányítottam, az ukrán Piszarenkóra azonban nem tudtam ráerőltetni az akaratomat. Eléggé elszomorodtam, amikor kikaptam, de nagyon jól ment a vívás, és a verseny másnapján ennek a bronzéremnek már szép színe van. Hogy Pusztai Liza idővel szépnek látja-e a leánykardcsapattal szerzett ezüstérmet, arra most még nem mernénk biztosan fogadni. A lányok a döntőig magabiztosan meneteltek: a tizenhat között az olaszokat 45-34-re, a nyolc között a németeket 45-39-re múlták felül. Az elődöntőben a spanyolok nem sokáig álmodozhattak arról, hogy az aranyért vívnak, a magyar lányok ugyanis elképesztő fölénnyel, 45-23-ra nyertek ellenük. Közben azonban a franciák is simán győzték le 45-32-re a lengyeleket, így ugyanaz a két csapat jutott a fináléba, amely egy évvel ezelőtt. Akkor a franciák ugyanazt érezhették, mint most egy körrel korábban a spanyolok: a magyar „aranycsapat” 45-31-es győzelmet aratott felettük. Most azonban már a mérkőzés elején látszott, hogy nem lesz sétagalopp. Louise Klein 5-1-gyel kezdett Pusztai ellen, s a harmadik kör után már 15-8-ra vezetett az ellenfél. Koós Gréta remekelt Kleinnel szemben, három tusra csökkentette a hátrányt, Pusztai pedig már 25-20-as vezetéssel adta át a kardot Marton Dórának. Koós a következő körben tartotta a kéttusos előnyt, Nagy Valentina azonban hiába kezdett jól, három tus hátránnyal hagyta el a pástot. Pusztai tavaly 7-2-es mérleggel zárt Anne Poupinet-vel szemben, így joggal remélhettük, hogy 37-41-ről is visszahozza a meccset, sőt, 42-44-ről is. A BVSC immár háromszoros kadet Európa-bajnoka nem is adta fel, s egyenlített. Az utolsó tus előtt azonban hiába imádkozott, a bírók a videózás után a franciának ítélték, így ők nyertek 45-44-re.

Kadet-leánykardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország–Olaszország 45–34 (Nagy +8, Pusztai +2, Koós +1, Marton 0) Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45–39 (Marton +4, Koós +4, Pusztai +3, Nagy -5) Elődöntő: Magyarország–Spanyolország 45–23 (Marton +13, Pusztai +8, Koós +1) Döntő: Magyarország–Franciaország 44–45 (Pusztai +6, Koós 0, Nagy -3, Marton -4) Európa-bajnok: Franciaország (Annah Couderc, Louise Klein, Anne Poupinet, Anna Lasbleiz), 2. Magyarország (Koós Gréta, Marton Dóra, Nagy Valentina, Pusztai Liza), 3. Lengyelország

Egy évvel ezelőtt a fiú-párbajtőrcsapat a dobogó legfelső fokára állhatott fel, de azóta teljesen kicserélődött, az Európa-bajnokok mindegyike átlépett a juniorok közé. A Csere Bence, Hosszú Dániel, Majnik Roland, Szakmáry Nándor alkotta új négyest előzetesen a negyedik helyre rangsorolták, nos, azt hozta is.
A fiú kadet párbajtőrcsapat éppen csak lemaradt az éremszerzésről Forrás: hunfencing.hu
A fiú kadet párbajtőrcsapat éppen csak lemaradt az éremszerzésről Forrás: hunfencing.hu
A bolgárokat a tizenhat között 45-40-re múlta felül, a negyeddöntőben 45-32-re nyert a lengyelek ellen. Az elődöntőben az Eb-arany fő várományosa, az orosz csapat várt rá, s bár a mérkőzés végefelé felcsillant a remény, hogy a magyarok utolérik ellenfelüket, Csere Bencének nemcsak Roman Fjodorovval kellett megküzdenie, hanem az idővel is versenyt futott. Sikertelenül. Az oroszok 45-42-re nyertek. A bronzéremért a románokat kellett volna legyőzni, de a meccs hasonlóan alakult, mint az oroszok ellen. Az ellenfél az összecsapás közepén nagyobb előnyre tett szert, s bár az utolsó körre látótávolságba került, csapatunk végül 45-40-re kikapott. A mérkőzés egyébként igen sportszerű jelenettel zárult: a vereség miatt eléggé elkeseredett Csere Bencét a vetélytárs, Mácska Ádám vigasztalta. A döntőben az olaszok borították a papírformát, miután 45-30-ra felülmúlták az oroszokat, s ezzel már a negyedik aranyérmüket szerezték.

Kadet-fiúpárbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország–Bulgária 45–40 (Csere +4, Hosszú +3, Szakmáry +1, Majnik -3) Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 45-32 (Majnik +12, Csere +1, Hosszú -0) Elődöntő: Magyarország–Oroszország 42-45 (Szakmáry +2, Csere +2, Majnik -3, Hosszú -4) A 3. helyért: Magyarország–Románia 40-45 (Hosszú +1, Csere -2, Szakmáry -2, Majnik -2) Európa-bajnok: Olaszország (Giulio Gaetani, Marco Balzano, Davide Di Veroli, Francesco Leone), 2. Oroszország, 3. Románia, 4. Magyarország (Csere Bence, Hosszú Dániel, Majnik Roland, Szakmáry Nándor)

A fiútőrcsapatnak esélye sem volt az éremszerzésre. Miután a nyolcaddöntőben 45-30-as vereséget szenvedett a dánoktól, a helyosztó első körében ugyanennyire kikapott a szerbektől is. A folytatásban a cseheket 45-32-re, a briteket 45-40-re múlta felül a Beke Vince, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő alkotta együttes, amely így a tizenharmadik helyet szerezte meg. Az Európa-bajnokok az oroszok lettek, miután a döntőben 45-39-re nyertek a franciák ellen.

Kadet-fiútőrcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország–Dánia 30-45 (Szemes -3, Nedeljkovic -5, Beke -7). A 9-16. helyért: Magyarország–Szerbia 30-45 (Szemes -2, Maior -5, Nedeljkovic -8). A 13-16. helyért: Magyarország–Csehország 45-32 (Szemes +9, Maior +4, Beke 0). A 13. helyért: Magyarország–Nagy-Britannia 45-40 (Nedeljkovic +10, Maior 0, Szemes -1, Beke -4). Európa-bajnok: Oroszország (Kiril Borodacsev, Ivan Trosin, Vlagyiszlav Milnyikov, Danila Kravcov), 2. Franciaország, 3. Hollandia, …13. Magyarország (Beke Vince, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő)

A kadetek versenyének zárónapján a leány tőr- és párbajtőrcsapat, illetve a fiú kardcsapat lesz érdekelt.